Közélet, hírek

Pataky Dóra és Iványi Mónika "Az év belsőépítésze" díj kitüntetettjei - 2000

1/3

1/3

Pataky Dóra és Iványi Mónika
Közélet, hírek

Pataky Dóra és Iványi Mónika "Az év belsőépítésze" díj kitüntetettjei - 2000

2001.01.25. 13:07

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Pataky Dóra, Iványi Mónika

Pataky Dóra és Iványi Mónika megosztva nyerték el a 2000. évi megtisztelő címet.

Az Építészek Házában 2001. január 24-én, szerdán délután ünnepélyesen kiosztották "Az év belsőépítésze díj"-at, kapcsolódva a "Magyar Kultúra Napja" rendezvénysorozatához.

"Az év belsőépítésze" díj-at a Magyar Építész Kamar Belsőépítész Tagozata adományozza 1998 óta, amikor a díjat megalapította Laki Péter, a Laki Épületszobrász Kft. tulajdonosa. A díj egy arannyal futtatott emlékplakett, "az építészet apoteózisa", valamint 400 000 Ft pénzjutalom, melyet Finta József építész, a MÉK alelnöke adott át.

 

"Az év belsőépítésze" díj kitüntetettjei a Centrál kávéház belsőépítész tervezői Pataky Dóra és Iványi Mónika, akik megosztva nyerték el a 2000. évi megtisztelő címet. A kávéház és a teljes épület építész tervezője Gereben Gábor, Ybl-díjas építész, aki Pataky Dórával 2000-ben Pro Architectura díjban részesült ezért az alkotásáért.

 

A Centrál kávéház újjáépítéséről az Új Magyar Építőművészet 2000/2. 26.oldalán található Simon Magdolna: Visszaadni az "eltűnt időt" c. cikke.

A ház 1884-ben épült, Quittner Zsigmond tervei szerint. A francia neoreneszánsz stílusban emelt épület földszinti termeiben 1887-től eredetileg is kávéház működött Centrál néven. Berendezése a Monarchia területén szokásos visszafogott pompával készült. Gereben Gábor Pataky Dóra és Iványi Mónika nem csak a kávéházat, hanem a teljes épületet a "megőrizve felélesztő" szemlélet messzemenő figyelembevételével tervezték, amit híven bizonyít nemcsak az újabb díj, de a kávéház egy év alatt kivívott népszerűsége is.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk