Épülettervek/Tervpályázat

A BORD nyerte a Nemzeti Korcsolyázó Központ tervpályázatát

1/1

Hirdetés
?>
1/1

A BORD nyerte a Nemzeti Korcsolyázó Központ tervpályázatát
Épülettervek/Tervpályázat

A BORD nyerte a Nemzeti Korcsolyázó Központ tervpályázatát

2017.12.07. 15:17

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Bordás Péter

"Funkcionális szemlélete, a bemutatott sportszakmai megoldások újszerűsége és átgondoltsága, valamint az építészeti kívánalmak magas szintű teljesítése okán a legelőremutatóbb javaslatot adta a BORD Építész Stúdió koncepciója." - értékelte a Bíráló Bizottság a Nemzeti Korcsolyázó Központ létrehozására kiírt nemzetközi tervpályázat nyertes tervét. 

A Tervpályázat célja 

A dokumentációban megfogalmazott tervezési program megvalósítására pályázati formában keresi Kiíró a legjobb tervet és ez alapján a feladat tervezésére legalkalmasabb tervezőt, annak érdekében, hogy a Nemzeti Korcsolyázó Központ a kiírt feltételeknek legjobban megfelelő, magas szintű sportszakmai megoldással valósulhasson meg.

Részvétel

A Tervpályázati Felhívás alapján a Tervpályázati Dokumentáció iránt a tervezők nagy érdeklődést tanúsítottak. Az eljárás iránt hivatalosan végül 10 cég jelezte érdeklődését a regisztrációs lap visszaküldésével. Határidőre 8 pályamű érkezett.


A pályázat értékelése

A pályázat értékelését a Kiíró felkérésére Bíráló Bizottság végezte, amelynek munkáját számos szakterületet képviselő (létesítmény és helyszín, üzemeltetési, beruházási, ár- és költség, közműves, média-és sport) Szakértők segítették. A Bíráló Bizottság valamennyi tagja és szakértője titoktartási nyilatkozatot írt alá a Pályázók, illetve a Kiíró érdekeinek védelmében. A bizottsági záró munka összevont helyszíni értékeléssel és plenáris ülések sorozatával zárult, a részletes szakértői jelentés összeállítását követően.

A pályaművek értékelésének szempontjai:

A Bíráló Bizottság az egyes pályaműveket azonos szempontok szerint értékelte. Az értékelési szempontok - a Tervpályázati Felhívásban és a Tervpályázati Dokumentációban foglaltak szerint - az alábbiak:

 • mennyire illeszkedik a funkcionális kialakítás a tervezési programhoz, 
 • mennyire felel meg a terv építészeti értelemben a modern kor esztétikai és funkcionális elvárásainak úgy, hogy közben megfelelő módon kezeli az építészetileg védett épületek és környezet architektúráját, 
 • mennyire szolgál megfelelő háttérként az épített környezet a sporthoz és a rendezvényekhez,
 • mennyire illeszkedik az anyagfelhasználás a sporthoz és a környezethez, 
 • milyen környezettudatos megoldások kerültek a tervben alkalmazásra,
 • milyen innovatív vagy az üzemeltetést segítő megoldások kerültek betervezésre,
 • mennyire teljesülnek a sportszakmai feltételek,
 • mennyire szervezettek az épületen kívüli és belüli közlekedési rendszerek,
 • mennyire teljesülnek rendezvény idején a beléptetéshez, orientációhoz és menekítéshez szükséges feltételek,
 • mennyire tér ki a pályázat arra, hogyan biztosítható az épületek és a környezet alacsony üzemeltetési költségei,
 • beruházási költség.

 

A Bíráló Bizottság úgy döntött, hogy az alábbi pályaművek szerzőjét díjazásban részesíti, így egyhangú szavazata alapján:

I. díj - 7. számú pályamű

BORD Építész Stúdió kft.
építész vezető tervező: Bordás Péter, Hollókövi Zoltán
szakági tervezők: Dezső Zsigmond

II. díj - 8. számú pályamű

Modulárt Kft.
építész vezető tervező: Láris Barnabás, Lobenvein Zoltán 
építész munkatársak: Bors Eszter, Böröcz Péter, Csanádi Szikszay Györgyi 


A Bíráló Bizottság úgy döntött, hogy az alábbi pályaművek szerzőjét megvételben részesíti, és egyhangú szavazata alapján:

Kiemelt megvétel: 3. számú pályamű

Építész Stúdió Kft.
építész tervezők: Fialovszky Tamás, Nagy Iván, Ábrahám Tamás, Kenéz Gergely
szakági tervezők: Pataki Bottyán, Messor Mérnökiroda Bt., Mangel Zoárd


megvételben részesül:

1. számú pályamű 
építész vezető tervező: Tarnóczky Tamás Attila, Mangel Gyula Zoárd

4. számú pályamű
építész vezető tervező: Bozsó Csongor
szakági tervezők: Kenese István, Zöld Béla, Balogh Lajos, Macsinka Klára
építész munkatársak: Bozsó Barna, Bakaity Bea, Béres Csaba

A fentiek alapján a Bíráló Bizottság úgy döntött, hogy két pályamű részesül díjazásban. 

Az I. díjas pályamű a kiírásnak leginkább megfelelő funkcionális szemlélete, a bemutatott sportszakmai megoldások újszerűsége és átgondoltsága, valamint az építészeti kívánalmak magas szintű teljesítése okán adta a legelőremutatóbb javaslatot és a terv az alapkoncepciót érintő kisebb módosításokkal alkalmas és egyedüliként javasolt a továbbtervezésre. A II. díjas pályamű karakteres gondolatiságából kifejtett szép építészeti képlet magas színvonalon történő bemutatása miatt és a megkívánt funkciók letisztult és kompakt  kidolgozásában is tartalmaz hasznosítható építészeti megoldásokat.

Megvételben 3 pályamű részesült, melyek közöl a 3. bírálati sorszámú pályamű a tervben rejlő erények - tömegalakítás lépték, telepítés -, illetve a hely épített előképének kortárs értelmezése miatt érdemelte ki a kiemelt díjazást. Az 1. és a 4. bírálati sorszámú pályaművek színvonala jóval alacsonyabb a díjazott pályaművekétől, azonban tartalmaznak értékes megoldásokat. 

A Bíráló Bizottság az elvégzett értékelés és a pályázatok részletes elemzése alapján ajánlja, hogy a tervpályázati eljárást követő hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban a Kiíró az első díjas pályázót kérje fel ajánlattételre a végleges tervező és a megvalósításra alkalmas végleges terv kiválasztása céljából. 

A Kbt. 98.§ (5) bekezdésében, valamint a 310/2015. (X. 28.) kormányrendelet 28. §-a alapján a Bíráló Bizottság a Kiíró felé megfogalmazott fenti ajánlása értelmében az I. díjban részesült pályamű szerzőjét kell, hogy felkérje a tervpályázati eljárást követő hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban ajánlattételre. Az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésére - mely az I. díjazott Bord Építész Stúdió Kft. kizárólagos meghívásával történik – a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás lefolytatását követően, várhatóan 2018. január végén tud szerződést kötni az NSK.

A szerződésben Kiíró az alábbi tervezési határidők teljesítését várja a tervezésére vonatkozóan:

 • a bontási tervdokumentáció elkészítésére a szerződés aláírását követő 60 napon belül,
 • az engedélyezési tervdokumentáció elkészítésére és az üzemeltetés várható költségeinek meghatározására a szerződés aláírását követő 150 napon belül,
 • kiviteli tervdokumentáció elkészítésére az építési engedélyezési tervdokumentáció leszállításától számított 180 napon belül.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk