építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Összhang — természetesen

Monoszlón épült egy ház, készült egy kert Murka István, Balogh Andrea, Majoros Csaba tervei alapján. Magától értetődően, a környezettel és az előzményekkel összhangban újították fel a régit, egészítették azt ki kortárs elemmel, illesztették be a még újrahasznosítható bontott anyagokat. Természetesen.

A Káli-medence keleti mellékmedencéjében, a Taróra-hegy, a Hangyás-tető, a Hegyestű és a Pangyér-hegyek között fekszik Monoszló, szerkezetét tekintve zsákfalu. A település hangulatát meghatározza a látszólag kusza utcakép, a szorosan egymás mellé épült házak és a helyiek által bástyának nevezett kőkerítések látványa.

 

Családi ház Monoszlón - Murka István, Balogh Andrea, Majoros Csaba, fotó: Bujnovszky Tamás
A nyárikonyha fotó: Bujnovszky Tamás
Családi ház Monoszlón - Murka István, Balogh Andrea, Majoros Csaba, fotó: Bujnovszky Tamás

 

A felújításra és bővítésre kerülő ingatlan Monoszló központjában fekszik, a Református templom és az Erdei Iskola közvetlen szomszédságában. Beépítése a környéken jellemző előkert nélküli, oldalhatárra történő építés. A kert tervezése és kialakítása egyedülálló módon az építészeti tervezéssel és kivitelezéssel párhuzamosan haladt, ennek megfelelően a ház és a kert (építész és tájépítész) folytonos kommunikációja alakította a tájépítészeti koncepciót.

Az építészeti elképzelés szerint a meglévő-megmaradó főépület helye változatlan maradt. A romos állapotú melléképületek lebontása után a felszabadult területre, a főépületre merőlegesen került kialakításra a terasszal egybenyíló nyárikonyha. Az eredetileg az iskolához épített félnyeregtetős állattartó épület helyére, de a szomszédos épülettől elhúzva, a meglévő és kiegészített kerítés kőfalára támaszkodik az új nyitott fészer.

 

 
Családi ház Monoszlón - Murka István, Balogh Andrea, Majoros Csaba, fotó: Bujnovszky Tamás
Családi ház Monoszlón - Murka István, Balogh Andrea, Majoros Csaba, fotó: Bujnovszky Tamás
Családi ház Monoszlón - Murka István, Balogh Andrea, Majoros Csaba, fotó: Bujnovszky Tamás
Családi ház Monoszlón - Murka István, Balogh Andrea, Majoros Csaba, fotó: Bujnovszky Tamás

 

A nyárikonyha befordításával a kert két részre tagolódik Egyrészt egy belső udvar jön létre a fészer – épület – nyárikonyha – kapu által határolva, másrészt az épület háta mögött egy pihenőkert, melynek intenzíven használt része szinte észrevétlenül olvad össze a környező domboldalakat kísérő völggyel. Az építés alapkoncepciója a meglévő környezetet messzemenően figyelembe vevő és ahhoz illeszkedő, ugyanakkor az építtető igényeit is kielégítő, természetes anyaghasználatú, ugyanakkor modern építmény - épület - kert együttes létrehozása volt.

A meglévő, vályogba rakott kőfalú falusi ház rekonstrukciója során a ház eredeti hangulatától idegen szerkezetet és anyaghasználatot sikerült elkerülni. Ezt a koncepciót folytattuk a kertben is – a bontás során kikerülő anyagok váratlan értéket adtak hozzá a tervezési folyamathoz: jó részüket újrahasznosítottuk – így lett a tető tartószerkezetéből kiemelt szegély, a padlástéglából járdaburkolat, a földmunkák során kitermelt kőből támfal.

A kerti világítást egyedi lámpatestek adják. A rozsdásodó lemez a kezeletlen lécszegélyhez vagy a padlásburkoló téglához hasonlóan „felvállalja” az idő múlását.


Családi ház és kert Monoszlón

építész tervező: Murka István - Dóm Építészműterem
tájépítész tervezők: Balogh Andrea, Majoros Csaba - 4D Tájépítész Iroda
tervezés éve: 2003-2005
kivitelezés éve: 2006
generálkivitelező: Urtica Bt.

vélemény írásához jelentkezzen be »