Közélet, hírek

Módosulhatnak a Nemzeti Korcsolyázó Központ tervei

2022.04.19. 14:27

Új tervezési elem egy mélygarázs kialakítása, ideálisan 250 parkolóhely számára, valamint a térszint alatti összeköttetés kialakítása a Puskás Aréna létesítményével. 

 

A Nemzeti Korcsolyázó Központ módosított építési engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére írt ki közbeszerzést a Magyar Nemzeti Sportközpontok. 

Ahogy a leírásban szerepel, a XIV. kerületi Istvánmezei úton felépíteni tervezett, világverseny megrendezésére is alkalmas, teljesen fedett, összességében legalább nettó 70 ezer m2-es sportlétesítmény fő funkcionális elemként egy 400 méteres gyorskorcsolya versenypályát, a hozzá tartozó lelátókat és kiszolgáló funkciókat, 4 db 60x30 méteres gyakorló jégpályát, összességében 150 szobás sportszállást és egy kétmedencés uszodát foglal majd magában. Új elemként kell integrálni a létesítmény tervébe közel 10 ezer m2-nyi mélygarázst, illetve mintegy minimum 2500 m2-nyi térszint alatti kapcsolatot a Puskás-stadionnal. A beruházás tervezett időtartamaként 30 hónapot jelöltek meg a munkaterület átadásától számítva.

Mint írják, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség sportszakmai szakértőként számos változtatást javasolt az eredeti, 2017-es tervpályázathoz készített tervezési programhoz képest, melyeket a jelenlegi, jogerős építési engedéllyel rendelkező tervdokumentáció már tartalmaz. Időközben az istvánmezei Budapesti Olimpiai Központ egyéb létesítményeinek, így a Puskás Aréna és a BOK-csarnokok fejlesztése, valamint a Puskás körüli környezetrendezés kapcsán felmerült a jelenlegi tervek módosításának igénye, ami miatt a korcsolyaközpont előkészítésének műszaki tartalma a jogerős építési engedélyezési tervek módosításával eképp alakul:

  • Jégpályák, uszoda, szálláshely, iroda, fitnesz, kerékpáros létesítmény, kiszolgálás a jogerős építési engedélyezési tervnek megfelelő tervezési program szerint, a programmódosítási igényből következően szükséges átalakításokkal. Tervezési feladat a jelenleg 8000 fős lelátó létszámcsökkentés maximum 5000 fősre, ezzel együtt a sport- és csatlakozó szolgáltatási funkció bővítése. Vizsgálandó például egy sportegészségügyi részleg kialakításának lehetősége.
  • Új tervezési elem a mélygarázs kialakítása a tervezett épületkontúron belül (minimum 200, ideálisan 250 parkolóhely számára, az eredeti programban meghatározott létesítményfunkciók megtartása mellett, esetleg azok megoldásainak módosításával). A kiadott létesítménytervek szerinti nettó mintegy 70 ezer m2-hez képest az alapterület-növekmény körülbelül 10 ezer m2.
  • Ugyancsak új tervezési elem a térszint alatti összeköttetés kialakítása a Puskás Aréna létesítményével. Szükség szerint a környezetrendezés módosítása is megtörténik (közlekedés, létesítmény változásai miatt). BREEAM-minősítés megszerzése nem szükséges az épülethez.

Korábban mi is beszámoltunk a Nemzeti Korcsolyázó Központra kiírt tervpályázatról, amelyet a BORD nyert meg. A győztes terv mellett bemutattuk Láris Barnabás és Lobenvein Zoltán pályaművét, Tarnóczky Tamás Attila tervét, valamint az Építész Stúdió és a BIVAK munkáját is.

Az ÉTDR-ben rögzítettek alapján 2020 decemberében adták be engedélyezésre az új, fedett sportlétesítmény építésére vonatkozó terveket, amelyek 2021 októberében kaptak engedélyt. Címlapképünkön az ekkor feltöltött anonim látványterv szerepel.