építészet : környezet : innováció

Muzikum Klub és Bisztró

"Nevezzük ráncfelvarrásnak, design kialakításnak vagy akárminek, a szűkös határidő, a hely szelleme, az eddig elkezdett munkák és a budget közösen határozták meg az irányvonalat." Bemutatjuk a KonkrétLabor legfrissebb, improvizatív munkáját.

A Muzikum Klub és Bisztró belső design kialakításának tervezésébe, az átadási határidő előtt 2 hónappal kezdtünk bele. A felkérést akkor kaptuk, amikor az előző koncepció vakvágányra futott, és a megrendelő nem tudott tovább együttműködni a belsőépítészekkel akik az átalakítási tervet készítették, és akiknek a tervei alapján a kivitelező már hónapok óta dolgozott.

Nevezzük ráncfelvarrásnak, design kialakításnak vagy akárminek, a szűkös határidő, a hely szelleme, az eddig elkezdett munkák és a budget közösen határozták meg az irányvonalat. A projektet a Relative Group design csoport kapta meg és tőlük kaptuk a felkérést a közös munkára.

Muzikum Klub és Bisztró, fotó: Busák Péter

Muzikum Klub és Bisztró, fotó: Busák Péter

A KonkrétLaborra jellemzően rögtön az újrahasznosított anyagok irányába indultunk el koncepcionális szinten, amivel 2 nap alatt meggyőztük a megrendelőinket. A határidő szorítása miatt azonnal beindult a helyhez stílusban, megjelenésben illő hasznosítható tárgyak, bútorok beszerzése.

Feladatunk elsősorban a földszinti fogadótérre, a ruhatár bútoraira, a bisztró vendégterének, a klubteremnek  és az emeleti koncert halljának megjelenésére összpontosult.

Muzikum Klub és Bisztró, fotó: Busák Péter

A hely profilja és neve azonnal adta, hogy a dekorációs installációkat elsősorban kidobott hangszeralkatrészekből készítsük el. Ehhez plusz inspirációs löketként Mezei Ildikó grafikusművésznek a logóhoz tervezett hangszerbogarai tovább építették az általunk épített struktúrák eszmeiségét.

Az anyagok talált jellegéből adódóan a műfaj nehezen tervezhető. Amikor fejben eldőlt valami, a megtalálás pillanatában egyből át is formálódott, mivel olyan vagy hasonló tárgyat, bútort, lámpát vagy bármilyen kiegészítőt találni, mint amit elképzeltünk lehetetlen.

Muzikum Klub és Bisztró, fotó: Busák Péter

Munkáink többségében, az adott projekthez szükséges tudással rendelkező képző és iparművészeket szoktuk magunk mellé gyűjteni, így a kivitelezések során ha szükséges 10-15 a kortárs, a saját művészeti ágában jelentős szerepet betöltő alkotóval dolgozunk együtt. (Péterfy Ábel, Vágó Szabolcs, Babos Zsili Bertalan, Huszár Dániel, Mezei Ildikó, Kiss Márton)

A design kivitelezés ebben az esetben is workshop szerűen, a helyszínen együtt alkotva, spontán gondolatokat belerakva született meg. Célközönség szempontjából viszont minden korosztálynak emészthető designt kellett létrehozni.

Muzikum Klub és Bisztró, fotó: Horváth Balázs Bali

Cél, hogy a délelőtti egyetemisták is bátran le merjenek ülni meginni egy kávét és enni egy menüt, de az Agra turisztikai hivatal konferenciára érkező vendégek se érezzék azt, hogy egy romkocsmában vannak. Anyaghasználatban régi bútorok elemei, ablakspaletták, hangszerelemek, fiókok stb. jelennek meg.

A klubterem könyvinstallációjánál merül fel a kérdés egyedül, mi köze ennek a zenéhez? A válasz a Kossuth Klubban helyet kapó Muzikum és a francia L’Harmattan könyvkiadó összefonódásában rejlik. A könyvinstalláció egyébként a kisteremben akusztikai szerepet is betölt, mivel itt is szoktak kisebb koncerteket adni.

Muzikum Klub és Bisztró, fotó: Horváth Balázs Bali

Összességében a Muzikum Klub és Bisztró emészthető minden korosztály számára. Mindezt olyan design elemekkel próbáltunk elérni, amik nem elvesznek, hanem hozzátesznek ehhez a nagy múlttal rendelkező épülethez és tiszteletben tartják annak atmoszféráját.

Nyirán Márton

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »