Közélet, hírek

Ők a Hauszmann-bizottság tagjai

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Ők a Hauszmann-bizottság tagjai
Közélet, hírek

Ők a Hauszmann-bizottság tagjai

2014.11.21. 14:13

November 14-én megalakult a budai Vár fejlesztésével kapcsolatos szakmai vitákat lefolytatni hivatott, úgynevezett Hauszmann-bizottság. A Várnegyed közép és hosszútávú jövőképét meghatározni kívánó testület soraiban számos építész, és műemlékes szakember kapott helyet.

A Hauszmann-bizottság tagjai (a névsor nem teljes):

 • Sághi Attila -  a Forster Központ elnöke,
 • a Forster Központ több szakembere,
 • Eltér István - a Magyar Építész Kamara alelnöke,
 • Sáros László György - a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke,
 • Farbaky Péter - a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója
 • Hermann Róbert - a Hadtörténeti Múzeum vezetője,
 • Saly Noémi - várostörténész, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum munkatársa.
 • Csomay Zsófia - Ybl-díjas építész
 • Dévényi Tamás - Ybl-díjas építész (Budapesti Műhely)
 • Schneller István - építész, egyetemi tanár, Budapest volt főépítésze
 • Zoboki Gábor - Ybl-díjas építész (Zoboki-Demeter és társaik építésziroda)
 • Tima Zoltán - Ybl-díjas építész (KÖZTI Zrt.)
 • Potzner Ferenc - Ybl-díjas építész (KÖZTI Zrt.)
 • Pottyondy Péter - Ybl-djas építész (KÖZTI Zrt.)
 • Buzinkay Géza - történész, a Budai Várbarátok Körének elnöke,
 • önkormányzati delegáltak
 • a Magyar Nemzeti Levéltár képviselője
 • a Magyar Tudományos Akadémia képviselője
 • a Magyar Művészeti Akadémia képviselője

Forrás: Magyar Hírlap

Vélemények (17)
lecsó
2014.11.24.
19:48

"A budai várnak az elnöki abszolutizmus modern és lehengerlő reprezentációját kell nyújtania."Egyetértek. Ugyanakkor érdeklődve várom, hogy a "hivatalos" szakma vajon itt is lefekszik-e, mint a Városliget esetében, vagy a sarkára áll. (Bardócziék és mások az ügyben tett erőfeszítéseit "nemhivatalosnak" veszem, hiszen hivatalosan ők mindannyian akadékoskodó, jelentéktelen undergroundnak vannak deklarálva.)"Lázár János"Akkor szakmailag rendben lesz a projekt. Pályázat? A különböző kormányok nem mertek/tudtak/akartak hozzányúlni a helyhez (helyesen, különben most tele lennénk rózsaszínű repülő szőnyegekkel, virágállvány tornyokkal vagy épp szocreál lakóházakkal), ehhez képest azon kívül, hogy ripsz-ropsz ki kell találni a komplett fejlesztést, ráadásul még bele kell rakni - sőt, azzal kell kezdeni - egy építészetileg sem egyértelmű, társadalmilag és politikailag pedig rendkívül kétes elemet és részfunkciót. Várat, azt hiszem, nem lúzerek szoktak építeni. Márpedig, hogy ne is menjünk messzebbre, a Várnegyed környezetében mostanában történtek (szőlő, Clark Ádám foghíj, Dísz téri pályázat stb) egy olyan - kormányoktól független - kompetenciaszintre utalnak, amelyről nehéz feltételezni, hogy bármi dicsőségeset is képes lenne összehozni. Egy ilyen bizniszből kimaradni rövidtávon anyagilag nyilván káros, hosszabb távon szakmailag viszont kétségkívül előnyös.

lecsó
2014.11.22.
00:58

"a névsor nem teljes"

Biztos L. Simon László neve maradt ki. Elvégre valakinek el és felül kell bírálnia a bizottsági tagok tevékenységét.

gorbeats
2014.11.24.
08:17

@lecsó: További tagok:

Lázár János - mindenügyi bármi

Nagy Gábor Tamás - I. kerületi polgármester (vári lakos btw)

 

Ez mondjuk kicsit megnöveli a bizottság mozgásterét. Tehát kb. az van, amit a bizottság (=Lázár János kb. 200-at ér a szavazata) dönt.

Sokkal fontosabb, hogy Eltér István javaslatának apropóján kijelentették, hogy a nem speciális feladatokon kívül nyilvános pályázatokat fognak hirdetni. Azt azért sejtjük, hogy a nagy beruházások speciális feladatok lesznek, bár ilyen fogalom sehol a jogszabályok káoszában nem szerepel. Azért tényleg nem lesz sok pályázat, mert a Közti képviselői és Zoboki Gábor biztos nem ült volna be a bizottságba, ha ez esetleg kizárná őket a pályázók köréből. Mondjuk így az a néhány sallang, amire számítani lehet, legalább nem náluk landol (hanem /* szerkesztve/ más kormányközeli tervezőknél, mint pl.:Turi Attila*, muhahaha...)

gádor
2014.11.24.
09:24

@gorbeats: A mondandó megalapozott, a nyelvtani helyesség tanítani való, a zárójeles részt azonban a magam részéről tetűségnek tartom...

Pákozdi Imre
2014.11.21.
19:16

Most olvasom a friss HVG-ben (67-68. old.) hogy átadták Bécsben az új Hauptbahnhofot. Noch dazu, egy teljesen új, több milliárd euróba kerülő üzleties városnegyedet terveznek a most elkészült új pályaudvar köré, amely egyébként egymilliárd euróba került. A vasút Ausztriában is hatalmas állami szubvencióval működik, de cserébe a gazdaság igazi hajtóerői közé tartozik. Kérem, olvassák el az írást, mibe is teszi a pénzt Ausztria, mármint a közpénzt, a kormányuk. Ehhez képest itthon presztízsberuházás presztízsberuházást követ: ilyen a Budai Vár hivatalokkal és középületekkel beépítése is. Kormányzati hivatal a Nemzeti Galéria helyén, cserébe új Nemzeti Galéria a park helyén, Kúria a Néprajzi Múzeumba, Néprajzi Múzeum, ugyancsak a parkba (miközben Budapest tele van hatalmas, múzeumnak alkalmas, üres épületekkel, viszont 14,4 nm az egy főre jutó közpark, Bécsben pedig hatszor ennyi...). Kívánom, hogy a Hauszmann-bizottság a józanság fóruma legyen és ne parírozzon a hazai kormányzati, pontosabban kormányfői akaratnak: 1,5 milliárd forint a Miniszterelnökség Várba költöztetésére, 150 milliárd a Nemzeti Galéria Városligetbe történő lekergetésére a "Liget Budapest" terv ürügyén, 1250 milliárd a Budai Várpalota hauszmanni állapotúra hozására - igaz, 20-25 év alatt. Nemtermelő, közpénz-zabáló beruházások ezek, miközben kérem, nézzék, mi történik, ugyancsak közpénzből, Bécsben.

lecsó
2014.11.22.
01:02

@Pákozdi Imre: "Kívánom, hogy a Hauszmann-társaság a józanság fóruma legyen és ne parírozzon a hazai kormányzati, pontosabban kormányfői akaratnak"

Mekkora mozgástere van ennek a bizottságnak? Vajon juthat arra a konklúzíóra például, hogy a MEH ne kerüljön a Várba? És ha juthat, sőt, jut, akkor ki és mit fog kezdeni a javaslatukkal?

blogen
2014.11.22.
19:27

@lecsó: Miért ne kerülne oda, lassan itt az ideje, hogy a hivatalok kövessék a politikai valóságot. A magyar politikában kvázi elnöki rendszer van Gyurcsány óta. Ő az, akit a választók személyében követnek, aki irányítja a pártját, kormányát, minisztereit és ő az, aki ennek ellenére nem elkülönült és magaslati pozícióban van elhelyezve a városon belül és közjogilag is. Ez utóbbi álszentség. Ezért épültek ki a közjogilag meghatározott mozgásterét kikerülő háttérintézmények, lényegében a háttérmutyi maga, amin keresztül a főnök irányítja az elvben más módon berendezett országot. Akárcsak a drogok esetében, itt a bűnözés, jelen esetben a korrupció csökkentését nagyban szolgálná a vezető rendszer fölötti hatalmának legalizálása. Akkor például nem lenne szüksége arra, hogy kijátsza egymás ellen a különféle hatalmi gócokat, vagy éppen arra, hogy ezeket a hatalmon lévő párton, oligarchián, bűnszövetkezeten belüli frackiókat a közpénzek mérhetetlen herdálásával vásárolja meg. Ennek a legalizációnak az első és legfontosabb lépése a leglátványosabb is egyben, ez pedig az elnöki hatalom urbanisztikai és építészeti terének megteremtése.

A budai várnak az elnöki abszolutizmus modern és lehengerlő reprezentációját kell nyújtania.

alfoldi2011
2014.11.25.
00:16

@blogen: Elnézését kérem, amiért  nem a témához szólok hozzá, de sajnos nincs meg az elérhetősége.

A "Szeged, a hídhiányos város" című írásomhoz tetszett 2013. I. 7-én egy rajzot küldeni az árapasztó csatorna Ön által javasolt nyomvonalárol. Sajnos ez valami miatt eltűnt. Meg tetszene tudni ismételni?

Köszönöm!

blogen
2014.11.27.
22:40

@alfoldi2011: Időnként előfordul, hogy egy tárhely újradefiniálja magát és kitörli a múltját. Ez történt az imageshack-al is. A nyomvonalra emlékszem, de az eredeti kép nincs meg, majd beteszek oda egy új képet.

kronosz
2014.12.07.
10:19

@Pákozdi Imre: Túltehetné már magát az Orbán vízióján (remélem nem tévedek és fóbiáról van szó).

Még mindig nem értem, hogy mi a baj a Budai Várpalota helyreállításával. Szerintem teljesen egyértelmű, hogy nem lehet szó a teljes helyreállításról, ami mondjuk 100 éve volt.

Lehet itt példálozni a nyugattal, hogy ők hogy gondolkodnak, lehet itt bezzegezni is, de talán önnek is át kellene venni az ő teljes gondolkodás menetüket, és nem csak egy részletet.

"Ehhez képest itthon presztízsberuházás presztízsberuházást követ: ilyen a Budai Vár hivatalokkal és középületekkel beépítése is. Kormányzati hivatal a Nemzeti Galéria helyén,...."

Ezt meg honnan szedte, hogy tele lesz rakva kormányzati épületekkel?

"....cserébe új Nemzeti Galéria a park helyén, Kúria a Néprajzi Múzeumba, Néprajzi Múzeum, ugyancsak a parkba (miközben Budapest tele van hatalmas, múzeumnak alkalmas, üres épületekkel, viszont 14,4 nm az egy főre jutó közpark, Bécsben pedig hatszor ennyi...)."

Park helyén?? :D

lecsó
2014.12.07.
10:42

@kronosz: "Park helyén??"

Park helyén=Ahol parknak kellene lennie, de helyette parkoló van.

Egyébként az attitűddel kapcsolatban teljesen jogos volt az eredeti állítás is, hiszen a Várban is mit tervezenk: Egy szimpatikus és talán szükséges térre (ahol pl. a turista le tudna ülni - anélkül, hogy rendelnie kelljen egy pohár vizet "öccázé") beterveznek egy MEH-es kiegészítést, a szemközti zsibvásárra meg majd csak kitalálunk valamit.

Pákozdi Imre
2014.12.07.
11:01

@kronosz: Dear kronosz, a Budai Vár hivatali épületekkel való betelepítésének szándékáról kérem tájékozódjon, mielőtt értetlenkedik: http://epiteszforum.hu/budai-varnegyed (29 cikk), specifikusan: http://epiteszforum.hu/a-budai-var-vedelmeben 

kronosz
2014.12.07.
12:50

@Pákozdi Imre: Dear Pákozdi Úr,

A tájékozódás viszont is érvényes, pontosabban akarja már megérteni, hogy mit is akarnak valójában, mielőtt nekiállna rettegni, hogy mit is fognak csinálni mind a Várban, mind a Városligetben.

kronosz
2014.12.07.
12:53

@lecsó: Így már tiszta, köszönöm.

Második bekezdéssel egyet kell, hogy értsek. Szerintem a MEH beköltöztetése sem olyan rettenetesen nagy dolog, mint, ahogy képzelik. Nemes egyszerűséggel csak annyi lenne a cél, hogy az a hagyomány, hogy a miniszterelnök a Várnegyedben dolgozik, tovább éljen. Persze mavilági szintre kell emelni a dolgokat, tehát a nagyközönség előtt nyitva kell hagyni továbbra is.

Pákozdi Imre
2014.12.07.
13:04

@kronosz: Javaslom, olvassa, olvassák el Őrfi József írását (ill. a vele készült interjút) a friss Heti Válaszban. Nagyon józanul beszél, pofonegyszerű szempontokat említ a Budai Várral kapcsolatban.

kronosz
2014.12.07.
17:12

@Pákozdi Imre: Esetleg tudna egy linket adni, vagy beszkennelni a cikket?

lecsó
2014.12.09.
00:16

@kronosz: Nem nagy dolog, de a jelenlegi politikai helyzetben szerintem nagyon rossz jel lenne a társadalom felé. Ezenkívül rengeteg logisztikai fejfájást okozna mind a kormány, mind a helybéliek mindennapjaiban.  Nem beszélve a Várba látogatóknak okozott kényelmetlenségekről. A sok technikai vívmány ugyan egyszerűbbé tette a kommunikációt, de ezzel meg is sokszorozta a méretét. Egy kormány esetében pedig az információáramlás jelentős részben bizalmas természetű, ami leginkább személyes, de minimum IRL (és nem digitális) jellegű. Nem szerencsés mindezt egy izolált helyről bonyolítani, oda besűríteni.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.