építészet : környezet : innováció

Pénztárca- és környezetkímélő családi ház Dunacsúnban

Egyszerű, megfizethető, a hagyományos építészet tapasztalataira építő, anyaghasználatával és kialakításával energiahatékony családi házat épített Pozsony közelében a JRKVC iroda. Az IST házra keresztelt épület ésszerű, visszafogott kialakítása és megoldásai jó példaként szolgálhatnak a családi házra vágyóknak. Bán Dávid írása.

A Peter Jurkovič vezette pozsonyi JRKVC iroda egyik fő célkitűzése a mindenki számára elérhető építészet. A Rajkával határos, a szlovák főváros távolabbi kertvárosának is számító Dunacsúnban épült családi ház költségvetése előre meghatározott volt: viszonylag szűkös 75.000 euró (nagyjából 25,5 millió forint) állt rendelkezésre. Az újonnan kialakított parcellákon több, főleg jellegtelen épület közé egy olyan házat tervezett a JRKVC, amelyik visszanyúl a hagyományos vidéki építészet alapformáihoz, térrendezéséhez, miközben abszolút kortárs marad.


JRKVC: Családi ház Dunycsúnban. Fotó: Peter Jurkovič


Az alapvetés szerint számos olyan építészeti megoldás, térkialakítás lakozik a hagyományos felvidéki parasztházakban, amelyek több évszázad tapasztalataival mind a mai napig jól működnek. Ezek jól konvertálhatóak a fenntarthatóság, a minél kisebb ökológiai lábnyom és az energiatakarékosság szempontjaira. Ennek része a visszafogott házméret is, amely tényleg csak a szükségességen alapszik, illetve a minél egyszerűbb megoldások használatán.


JRKVC: Családi ház Dunycsúnban. Fotó: Peter Jurkovič


A hagyományos épületekhez hasonlóan a JRKVC tervezte IST ház is a helyben fellelhető építőanyagokra alapoz, elkerülve a távolból érkező és problémásabb szállítást. A tradicionális épületeknél, a maiakhoz képest rosszabb minőségű nyílászárókat a hideg beáramlása ellen védekezve aránylag kisebbre hagyták, de a bejárati résznél kialakítottak egy nagyobb üveges előtetőszerű felületet, amely jobban engedi a fény beáramlását, illetve télen is megfelelő vizuális kapcsolatot teremt a külvilággal. Ezt a motívumot örökítette át az IST családi ház is, a főhomlokzatán kialakított üvegezett felületével.


JRKVC: Családi ház Dunycsúnban. Fotó: Peter Jurkovič


A nyeregtetős, de az első felében nyitott légterű, a hátsó fronton tetőtér beépítéses 85 nm-es ház központi része az úgynevezett „kiszolgáló blokk”. Ide csoportosították a vizes helyiségeket, illetve helyet kapott egy tároló is, valamint az emeleti feljáró. A központi helyiségeket rétegelt lemezekből építették, a konyhapult már a nappali belső falán végighúzódik. A visszafogott, északi tájolású nappalit hatalmas függönyhomlokzata nyitja és tágítja a külső tér felé. A hátsó traktusban elhelyezkedő földszinti és padlástéri hálószoba kis ablakaival dél felé orientálódik. Az így kialakított helyiségelosztás benapozása ideális, így külön sötétítőrendszer beépítésére nem volt szükség. A központi elemek tetején, az emeleten lévő fa dolgozósarok – amely lényegében a nappali fölé behúzott galéria –, illetve a mellette elhelyezett hálószoba kisméretű tetőbevilágítóból jut megfelelő, de nem túl erős fényhez. A földszinti rész oldalhomlokzatának nyílászárói a ház oldalán végigfutó tornácra nyílnak, ezzel is egyfajta nyitottságot, bővülést adnak a belső térnek.


JRKVC: Családi ház Dunycsúnban. Fotó: Peter Jurkovič


A kis költségvetésből megépült ház anyaghasználata is visszafogott, leginkább előre gyártott, hőszigetelt szendvicspaneleket használtak fel. A betonozott padlózat fontos szerepet játszik a fűtésben és a termál energia tárolásában. Ezen felül semmilyen többlet energetikai rendszert nem építettek bele a családi házba, az anyaghasználat mellett a tájolás és a kialakítás segíti a költséghatékonyabb és energiakímélő működtetést.

Bán Dávid

 

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »