építészet : környezet : innováció

Lakóház a Balatonnál

A monoszlói lakóház átalakítása és bővítése. Építész: Murka István és munkatársai (Dóm Építészműterem Kft.)
A telek Monoszló központjában fekszik, a Református templom közelében és az Erdei Iskola közvetlen szomszédságában. A környék beépítésére jellemző az előkert nélküli, vagy minimális előkert, az oldalhatárra vagy csurgó távolságra építés.

A meglévő-megmaradó főépület helye változatlan. A romos állapotú melléképületek lebontása után a felszabadult területre, a főépületre merőlegesen került kialakításra a terasszal egybenyíló nyárikonyha. Az eredetileg az iskolához épített félnyeregtetős állattartó épület helyére, de a szomszédos épülettől elhúzva, a meglévő és kiegészített kerítés kőfalára támaszkodik az új nyitott fészer. A melléképületek tömegeinek befordítása a főépület felé -a térképkivonat tanúsága szerint is- a környéken hagyományos beépítési módnak számít.

Az építés alapkoncepciója a meglévő környezetet messzemenően figyelembe vevő és ahhoz illeszkedő, ugyanakkor az építtető igényeit is kielégítő, természetes anyaghasználatú, modern építmény- épület létrehozása volt. Ennek szellemében valósult meg a nyárikonyha és a nyitott fészer. A meglévő, vályogba rakott kőfalú, cseréptetős falusi ház rekonstrukciója során a ház eredeti használatától idegen funkciókat, szerkezetet és anyaghasználatot sikerült elkerülni; ezek általában a tulajdonváltással bekerülő városi minták formájában jelentenek veszélyt. A meglévő felújított ház mellett toldalék épült additív módon, amely viszont a mai kornak megfelelő legmodernebb kiszolgáló technológiákat tartalmazza, teljesen mai anyaghasználattal és szerkesztési elvekkel.

Az új nem akarja a régit transzformálni és nem annak ellenére jön létre, hanem amellett, mindkettő hozza magát, a régi azt, amiért megőrződött, az új pedig azt, amiért létrejött.

Szöveg: Dóm Építészműterem Kft.


 
fotók: Bujnovszky Tamás 

Tervező: Dóm Építészműterem Kft.
Építész-tervező: Murka István
Építész munkatársak: Kúti István, Sebestyén Ágnes, Jenei Attila
Statikus tervező: Kenese István
Gépész tervező: Braun Attila
Táj- és kertépítészet: Balogh Andrea, Majoros Csaba 

vélemény írásához jelentkezzen be »