építészet : környezet : innováció

Reverse: multifunkcionális pavilon a Central Parkban

Kovács Gábor, Páll Attila és Tóth Arnold egy olyan nyári pavilont tervezett a Central Parkba, amely provokatívan hívja fel a figyelmet a technológia társadalmi szerepvállalásának fontosságára. Tervüket a Central Park Summer Pavilion (CPSP) nemzetközi ötletpályázatának zsűrije beválasztotta a finalista projektek közé, amelyre most a közönség szavazhat. 

Central Park

Manhattan szívében található városi park Fredrick Law Olmsted és Calvert Vaux tervei alapján valósult meg, miután 1857-ben az ő tervük nyert a pályázaton. A négyszögletes park mérete közelítőleg 4000 x 800 méter. Az évi mintegy 25 millió látogatójával a Central Park az Egyesült Államok leglátogatottabb parkja, valamint számos film és művészeti háttér szereplése – The Gates 2005, Christo and Jeanne-Claude – révén a világ leghíresebb városi köztereként tartják számon.

helyszínrajz - építész: Kovács Gábor, Páll Attila, Tóth Arnold


Pályázat

Az Arquideas által szervezett Central Park Summer Pavilion (CPSP) nemzetközi ötletpályázat célkitűzése volt, hogy a diákok, illetve fiatal építészek alkossanak egy multifunkcionális területet az emblematikus park területén, amely otthont adhat a sokszínű nyári tevékenységeknek. A kiváltságos helyszínnel a CPSP elhatározása, hogy szabadidős és multidiszciplináris referenciapontként szolgáljon a helyi lakosoknak és az idelátogatóknak egyaránt. Egy olyan hely a cél, amely szerves részét képezi a park természetének és integritásával rugalmasan befogadja a színes tevékenységi sort.

A pavilont a különböző kulturális és szabadidős "áramkörök" metszéspontjaként képzeljük el. Képes fenntartható módon alkalmazkosni és tiszteletben tartani természeti környezetét, történjen benne nappali vagy éjszakai tevékenység. Fő elgondolásunk, hogy a Central Parkba és a városba látogatók kihagyhatatlan állomása legyen. 

Reverse - építész: Kovács Gábor, Páll Attila, Tóth Arnold

A pályázat neves zsűrije hosszas mérlegelés után úgy döntött, hogy a 42 országból beérkezett, összesen 359 db pályamunka közül, Kovács Gábor, Páll Attila és Tóth Arnold (PTE MIK frissen diplomázott hallgatói) által tervezett Reverse javaslatot a legjobb 18 döntős közé sorolta. A zsűri a terv építészeti minőségét, a feladatra adott válasz és a koncepció tisztaságát, környezethez való viszonyát, valamint a szociális, társadalmi és környezeti fenntarthatóságát díjazta.


Reflektív Reakció – épített környezet és természet kölcsönhatásának vizsgálata


Koncepciónk különböző perspektívákból, provokatív módon hívja fel a figyelmet a technológiai diszciplína társadalmi szerepvállalásának fontosságára. A befogadót a pavilon rétegződésének következményeként a természeti és épített környezet tükröződésének határvonalára állítja.

koncepció - építész: Kovács Gábor, Páll Attila, Tóth Arnold


A város jellegzetes urbanisztikai szövetét szimbolizáló tömegek a pavilon belseje felé egyre nagyobb súlyként nehezednek a látogatókra, továbbá a feszített vízfelületen tükröződve új nézőpontból és minőségben ismerteti magát. A centrális alaprajznak és a rétegek – feszített víztükör – időszakos eltüntetésének lehetőségével képes a sokszínű funkcionális igényeknek teret adni. A koncertek, színházi előadások, vetítések, bemutatók, rendezvények és kiállítások idején a 360°-os hátteret a közel 250000 fát és 300 állatfajt magába foglaló park adja.

Amennyiben a tervük nektek is elnyerte tetszéseteket, támogassátok őket a az április 10-ig tartó közönségszavazáson. Szavazni egy regisztrációt követően ezen a linken tudtok. 


vélemény írásához jelentkezzen be »