Pályázatok/Magyar

Pályázat az 1956-os szabadságharc művészi megemlékezésére

1/1

1/1

Pályázat az 1956-os szabadságharc művészi megemlékezésére
Pályázatok/Magyar

Pályázat az 1956-os szabadságharc művészi megemlékezésére

2016.03.01. 12:39

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nyílt pályázatot hirdet államháztartáson belüli, valamint államháztartáson kívüli civil és egyéb, jogi személy szervezetek, magánszemélyek részére, különösen az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek 60. évfordulójához kapcsolódó művészeti szakmai programok megvalósításának támogatására. 

200 millió forint az 1956-os szabadságharc méltó művészi megemlékezésére

A Magyar Művészeti Akadémia 200 millió forint keretű pályázati felhívást tesz közzé az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek 60. évfordulójához kapcsolódó programok megvalósításához. A pályázaton elnyerhető támogatás összege háromszázezer és egymillió forint között mozoghat. A pályázatok témája az Építőművészeti, Film- és Fotóművészeti, Iparművészeti és Tervezőművészeti, Irodalmi, Képzőművészeti, Népművészeti, Színházművészeti, Zeneművészeti, Művészetelméleti Tagozat által meghatározott tematika szerint lehetséges. A pályázati kiírás célja az 1956-os szabadságharc 60. évfordulója kapcsán a kulturális értékek védelme és gyarapítása, a művészeti és történeti hagyományok megőrzése, a magas színvonalú művészi alkotómunka feltételeinek megerősítése. A pályázatok beadásának határideje: 2016. március 31.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nyílt pályázatot hirdet államháztartáson belüli, valamint államháztartáson kívüli civil és egyéb, jogi személy szervezetek, magánszemélyek részére, különösen az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek 60. évfordulójához kapcsolódó művészeti szakmai programok megvalósításának támogatására. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 200 millió forint. A támogatás a pályázó által a pályázatban megjelölt, 2016. január 1. – 2016. december 31. között megvalósuló tevékenységének gyakorlásához, programjának megvalósításához nyújtott vissza nem terítendő támogatás.

Az elnyerhető támogatás összege pályázatonként 300 ezer és 1 millió forint között mozoghat. A keretösszeg az MMA tagozatai közötti arányosság figyelembe vétele mellett kerül felosztásra, a pályázatok benyújtása pedig tagozati bontás alapján, a tagozatok – Építőművészeti, Film- és Fotóművészeti, Iparművészeti és Tervezőművészeti, Irodalmi, Képzőművészeti, Népművészeti, Színházművészeti, Zeneművészeti, Művészetelméleti Tagozat – által meghatározott tematika szerint lehetséges.

Pályázatok benyújtása az alábbi tematika alapján történhet

Művészetelméleti Tagozat

1. Mester és tanítvány – alkotó műhelyek a XX–XXI. századi magyar művészetben
2. Kelet és Nyugat – a magyar művészet orientációs pontjai a XX–XXI. században
3. Alkotó közösség, közös alkotás a XX–XXI. századi magyar művészetben
A támogatás célja: a fent megjelölt témákban konferencia, előadássorozat, kiállítás, film (stb.) megvalósítása, könyv, tanulmánykötet megjelentetése.

Népművészeti Tagozat

A támogatás célja: az élő hagyományt ápoló, önfenntartó, közösségépítő nyitott műhelyek (táncházak, zenei, tánc és tárgyalkotó táborok, népdaléneklést, népi hangszerjátékot, népköltészetet és népi mesterségeket tanító körök stb.), valamint saját autentikus gyűjtést tartalmazó és/vagy oktatást, fennmaradást segítő korszerű szakmai kiadványok megvalósítása, továbbá e fenti célokhoz kapcsolódóan gyűjtemények és azok kiállításának, publikálásának, illetve konferenciák megrendezése.

Irodalmi Tagozat

A támogatás célja: reprezentatív és tematikus kortárs irodalmi szöveggyűjtemények megjelentetése, valamint író-olvasótalálkozók, könyvbemutatók, rendhagyó irodalomórák megvalósítása és jelentős kortárs és klasszikus irodalmi évfordulók, különösen az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó rendezvények szervezése.

Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat

Az iparművészet, a tervezőművészet és a tárgyalkotás jelentősége és gyakorlata
A támogatás célja: a kiírás céljával összefüggő szakirodalom, folyóirat megjelentetése, kiállítás megvalósítása.

Film- és Fotóművészeti Tagozat

Az 1956-os forradalom, a Szovjetunióba elhurcolt, s ott tartott hadifoglyok, valamint a világháború utáni svábok kitelepítésével kapcsolatban eddig még nem feldolgozott történések, folyamatok
1. föltáratlan fotográfiák a hazai és nemzetközi fotográfiában;
2. dokumentumfilm, kisjátékfilm, animációs film forgatókönyv megírása vagy filmelőkészítés, amelynek eredményei – más forrás terhére – alkalmasak a munka folytatására.

Színházművészeti Tagozat

„Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet…”
A támogatás célja: színházi alkotások (előadások, táncprodukciók, történelmi drámák, operák, színháztörténeti kutatások stb.) megvalósítása a forradalom szellemében.

Építőművészeti Tagozat

A támogatás célja: nyári táborok megvalósítása, könyv megjelentetése és kiállítások szervezése.

Képzőművészeti Tagozat

A támogatás célja: civil szakmai szervezetek szakmai programjainak megvalósítása.

Zeneművészeti Tagozat

A támogatás célja: komolyzenei projektek megvalósítása; előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek az ifjúság zenei nevelését segítik elő.
A pályázaton könyv- és kottakiadás, valamint hangfelvétel-készítés, -megjelentetés nem támogatható.

 

A támogatási igény ezen a linken keresztül, az MMA pályázati rendszerébe lépve nyújtható be.

A pályázatok beadásának határideje: 2016. március 31.

A pályázatról további részleteket és információkat a tamogatas@mma.hu e-mail címen, valamint a www.mma.hu honlapon (a Pályázatok menüpont alatt) kaphatnak.

A pályázati kiírás ezen a linken érhető el.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk