építészet : környezet : innováció

Református templom, Miskolc

Az újonnan alakult avasi gyülekezetnek tervezett templom, parókia, kiállítótér, közösségi helységek és urnatemető az Avas panelházai közt, félig földbe süllyesztve helyezkedik el, környezetéből csak a vitorlaszerű főépület magasodik ki. Bianki Dániel diplomamunkája.

Diplomatervem témája a miskolci Református Egyház újonnan alakult avasi gyülekezetének tervezett templom, parókia, kiállítótér, közösségi helységek és urnatemető. A telepítési helyszín adott volt, a gyülekezetnek már rendelkezésére áll a város által kijelölt telek, amely az Avas nyugat-keleti lejtőjén fekszik. Fent és lent panel lakóházak veszik körül, északi oldalán egy szakközépiskola, délen a panelek által közrefogott zöldterület határolja.

 

Miskolci református templom, helyszínrajz
Miskolci református templom, helyszínrajz

 

A terület jelenleg csak egy kanyargós utcán végighaladva érhető el gépjárművel. A gyalogos megközelítésnek három fő iránya van. Az elsődleges a domb felső, nyugati részén az Avast átszelő lépcsős sétány, amelybe becsatlakozik a tőle 200 m-re lévő buszmegállótól induló gyalogút. A második a lejtő aljáról indulva ugyanez a sétány, csak az ellenkező irányban. A harmadik irány a gépkocsival történő megközelítéssel párhuzamos utca melletti járda. Ezen irányokat figyelembe véve, ill. azért, hogy a templom messziről látható legyen, az épület a telek felső részére került.

 

Miskolci református templom, Bianki Dániel
Miskolci református templom, Bianki Dániel
Miskolci református templom, Bianki Dániel
 

 

A környék túlépített, minden irányból panelházak tornyosulnak a helyszín fölé. Az épület tömegének megfogalmazásakor arra törekedtem, hogy megjelenésével ne konkuráljon a környezetével. Ezért csak a főépület magasodik ki, a többi rész a föld alá került a lejtésből adódó korlátok között.

 

Miskolci református templom, Bianki Dániel
Miskolci református templom, Bianki Dániel
Miskolci református templom, Bianki Dániel
templomtér alaprajz
belső terek
 

 

A templom 120 fő befogadására alkalmas. Belső tere nem hagyományos centrális elrendezésű, de a református liturgia szabályainak megfelel: a lelkész minden ülőhelyről látszik, és akusztikailag úgy lett kialakítva a belső tér, hogy a lelkész hangja minden pontból érthető legyen. A padsorok helyett székeket helyeztem el a mai igényeknek megfelelően, így egy esetleges hangverseny alkalmával a templomtér átrendezhető.

A templom alatti részbe került a lelkészi, gondnoki iroda és a gyülekezeti terem, amely szeretetvendégség teréül szolgálhat amellett, hogy az istentisztelettel egy időben gyermekeknek szóló istentiszteletnek is helyet adhat.  Az alsó szintre jutva rögtön láthatóvá válik az előtérrel egybeépített biblia-kiállítótér, ahol az 1528-ban magyarra fordított vizsolyi biblia egyik példányát állítanánk ki, valamint olyan multimédiás eszközöket, melyek az akkori fordítások dokumentumaival foglalkoznak.

 

Miskolci református templom, kolumbarium
Biblia kiállítótere

 

A templomhoz tartozik még egy további szinttel lejjebb lévő többfunkciós helyiség, amely ravatalozóként is helyet adhat a telek alján elhelyezett urnatemetőnek. Az épülettömb alsó részében helyeztem el a lelkészlakást, amelynek az irodán keresztül közvetlen kapcsolata van a kiállítótérrel. Az épülethez kapcsolódik még egy vendéglakosztály is arra az esetre, ha legátus szolgálna a lelkész felügyelete alatt. A templom terét körülölelő héj szerkezete előre gyártott és a helyszínen beemelt acélváz, melyet karbonszál és epoxigyanta rostszál szerkezetből készült burkolat fed a külső és belső síkon egyaránt.

Bianki Dániel
Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar

konzulensek
építészet: Dr Bachman Zoltán DLA
szerkezettervezés: Iványi Péter DLA
harang gépészet: Gulácsi János

18 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »