építészet : környezet : innováció

Pilisvörösvár városi uszoda és sportcsarnok tervpályázat



szerzők: Széll Péter, Széll László

I. díjas 20. sorszámú pályamű
szerzők: Széll Péter, Széll László
társtervezők: Szabó István, Vágnes Csaba, Márk Zoltán, Farkas Balázs



Részletes bírálat:

A kiemelkedően nagyvonalú koncepció térfalat hoz létre a Búcsútér felé és ugyanakkor egy sajátos bejárati helyzetet teremt nem csak az épületek, hanem a nagy parkrész felé is.
A megrendelői szándékokat, lehetőségeket érzékenyen követő javaslat több rész- és egész ütem kialakításával jut el a végső megoldásig.
A minden ütemben kész megoldást mutató együttes a jól megválasztott bejáratokkal, az ügyesen orientált belső terekkel állandó kapcsolatot tart a külső és a belső terek közt.
Az „ágasan” kialakított parkoló jól illeszkedik a több ütemben kialakuló együtteshez, kár hogy a Búcsútérre vezető fedett átjáró a parkolón keresztül érhető el.
A képletszerű, logikusan tagolt tömeg előrevetíti a belső funkcionális rend meglétét.
A fedett átjáró az előtere mind a két épületnek.

Az uszoda előcsarnoka megnyerően szervezi a funkcionális kapcsolatokat, minden pillanatában szerves részévé téve a vizuális élményt, sok szálon kapcsolódva a belső és a külső terekhez. Az öltözők és vizes csoportok mérete arányos, tisztán szerkesztett, kapcsolatuk az előcsarnokkal, illetve medencetérrel egyértelmű. A medence terek és a wellness előírásszerűen különülnek el egymástól. Szép a kapcsolódás a várható külső bővítéshez. A paravánszerű lelátó az uszodatér szerves része, de közvetlenül is elérhető az előcsarnokból.
A nagyvonalú szerkesztés a sportcsarnok terveiről is azonnal leolvasható.
A több ütemben megvalósítható multifunkcionális csarnok szellemesen keveri az előcsarnoki és vendéglátói funkciókat.

Egyértelmű és látványos a közönség vezetése, a nézőtéri galéria kissé pazarlónak tűnik. Az aszimmetrikus megközelítést a mobil és a fix lelátók ily módon történő elhelyezése indokolja. Az átvezetés szép térkapcsolatot nyújt a csarnoktér és a squash pályák felé egyaránt.

A csarnoktér többfunkciós kialakítása jól szolgálja az üzemeltető várható igényeit.
Az épületegyüttes funkcionális felépítése képletszerű.

A belső tiszta megfogalmazása kivetül a külső kialakítására. A tömegformálás egyszerű gesztusa könnyen megérthető, nem a tájba illeszkedés, hanem a tájban való viselkedés magasabb rendű szempontjai vezérlik a koncepció kérlelhetetlen tisztaságú megjelenítésénél. Az egyszerű geometriát következetes felületi tagolás és részletalakítás erősíti. Az anyagválasztás is mértéktartó skálát kínál, jól keverve az üveg transzparenciáját, a fa melegségével, a titáncink keménységével, a színes üveg játékosságával és a látszó beton időtlenségével.

Ez a pályamű minden szeletében egységesen magas színvonalat képvisel.

A pályaművet a Bíráló Bizottság 3.600.000 Ft-os I. díjban részesítette.

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »