Közélet, hírek

Golda János a 13. Média Építészeti Díja előzsűrijében

2017.07.24. 10:00

A 13. Média Építészeti Díja kiemelt szakmai partnere a Magyar Építőművészek Szövetsége, akik a nemzetközi előzsűribe - amely idén is négy tagú lesz - Golda János Ybl-, Pro Architectura díjas építészt delegálják. Az előzsűri további tagjainak kilétére sem kell már sokat várni, de addig is örömmel várjuk a regisztrálandó projekteket. 

Golda János DLA Ybl-, Pro Architectura-, Príma-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja lesz 2017-ben a Média Építészeti Díja nemzetközi előzsűrijének magyar tagja, akit kiemelt szakmai partnerünk, a Magyar Építőművészek Szövetsége delegál. "Akármit tervez – lakótelepet, templomot, családi házat, iskolát, kórházat, könyvtárat, egyetemet –, a gondolatok térré és történetté alakításának problematikája izgatja." - írják róla a Prima díj kapcsán.

Építész diplomáját 1977-ben szerezte a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, majd 1980-82 között Bodonyi Csaba mellett elvégezte a MÉSZ Mesteriskolát. A diploma után 1977-től 1990-ig a miskolci ÉSZAKTERV-ben dolgozott építész tervezőként, majd barátaival megalapította a Teampannon Építészmérnöki Irodát, ahol azóta vezető tervezőként dolgozik. Az egyetemen többekkel együtt szervezője, később egyik alapítója és vezetője volt a miskolci Teampannon Kollektív Lakóegyesületnek, az építészek házának, illetve a miskolci építész műhelynek.

1988 óta folyamatosan különféle funkciókat tölt be a Magyar Építőművész Szövetségben, a Mész-Ék-ben, a fokozatosan kialakuló Magyar Építész Kamarában és a Pest-megyei Építész Kamarában, 2016-tól a MÉSZ egyik alelnöke. 1986-89 között Edelény főépítésze, 2000-től soproni, majd szentendrei, jelenleg pécsi főépítészi tervtanácsi tag. 2006 óta a Piarista Rend főépítésze.

Kezdeti munkái Miskolcon és környékén épültek meg, közülük az első sikereket az 1987-ben elkészült vajai katolikus templommal érte el, tervezett lakó-, kereskedelmi, oktatási és ipari épületet is a térségben. Munkái közül kiemelkedik a Szegedi Piarista Gimnázium és Templom épületegyüttese (1998),  Váci Piarista Gimnázium és Rendház rekonstrukciója (2011) a Debreceni Egyetemen nagyerdei campusán felépült Élettudományi Épület és Könyvtár (2006), valamint a Budapesti Piarista Központ Duna-parti palotájának rekonstrukciója (2011).

Hely és idő fontosságát valló, egyedi vizuális-kulturális nyelvet kereső építészként hisz az építés különös közösségi szerepében. Szerteágazó szakmai és oktatási tevékenységet folytat. 1988-tól tanít a Mesteriskolán, 1996-2005 között külsős konzulensként a Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési Tanszékén, majd 2005-2011 között címzetes egyetemi docensként ugyanott az Építésztervezői Szakmérnöki Iskolában, illetve 2005-től a győri Széchenyi István Egyetem Építészmérnöki Karán tervezés-elméletet, komplex- és diploma-tervezést.

Díjai:

forrás: Wikipedia