Közélet, hírek

Média Építészeti Díja 2015 gratulálunk a győzteseknek

2015.10.19. 10:01

Átadtuk a legjobb magyar épületeknek és terveknek járó díjakat! Október 16-án az Urániában, teltház előtt prezentáltak a Média Építészeti Díjának finalistái, akiket a szakmai- és médiazsűri nyilvánosan véleményezett és pontozott. 

“Magyarország lenyűgöző építészeti hagyományokkal rendelkezik. Úgy véljük, hogy az általunk kiválasztott projektek mind hasonlóan magas színvonalat képviselnek.” - mondta az Uránia Nemzeti Filmszínházban 11. alkalommal megrendezett Média Építészeti Díjának gálaestjén Indira van't Klooster, az egyik legfontosabb nemzetközi építészeti szakfolyóiratként számon tartott A10 magazin főszerkesztője.

Október 16-án este, a Média Építészeti Díján az alkotók látványos prezentációk keretében mutatták be munkáikat az ország vezető médiájának képviselőiből álló zsűri és a nagy nyilvánosság előtt. A 2015 legjobb épületének járó díjat a természet tiszteletét és szeretét a modern építészet elemeivel ötvöző Galyatető kilátó (Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron) nyerte, a legjobb építészeti tervnek a zsűri az Athenaeum of Philadelphia (Palotai Dániel), vagyis a természetes fényeket és a közösségi tereket egyedi módon kezelő philadelphiai könyvtár tervét választotta. A közönségdíjat - amelyről az Urániában jelenlévő közönség dönthetett szavazással - épület kategóriában, szintén a Galyatető kilátó alkotói vihették haza, terv kategóriában pedig Csaba Zita Zarándokszállása kapta. Az összesen 1,5 millió forint összdíjazású és értékes nyereményekkel kiegészített eseményen a két fődíj és közönségdíj mellett több különdíjat is kiosztottak.


 

Az 2015-ös Média Építészeti Díját épület kategóriában a Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron munkája, a Galyatető kilátó kapta, amelyet a győztes a Mapei képviselőjétől vehetett át. A zsűri által legjobbnak talált terv díját a MEVA jóvoltából Palotai Dániel kapta az Athenaeum of Philadelphia újragondolásáért.A zsűri különdíját a az ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve, az MM-csoport (Bujdosó Ildikó, Fajcsák Dénes, Lukács Eszter, Szigeti Nóra, Róth János, Szabó Levente, Albert Farkas és Polgárdi Ákos) képzőművészet és építészet határmezsgyéjén mozgó alkotása kapta. Az Austrotherm által létrehozott Energiahatékonysági Különdíjat a veszprémi állatkertbe tervezett Elefántház tervezője, Gaschler Gábor vitte haza, az Europa Design jóvoltából életre hívott Belsőépítészeti Különdíjat pedig a Szolnoki Agóra tervezői, Álmosdi Árpád és Csendes Mónika kapták.


A 2015-ös a MÉD Közönségdíját épület kategóriában a Galyatető kilátó nyerte a LafargeHolcim jóvoltából, míg az Urániában összegyűlt közönség személyes szavazatai alapján a terv kategória díját Csaba Zita Zarándokszállása kapta a Canon képviselőjétől. Az index.hu-n zajló internetes szavazás győztesei a Kapucinus utcai lakóházat újjáalakító Garaguly Kinga és Hild Csorba Bernadett lettek, és a Hansgrohe ajándékát kapták meg.Idén ünnepli 350. születésnapját a Saint-Gobain vállalatcsoport, ebből az alkalomból építészhallgatóknak megrendezett Saint-Gobain 350 Award első helyezettjei Ferencz Edit és Sinka Bettina lettek, utóbbi a Kortárs Építészeti Központ különdíját is hazavitte. A valós épület korszerűsítéséhez kapcsolódó kategória második helyezettje Vörös Augusztina lett, a hallgatói terv átdolgozására kiírt kategóriában Sinka Bettinát Zalai Tamás és Torma Patrik követte a dobogón.


Az epiteszforum.hu idén is egy elismert, nagyrabecsült mester köszöntésével kezdte a díjátadót: Kévés György Ybl-, Kossuth- és Prima-díjas építészt – a 60-as évek avantgard betonépületeinek tervezőjét, a rendszerváltás utáni másfél évtized építész-ingatlanfejlesztőjét, építészeti galéria-üzemeltetőjét üdvözölték 80. születésnapja alkalmából.

Az epiteszforum.hu szervezésében létrejött díjátadó előzsűrizését Indira van 't Klooster holland építész és újságíró vezette, amelynek eredményeként 5 terv és 6 épület került a döntőbe a díjra nevezett 84 épület és 60 terv közül. Az előzsűri az értékelés során az építészeti kvalitások mellett a munkák társadalmi és szociális kontextusát, valamint a koncepciót vizsgálta.

A Média Építészeti Díjának célja, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és nagy nyilvánosság között, a magyar közéleti, kulturális nyilvánosságot megcélozva. Az épületeket és a terveket tehát nem csak önmagukban, hanem társadalmi és természeti kontextusukban is vizsgálták a zsűri tagjai. Ezért kér fel az epiteszforum.hu minden évben ismert média szereplőkből álló, nem szakmai zsűrit, hogy elemezze és díjazza a döntőbe került épületeket és terveket.

Az est főtámogatója Saint-Gobain vállalatcsoport hazai Rigips divíziója volt.

A 2015-ös MÉD zsűrije: Balogh Ákos Gergely - Mandiner, Böszörményi-Nagy Gergely - Design Terminál, Devich Márton - Duna Zrt., Földes András - Index, Kántor Viola - HírTV, Jánossy Lajos - litera.hu, Dr. Komáromi Balázs - Gazdasági Rádió, Mohácsi Szilvia - DunaTV, Őrfi József - Magyar Nemzet, Sümegi Noémi - Heti Válasz, Szalai Anna - Népszabadság, Száraz István – vs.hu

Szakmai bírálók: Bardóczi Sándor tájépítész, Dúll Andrea környezetpszichológus, Martinkó József építészet-kritikus

Nemzetközi előzsűri: Indira van 't Klooster, Diogo Seixas Lopes, Andrija Rusan

Az est házigazdái: Pásztor Erika Katalina - epiteszforum.hu és Rózsa Péter - Klub Rádió

Főtámogató: a Saint-Gobain vállalat Rigips divíziója
Kiemelt támogatók: Austrotherm (Energiahatékonysági Különdíj), Europa Design (Belsőépítészeti Különdíj) 
Díjátadó támogatók: Canon, Mapei, Meva, Lafarge, Hansgrohe 
Támogatók: Autodesk, Futureal, Graphisoft, Nemzeti Kulturális Alap

Szakmai médiatámogatók: A mi otthonunk, archicentrum.hu., ÉMSZ, Magyar Építész Kamara,eptar.hu, épülettár.hu, Régi-új Magyar Építőművészet, Kortárs Építészeti Központ, Magyar Építéstechnika, Octogon architecture and design, Építész Klub, műemlékem.hu, ibuild.info, Proidea, ingatlan.com+iroda.hu

Ötletgazda és szervező: epiteszforum.hu

Közreműködők: Build Communication Kft., zerocom., ticketportal.hu, Klub Rádió, Uránia Nemzeti Filmszínház, Építészet XXI.

Részletes beszámolóval és további képekkel hamarosan jelentkezünk!