Emberek/Interjú

Auditórium Podcast – Tihanyi Dominika: Ma nem az a fontos, hogy valami érdekeset csináljunk, mint a kilencvenes években

2021.11.02. 07:49

„A fenntarthatóság egyik alappillére, hogy hogyan fogunk tudni együtt élni többen, kisebb helyen" – fogalmazott az Auditórium eheti részében Tihanyi Dominika tájépítész, az Újirány csoport alapítója és vezető tervezője Zubreczki Dávidnak.

„Zürichben van például a Kalkbreite Cooperative, ahol olyan emberek élnek együtt, akik hasonlóan képzelik el a jövőjüket. Szigorú szabályok vannak, hogy mondjuk nem lehet mosógépük, mert van közös mosókonyha. Így kisebbek lehetnek a lakások. Van közös konyha és közös kert is, ahol össze tudnak jönni. Van közös játszótér, közös játékokkal, a szülők pedig egymás gyerekeire vigyáznak. Jófajta együttélés ez, ahol az emberek ismerik egymást." – mesélte Tihanyi Dominika a podcastsorozat legújabb részében.

Az AuditóriumMagyar Építőművészek Szövetségének keddenként jelentkező podcastsorozata, melyben Zubreczki Dávid szakíró, építészeti mesemondó beszélget ismert építészekkel a fenntarthatóságról. A műsor médiapartnere az Építészfórum: a hanghoz képeket, terveket, linkeket és sok más információt találnak nálunk az érdeklődők. A podcast a Madaz kiadó gondozásában jelenik meg.

Tihanyi Dominika neve először 2000-ben vált ismertté, amikor az Újirány csoport friss diplomás tagjaként részt vehetett a Millenáris Park tervezésében. Az eredmény egy olyan közpark lett, amilyenhez hasonló azelőtt még nem született Magyarországon. Az azóta sajnos, gyakorlatilag felszámolt tájépítészeti alkotást 2003-ban Europa Nostra díjjal jutalmazták.

Az Újirány csoporttal azóta számos országosan ismert, vagy akár nemzetközi szinten is elismert projekt megvalósításában vett részt. Ilyen volt például a Zsolnay-negyed és a Budapest Plázs, a Pollmap interaktív orthofotójáték vagy a Palotanegyed területén létrehozott köztéri akciólánc.

Az Auditórium legújabb adásában mesélt arról is, hogy mennyire fontos a rendszerszintű gondolkodás, és hogy a fenntarthatóság mindenekelőtt társadalmi kérdés. Erre kell válaszokat találnunk, amelyek később kihatnak a tervezésre vagy akár közvetlenül a dizájnra is.

A podcastban beszél az új generációk szemléletéről, és persze sorra veszi a legfontosabb fenntarthatósághoz kötődő projekteket, amelyek végigkísérték eddigi pályafutását: a Millenáris Parkot, a Teleki tér közösségi tervezését és azt a különleges irodaházi környezetet, amelynek kialakításán jelenleg is dolgozik.

Az Auditórium következő adásának vendége Smiló Dávid építész, a Paradigma Ariadné egyik alapítója lesz. Ő Terézváros zöld koncepciójáról, a gangos bérházakról és a sándorfalvi merengőről mesél majd.

A beszélgetéssorozat korábbi adásait is megtalálják az Építészfórumon. Az őszi évadban Erő Zoltán a világvárosok lefőbb problémájáról, a szétterülésről, míg Fajcsák Dénes az elnéptelenedő magyar falvakról és az üres parasztházak újrahasznosítsáról mondta el gondolatait.

A tavaszi évad vendégei és témái a következők voltak:

A podcast megtalálható az ismert lejátszókban (AppleSpotifyGoogle), az egyes adásokhoz pedig mindig itt, az Építészfórumon találnak hasznos háttéranyagokat a hallgatók.

Zubreczki Dávid

 

Szerk.: Hulesch Máté