Technológia

Piacképes építőipari szaktudást profiktól

1/3

Habitat for Humanity Magyarország

Habitat for Humanity Magyarország

Habitat for Humanity Magyarország

?>
Habitat for Humanity Magyarország
?>
Habitat for Humanity Magyarország
?>
Habitat for Humanity Magyarország
1/3

Habitat for Humanity Magyarország

Habitat for Humanity Magyarország

Habitat for Humanity Magyarország

Piacképes építőipari szaktudást profiktól
Technológia

Piacképes építőipari szaktudást profiktól

2016.10.24. 11:38

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Cég, szervezet:
Saint-Gobain

Piacképes tudást kapnak azok a fiatalok, akiket a Habitat for Humanity Második Esély programjában a Saint-Gobain - a világ egyik vezető építőipari cégének - munkatársai oktatnak.

A legjobbaktól tanulhatnak

"Nagyszerű lehetőséget, hatalmas előnyt jelent ez a képzés a diákoknak. Néhányan olyan ügyesek, hogy díjat érdemelnének!"– mesélte Nagy Tibor a Habitat for Humanity építésvezetője azon az egyedülálló terepi gyakorlaton, ahol szakiskolás fiatalokat tanítanak a legmodernebb építőipari technikákra. A lakhatási szegénység ellen küzdő Habitat képzési programját a Saint-Gobain építőipari cégcsoport alapítványának támogatásával és szakembereivel valósítja meg. A fiatalok itt megszerzett tudása nagy előnyt jelent majd a munkaerőpiacon. A képzésben résztvevő húsz diák gipszkartonozást, hőszigetelő rendszerek kialakítását és színezést tanul profiktól -  a Weber és a Rigips szakembereitől -  és megismerkednek a minőségi építőanyagokkal is.

"A fiúk nagyon aktívan vettek részt a képzésben, külön jó volt látni, hogyan örülnek a minőségi alapanyagoknak. A srácok nagyon várták már az éles bevetést, mert még nem volt alkalmuk igazi építkezésen részt venni." –mesélte az élményeket a közös munkáról Nagy Tibor, a Habitat munkatársa. A kőműves tanulók mellett ács- és szobafestő szakról is jelentkeztek diákok a képzésre, akik így komplexebb tudással kerülnek ki az iskolából.

Habitat for Humanity Magyarország
3/3
Habitat for Humanity MagyarországNe vesszenek el a tehetségek!
                                                
A Saint-Gobain cégcsoport hátrányos helyzetű fiatalokat szeretne segíteni, ez a képzés nekik is piacképes tudást ad. "Képzésünkkel rászoruló diákoknak is lehetőséget akarunk adni, akiknek a szaktudásuk lehet a  kitörési eszközük. Az építőipar sok fiatalnak kínál munkalehetőséget, az igény is megvan a minőségi lakókörnyezetre, ami a jól képzett szakemberek keresettségét növeli." – mondta Polányi Mária a Második Esély program Saint-Gobain alapítványi szponzora. Az elméleti és gyakorlati képzésen túl munkaerőpiaci ismeretekről is szó esik, ahol használható, kézzelfogható tippeket kapnak a diákok, de a legfontosabb, hogy az oktatók az önálló gondolkodásra, az építkezéseken felmerülő problémák megoldására is rávezetik őket.

Összekötik a tanulást a jótékonysággal

A Második Esély programban nemcsak képzés folyik: a Habitat for Humanity szociális bérlakásokat újít fel, hogy rászoruló családok otthonhoz juthassanak. A Habitat szakmai partnere a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA), az általuk fenntartott intézményekből választják ki az otthonhoz jutó családokat. A program képzési részében a diákok egy szociális bérlakás felújításánál tanulják meg a gipszkartonozást, míg a hőszigetelést és színezést a SZÉRA átmeneti otthonának egyik épületének korszerűsítésével sajátítják el. Miközben gyakorlati tapasztalatot szereznek, jótékony munkát valósítanak meg. "Ez más, mint a tanműhelyben - magyarázta az egyik fiú büszkén, miközben társával egy gipszkartont illesztettek a mennyezetre - itt egy család fog élni, ez lesz az otthonuk. Nem hibázhatunk, jól kell megcsinálni."

A példaértékű együttműködés egyben nagy segítség is az Átmeneti Otthonnak

A gyermekek átmeneti gondozása állami alapfeladat, amelyet a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány közhasznú szervezetként végez az általa működtetett családok átmeneti otthonaiban. A SZÉRA két fővárosi kerület és két pest-megyei település területén nyújtja a helyi önkormányzatokkal kötött feladat-ellátási szerződések keretében ezt a gyermekjóléti alapellátást. A jelenleg 51 gyermekes családot befogadó intézményrendszerükben lakhatást biztosítanak és komplex segítő munkát végeznek a rászoruló családokkal annak érdekében, hogy ők ismét képessé váljanak az önálló életvezetésre.

"A Habitat for Humanity Magyarország és a SZÉRA több éve áll együttműködésben. Az erre épülő bizalom és a közös célkitűzések nagyban segítik a Második Esély program sikerét. A Saint-Gobain cégcsoport támogatása lehetővé teszi, hogy a SZÉRA székhelyén található intézmény épületén olyan felújítási munkálatok is elkészüljenek, amelyek elvégzésére egyéb módon nem lenne lehetőségünk. A programnak köszönhetően az intézményben a jövőben komfortosabb körülmények között élhetnek majd a családok és az épület fenntartási költségeinek csökkenése révén szervezetünk anyagi stabilitása is nő. Véleményünk szerint ez az együttműködés sok tekintetben modellértékű. A benne résztvevő felek mindegyike kap valami pluszt, valamilyen hozzáadott értékkel gyarapszik: legyen az tapasztalat, szaktudás, egy fontos társadalmi küldetés beteljesítése vagy akár jobb lakhatási és működési feltételek. Ez a program arra is kiváló példa, hogy milyen új lehetőségeket nyithat meg a szervezetek és cégek közötti együttműködés, vagyis a közös felelősségvállalás" - foglalta össze a programmal kapcsolatos tapasztalatait Carlos Lattes Pavez a SZÉRA igazgatója.

Versenyképes szaktudás - szakemberektől

Saint-Gobain Construction Products Kft. Rigips divíziója 1991-ben kezdte meg tevékenységét Magyarországon, a Rigips rendszert domináns márkatermékké fejlesztette a magyar szárazépítési piacon. Azóta sok millió négyzetméter gipszkarton építőlemezt és több százezer tonna gipszalapú porterméket szállított hazánkba és export országokba egyaránt; meghonosítva ezzel egy Európában már több mint 50 éve működő népszerű szárazépítési technológiát. 2005 decemberétől a Saint-Gobain vállalatcsoport tagjává vált, majd 2008 szeptemberében megnyitotta Magyarország egyetlen gipszkarton gyárát Halmajugrán, a Mátrában. Az itt előállított építőlemezek több ízben kiérdemelték a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet.

"Örülünk, hogy csatlakozhattunk a Saint-Gobain Initiative Foundation és a Habitat for Humanity Hungary – projektjéhez nem csak termékadományokkal és dolgozóink önkéntes munkájával, hanem egy oktatási programmal is, amellyel a gyakorlatban is bemutathatjuk, hogy a szakmai tudás segítségével a fiatalok hogyan találják meg az utat a munka világába." – mondta el Szentesi Mária, a Rigips műszaki és termékfejlesztési vezetője.

"Oktatónk, Kupai Zsolt nem csak a felületképzés és a szárazépítés legmodernebb technológiáit mutatta be a hallgatóknak, hanem a munkavédelem alapelveit is. Az elméleti és gyakorlati oktatás során a diákok betekintést nyerhettek a gipszkarton felületek glettelésével, javításával, a modern felületképző anyagokkal, válaszfalak és előtétfalak szerelésével kapcsolatos munkafolyamatokba, valamint bemutattuk nekik a Rigips új innovációját, a Habito rendszert is. Reméljük, hogy a tanultak segítik a hallgatókat a munka világában való érvényesülésben."

Habitat for Humanity Magyarország
2/3
Habitat for Humanity Magyarország


A biztos tudáson alapuló szakértelem garanciája

A Saint-Gobain Construction Products Weber divíziójának oktatását Pozsonyi László okleveles építőmérnök, épületrekonstrukciós szakmérnök vezette. Az oktatás fontosságát kiemelve elmondta: "Az épületenergetikai követelmények –az uniós elvárásoknak megfelelően – egyre inkább szigorodnak. Hazánkban több lépcsőben közelítjük a végső cél elérését, miszerint 2021-ben már csak >>közel nulla energiaigényű<< épületek lesznek építhetők. Az épületek passzív hővédelme (határolószerkezetek hőszigetelése) ily módon kiemelt figyelmet kap a pályázatos és magánerős megvalósításkor egyaránt, különös tekintettel a kivitelezés megfelelő minőségére.

Napjainkban, amikor a szakmunkásképzés reformját is éljük, nélkülözhetetlen, hogy a jövő szakemberei első kézből (a gyártóktól) kapjanak hiteles információt az épületek elvárt energetikai teljesítményét biztosító műszaki megoldásokról. Tekintettel arra, hogy a homlokzatok általában legnagyobb lehűlő felületét képezik az épület termikus burkának, a teljes homlokzati hőszigetelő rendszerek (THR) szakszerű kialakításának fontos szerep jut.

A tanulóknak megtartott előadásunkon –weberes példákon keresztül– részletesen ismertettük a THR-kel szemben támasztott követelményeket, a rendszerek felépítését, a kivitelezés lépéseit és eszközeit és kitértünk a leginkább tűzvédelmi szempontból lényeges csomópontok (nyílások körüli, véglezárások) gyártóspecifikus kialakításaira, valamint a meglévő THR-ek felújítási lehetőségeire és a leggyakrabban elkövetett építési hibákra, melyek a gyártói előírások maradéktalan betartásával megelőzhetőek. A tanulók egy kisebb lakóépület hőszigetelését weber.therm homlokzati hőszigetelő rendszerrel készítik/készítették el gyártói segítséggel, gyakorolva az elméletben elsajátított technológiát, közben megismerve a rendszertermékek és kiegészítők tulajdonságait, a használatos szerszámokat, eszközöket. Csak a biztos tudáson alapuló szakértelem lehet a kivitelezés megfelelő minőségének garanciája."

forrás: sajtóközlemény

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.