építészet : környezet : innováció

Narva új egyetemi épülete

Narva lerombolt Óvárosának állít emléket, s egyben legújabb kori felvirágzásának katalizátora lehet az az új egyetemi központ, amely az egykori tőzsde szomszédságában épült meg a közelmúltban. Bemutatjuk az észt KAVAKAVA építésziroda legfrissebb megvalósult munkáját.

Narva városa Észtország és Oroszország határán fekszik. A település a 17. században élte fénykorát, amikor svéd fennhatóság alá tartozott, s erre az időszakra tehető barokk városközpontjának kiépítése is. Az óváros azonban a második világháború során elpusztult, s a romok elbontása után modern városközpont épült a helyére. A háború után a helyi lakosságot nem engedték visszaköltözni, hanem a Szovjetunió más területéről telepítettek ide lakókat.

Narva új egyetemi épülete - helyszínrajz

Az egyetemet a megsemmisült óváros területére építették, főhomlokzata a város főterére néz. Az előtte elterülő négyzetes teresedés a régi tőzsde kontúrját jelöli ki, ami egyben jelenlegi előtere az egyetemi tömbnek. A kocepció alapja, hogy a síkból kilépve történeti pontossággal megmutassa az egykor ott álló épület tömegét. A Tőzsde annak idején a város szívében állt, olyannyira központi helyzetben, hogy még a Városháza homlokzatának egy részét is kitakarta. A mostani megoldás pontosan megmutatja az akkori állapotot a tömeget űrrel helyettesítve, s domináns szerepbe juttatva a Városházát.

Narva új egyetemi épülete, fotó: Kaido Haagen

Az új épület tehát a Tőzsde tömbjének virtuális lenyomataként állt elő. A korábbi épület barokk homlokzatának tükörképe jelenik meg hófehér betonból öntve az egyetem méltóságteljes főhomlokzatán. Kiálló, csőrszerű tetőfelépítménye ugyancsak a Tőzsde padlásterének kontúrjára fekszik rá. Mindezek eredményeképp egészen új téri helyzet alakult ki az egyetemi épület előtt, a régi ház vonalain belül. A kialakítás különlegessége, hogy inverz módon, három dimnezióban leköveti a megidézni kívánt egykori állapotot.

Narva új egyetemi épülete, fotó: Kaido Haagen

Az új épület többi három homlokzata visszafogottabb megjelenést kapott. Ezek esetében az elsődleges cél az volt, hogy illeszkedjen a régi Narva karakterébe. Ez főképp nyersen hagyott, osztás nélküli kőfalakból állt, amiknek az egyhangúságát csak a portálok és ablakok finom sorolása törte meg. A viszonylag kis alapterületű épület bent járva világos és tágas benyomást kelt, köszönhetően a belső udvar felé néző nagy üvegfelületeknek.

Narva új egyetemi épülete, fotó: Anu Vahtra

A belső tér kompakt, de könnyen és azonnal átlátható, megidézi a hagyományos egyetemi hangulatot, mégis bensőséges, fesztelen közeget biztosít az oktatásnak. A lépcsőzetes kialakítású tágas aula biztosítja a megfelelő környezetet a diákok pihenésének, találkozóinak az előadások szünetében. A belső közlekedést az udvar köré szervezték a tervezők.

A tőzsde épülete nemcsak formai lenyomatában él tovább. A pinceszinti falakat feltárták, ahol szükséges volt, kiegészítették. A központi terem boltozatát az eredetihez hasonló módon rekonstruálták. A jövőben rendezvényeket és kiállításokat szerveznek majd az így megőrzött terekben.

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »