építészet : környezet : innováció

Pestszentimrei Közösségi Ház felújítása és bővítése - tervpályázati eredmény

Budapest XVIII. kerületi Önkormányzat tárgyi területre országos, nyílt, titkos építészeti tervpályázatot hirdetett meg. A pályázat célja, hogy megtalálja a legjobb tervmegoldást egy korszerű intézményi központ elhelyezésére és kialakítására a terület meglévő beépítettségének és adottságainak figyelembevételével. A Bíráló Bizottság döntése alapján I. helyezett a Boczkó Építész Iroda Kft. Tervezők: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor, Kiss Péter, Perneki Emese

Budapest XVIII. kerületi Önkormányzat tárgyi területre országos, nyílt, titkos építészeti tervpályázatot hirdetett meg. A pályázat célja, hogy megtalálja a legjobb tervmegoldást egy korszerű intézményi központ elhelyezésére és kialakítására a terület meglévő beépítettségének és adottságainak figyelembevételével. Célja a tervpályázatnak a nyertes pályázó személyében az engedélyezési, ill. kivitelezési tervek készítőjének kiválasztása. Bíráló Bizottság megkülönböztetett figyelemmel vizsgálta, hogy a pályaművekben szereplő javaslatok miként felelnek meg a pályázati kiírás bírálati szempontjainak, ezen belül különösen a funkciónak, építészeti-esztétikai követelményeknek, valamint a gazdaságosságnak. Vizsgálta a Bíráló Bizottság a pályaművek belsőépítészeti megoldásainak színvonalát, a belső közlekedési rendszer átláthatóságát, környezetvédelmi és energiatakarékossági szempontokat, javaslatokat, valamint a kerület parkvárosi jellegéhez való igazodást és növényhasználatot.

A Bíráló Bizottság azokat a pályaműveket részesítette előnyben, amelyek a KSZT és az OTÉK előírásainak megfeleltek és gazdaságosan megvalósíthatók, valamint XXI. századi építészeti értékeket hordoznak. A Bíráló Bizottság megállapítja, hogy továbbtervezésre alkalmas megoldások, ill. javaslatok születtek. A továbbtervezés és a majdani megvalósítás szempontjából fontos ütemezhetőségnek és gazdaságossági követelményeknek a díjazásban részesített pályaművek megfeleltek.

Lépték
A Bíráló Bizottság úgy döntött, hogy azt a pályaművet javasolja továbbtervezésre, amely a kiírásnak, ill. a bírálati szempontoknak legnagyobb mértékben megfelelt, ugyanakkor az üzemeltetés és az építészeti megjelenés szempontjából a legjobban támogatható. A Bíráló Bizottság fontosnak tarja, hogy a továbbtervezés során az érvényes KSZT-t ne kelljen módosítani és a továbbtervezés a lehető legrövidebb időn belül a kiírásban elvárt határidőre megvalósulhasson.

Energiatudatosság
A Bíráló Bizottság véleménye szerint a továbbtervezés során a minimális bontással járó és a leggyorsabban kivitelezhető építészeti megoldás támogatható, tekintettel arra, hogy az adott pályázat más pályázat részeként került lebonyolításra. A környezettudatos tervezési mód meg kell, hogy nyilvánuljon az épület funkcionális egységeinek védelmében, valamint az üzemeltetés során a komplex fenntarthatóságnak is.

Bíráló Bizottság a 21 db átvizsgált és részletes bírálatban részesített pályamű értékelése után a pályázatot eredményesnek és sikeresnek minősítette.

Fentiek figyelembevételével a következő döntést hozta:

I. helyezett
20-as jelű pályamű
Boczkó Építész Iroda Kft.
tervezők: Boczkó Ákos, Szepesi Zoltán Gábor, Kiss Péter, Perneki Emese
statika: Kliszek Tamás,
gépészet: Mojzes Péter,

II. helyezett
18-as jelű pályamű
A1 Építésziroda
tervezők: Fazakas Bálint, Kürtösi Péter

III. helyezett
12-es jelű pályamű
Sagra Architects
tervezők: Sajtos Gábor, Grand Gabriella, Páll András, Kurunczi György

Megvételben részesült

6. jelű pályamű
tervezők: Pirayesh Arash, Joan Castellvi Bosch, Schrammel Zoltán, Borsos Tibor

7. jelű pályamű
tervezők: Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sarusi Kis János, Sirokai Levente, Sónicz Péter

15. jelű pályamű
tervezők:  Gőczey András, Fábián István

16. jelű pályamű
Építészkohó
tervező: Tarnóczky Tamás Attila

 

vélemény írásához jelentkezzen be »