építészet : környezet : innováció

Nyüzsgő színek - a magyar teniszsport új központja

Ahogyan a tenisz közelít a fiatalokhoz, úgy alakulnak át fokozatosan sportlétesítményei is. Az egyre bátrabb eszközhasználat és lendületet, erőt sugárzó megoldások jellemzik Kendik Géza épületét is, amely a teniszezők Magyar Nemzeti Edzésközpontjának ad helyet.

Andre Agassi megjelenése a '80-as évek végén alapjaiban változtatta meg a teniszsport arculatát. A "fehér sport" hirtelen színessé vált. A "Paradicsommadár" rikító, extravagáns öltözetével a korábbi úri sportról kialakított képet lendületesebbre, fiatalosabbra változtatta. A nagy nemzetközi tornákon – Wimbledon kivételével – ma már a játékosok divatot teremtve, egyéni színes öltözékekben szerepelnek. A színes mezek, cipők, ütők világa mellett a pályák borítása, azok színvilága is megváltozott. Gondoljunk az évekkel ezelőtt kék salakon megrendezett madridi tornára.


Nemzeti Tenisz Edzőközpont - építész: Kendik Géza - fotó: Bujnovszky TamásEzt a színes, fiatalos világot tükrözi a teniszezők Magyar Nemzeti Edzőközpontjának új épülete. Az épület helyszíne Budapest, mely közel 100 éve a magyar teniszélet központja. A budai hegyekben található létesítmény otthont ad a Magyar Tenisz Szövetségnek, de öltözők, étterem, edzőterem, futófolyosó és egy szállodai szárny is helyet kapott benne.

Az épület a meredek budai hegyoldal, fákkal, intenzív zöld növényzettel borított részén van. Az építés során megőriztük a nagy lombos fákat, s újakat is telepítettünk. A domb alján, kilépve az épületből érjük el a salakos pályákat. A színes homlokzat egyrészt e két világ (zöld növényzet, vörös salak) színeinek összemosása, másrészt megidézi a magyar tricolor színvilágát. Anyag és színhasználatában szakít a világ többi teniszcentrumával, melyek monokróm színvilága megítélésünk szerint a múltat idézi.


Nemzeti Tenisz Edzőközpont - építész: Kendik Géza - fotó: Bujnovszky TamásAhogy egy teniszütő is két részből áll – a nyitott, húrozott fejrészhez kapcsolódik a tömör nyél – így a teniszcentrum is hasonlóan tagolt. Az épület pályákhoz kapcsolódó nyitott, nagy üvegfelületei – étterem, irodák, bírói helységek – mellett a színes épülettömegben találhatók az ott elhelyezett intimebb funkciók: az öltözők, a rehabilitációs központ és a szállodai szobák.
A teniszpályák különböző borításúak, megtalálható a salakos és kemény felület is a fiatalosan elegáns épület "lábainál". Ezek a pályák segítik a korosztályos magyar válogatottak, a serdülők, az ifjúságiak és a felnőtt élteniszezők felkészülését a rangos tornákra.

A NEK új épületének tervezése során a múlt nagy játékosainak véleményére is kíváncsiak voltunk. Így ezúton szeretnék újra köszönetet mondani a hétszeres Grand Slam-győztes Mats Wilandernek, a feledhetetlen wimbledoni bajnoknak, Pat Cashnek és a magyar teniszsport egyik kiemelkedő alakjának, a kétszeres páros Grand Slam-győztes és háromszoros páros világbajnok Taróczy Balázsnak. Többek közt ők is gazdagították meglátásaikkal, ötleteikkel és tapasztalataikkal a magyar teniszsport új központjának létrejöttét. 

Kendik Géza építész 

 


 

A BIM-alapú ARCHICAD® az innovatív tervezés és a komplex beruházások támogatója

A magyar fejlesztésű ARCHICAD több mint tervezőszoftver, az épületinformációs modellezés (BIM) teljes folyamatát támogatja. Innovatív funkciói integráltan kezelik a tervezés, kivitelezés és beruházás minden lépését. A BIM-alapú építészeti tervfeldolgozás és tervdokumentálás mellett lehetőséget nyújt a szakági tervezőkkel történő hatékony együttműködésre, a megrendelővel folytatott interaktív tervbemutatásra, valamint a kivitelezési és üzemeltetési folyamatok költséghatékony lebonyolítására is.

Az ARCHICAD teljes mértékben támogatja a nemzetközi és hazai BIM-szabványokat. Az élő Rhino-Grasshopper kapcsolat, az élethű látványterveket előállító MAXON CineRender motor, a hagyományos 2D CAD fájlok olvasásának és mentésének lehetősége csupán néhány érv az ARCHICAD mellett. A BIMx alkalmazás mobil eszközökön biztosít interaktív épületbejárást, a kivitelezést az épület értékesítését és üzemeltetését egyaránt megkönnyítve.

Több mint 30 éves fejlesztői tapasztalat, számos világszinten is bejegyzett védjegy, valamint világszerte több mint egymillió megépült épület bizonyítja azt, hogy az ARCHICAD a teljes épület élet-ciklus során hatékony és biztonságos BIM platformot nyújt az építőipar minden résztvevőjének.


Graphisoft - ARCHICAD®

 


 

Graphisoft

vélemény írásához jelentkezzen be »