építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Nem egy szimpla bádogdoboz - ipari esztétika Pesterzsébeten

A svájci LEMO/REDEL cég 2010-ben a XX. kerületben, a Dunától pár száz méterre fekvő telken építtette fel új magyarországi gyárát. A városvezetés a környékre fejlesztési területként tekint - a svájci Mühlemann + Partner építésziroda, illetve hazai oldalról Burits Oktávián és Szász László által jegyzett gyárépület ennek a kezdeményezésnek szeretne az első, követendő példája lenni.

Az elektronikai csatlakozókkal foglalkozó svájci LEMO/REDEL Kft. új telephelye Budapest külvárosában, a Dunától mindössze párszáz méterre fekvő kisméretű telken épült meg kiváltandó a már meglévő ideiglenes épületüket. A városvezetés a környéket fejlesztési területként határozta meg, megengedve ipari és szolgáltatási célú épületek létesítését. A LEMO/REDEL projektje az egyik első ilyen jellegű kezdeményezés itt, mely szeretne pozitív példa lenni a jövőbeli fejlesztések számára. A tervezési feladat egy reprezentatív épület létrehozása volt, mely összhangban van az ügyfél elvárásaival. A telek szabályozási terve részletesen meghatározta a telken belül az építési helyet, a tervezhető épületkontúrt, ezáltal az épület tervezhető maximális tömegét is. Ezen felül a városvezetés szabályzata kötelezővé tette egy út menti zöld sáv telepítését, amit később reprezentatív fasorrá fejlesztenek.


a Redel Kft. új elektronikai gyára - építészek: Mühlemann + Partner, Szász László, Burits Oktávián - fotó: Török Tamás


Annak érdekében, hogy az épület kiszolgálja a térkiosztási elképzeléseket, mindenképpen több emeletesre kellett tervezni. Az irodai szárny a főút mentén fekszik, kicsit hátrébb a gyártási tömb csatlakozik hozzá. A lépcsőház, a személyzeti bejáratok, személy- és teherliftek a nyaktagban kaptak helyet.

Az irodai szárny teljesen üvegezett, a transzparens homlokzatot rögzített vízszintes árnyékolók fedik – ezek nem csak a napfénytől védik a belső tereket, hanem kreatív esztétikai elemekként is működnek. A gyártási szárnyat két üveg hasíték osztja részekre, napfényt juttatva az épület belsejébe. Az épület homlokzati kialakítása tudatosan hol láttatni engedi (irodai traktus), hol elrejti (gyártás) a befoglalt funkciót.


a Redel Kft. új elektronikai gyára - építészek: Mühlemann + Partner, Szász László, Burits Oktávián - fotó: Török Tamás


Az iroda szárny alagsorában találhatóak a személyzeti öltözők, a földszinten pedig a recepció, a büfé és az irodák kaptak helyet. Az első emeleten még több iroda található, illetve itt helyezkedik el a homlokzat síkjából kiugró üvegkocka is, mely a tárgyalótermet foglalja magába. A terem egy hídon keresztül érhető el, és amellett, hogy impozáns környezetet biztosít a találkozók számára, a homlokzatot egy karakteres, erős vizuális elemmel gazdagítja. Az ingatlan kezelőjének lakása és öt, svájci vendégek számára létrehozott studioapartman került a második emeletre.

A gyártási tömb alagsorában raktárfunkciókat helyeztek el, illetve az épületet kiszolgáló gépészet és a 20-30 autó számára elegendő méretű mélygarázs is ide került. A szállítási és gyártási terek a földszinten kaptak helyet, a maradék gyártási terem pedig az első emeletre került.


a Redel Kft. új elektronikai gyára - építészek: Mühlemann + Partner, Szász László, Burits Oktávián - fotó: Török Tamás


A látványos módon a központi tengelyre függesztett acélszerkezetű zárófödém lehetővé tette a pillérek elhagyását az első emeleten, növelve a tér flexibilitását. A technikai berendezések is a tető tengelye mentén rendeződnek, így lehetőség nyílik az épület későbbi kiegészítésére, bővítésére. A tetőszerkezet világos szerkesztése nem csak funkcionális előnyökkel jár, de esztétikailag is hatásosabb építészeti megoldást jelent.

Az épület környezettudatossága nagy hangsúlyt kapott a tervezéskor: a telek lakóterület felé eső részére és a parkolókhoz fákat fognak telepíteni, a zöldtetős kialakítás pedig a szép látványon túl az esővíz hasznosítását is lehetővé teszi.


a Redel Kft. új elektronikai gyára - építészek: Mühlemann + Partner, Szász László, Burits Oktávián - fotó: Török Tamás


Mühlemann + Partner

 

vélemény írásához jelentkezzen be »