építészet : környezet : innováció

Római katolikus templom — Kisbácsa

"Úgy gondoltam, hogy időben csak egy karnyújtásnyira vagyok Árkay Bertalantól, felfogásban még annyira sem. Ha ketten rajzoltuk volna ezt a házat, ahogy Kós és Zrumeczky dolgozott, én így rajzoltam volna tovább."
Petrovicz Attila a kisbácsai templom ötven éve hiányzó tornyának megépítéséről.
Előzmények - építészeti kialakítás
Árkay Bertalan terve
Kisbácsa katolikus templomát 1957-58-ban a forradalom leverése utáni nehéz időkben építették Árkay Bertalan tervei alapján. A templom 50 évvel ezelőtt torony nélkül épült, melynek igazi okát pontosan nem tudjuk. Rendelkezünk egy különálló „campanile” típusú tornyot ábrázoló korabeli adományos kártyával is, az azonban biztos, hogy az 50 évvel ezelőtti építési engedélyezési tervek már torony nélkül készültek. A toronyépítés gondolata már évekkel ezelőtt felmerült, de csak 2006-ban határozta el az egyházközség, hogy 2008-ra, építésének 50. évfordulójára megépíti a tornyot.

Vázlattervi szakaszban két változat készült. Egy különálló torony ill. egy a főtömeggel szervesen egybeépített megoldás. Ez utóbbi változat valósult meg, így a toronyépület a főépület mellé, egy árkádsorral a főhomlokzat elé emelve, az oldalhajóval összekötve került kialakításra. Ez a változat hagyományosabb, egységes képet mutat, ami azon túl, hogy a toronykérdést kezeli, egyéb felmerült szempontokra is reagál. Ilyen például, hogy a bejárat előtt egy szélesebb átmeneti teret hoz létre ill. az oldalhajó és az új torony közé helyezi át a karzatlépcsőt. Így megépíthető volt az eddig hiányzó szélfogó és a kar alatti tér is kényelmesebben, egységesebben volt kialakítható. Természetesen felmerül a kérdés, hogy miért nem frissebb anyagokból, korban elválasztva oldunk meg egy ilyen feladatot. Úgy gondoltam, hogy időben csak egy karnyújtásnyira vagyok Árkaytól, felfogásban még annyira sem. Ha ketten rajzoltuk volna ezt a házat, ahogy Kós és Zrumeczky dolgozott, én így rajzoltam volna tovább.

 


A megvalósult torony
A megvalósult torony
A megvalósult torony

 

Szerkezet-kivitelezés
Alapozása gerendaráccsal merevített lemezalap. A torony szerkezete 18 cm monolit vasbeton fal, vb. födémekkel merevítve. Homlokzati felülete a templomépülettel azonos anyagú, burkolatként rakott, balatonfelvidéki /permi/ vörös homokkő. Az egyes szintekre fa lépcső visz fel, kivéve az első szintet, ahová a karzatszintről lehet bejutni. A harangokat a torony közepén hagyott 1,70x1,70 m méretű orsótérben felhúzva helyeztük el.  A szerelt könnyű falépcsők csak ezután kerültek beépítésre. A harangtesten keskeny lőrésszerű üvegezett nyílások vannak, festett vb. keret mögé építve. A harangtér nyílásait acél szerkezetű, irányított hangvető zsalukkal zártuk.

A kivitelezés 2007 márciusában indult. A szerkezetépítést az Integrál-H Zrt. végezte nagytáblás acél zsalus technológiával. Őket az adományozók között is tisztelhetjük. A meglévő felülethez idomított kőmunka süttői kőfaragók kezét dicséri. Villanyszerelést, díszvilágítást és a lakatosmunkákat a Vill-Kor Hungária Kft. végezte térítésmentesen. A toronyba három harang költözött, melyeket Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester készített. Az új harangtornyot 2008. szeptember 28-án, az 50 éves évfordulón, Dr. Pápai Lajos megyéspüspök szentelte fel. Hátravan még a templom előtti tér teljes környezetrendezése, ami az idei év feladata.

 

Az elkészült templom
Torony nélkül
Díszkivilágítás
 

 

Néhány gondolat még…
Nézve a régi fotókat megrázó az a hit és akarat, ami annak idején templomot termett. Az Isten háza kétkezi munkával, kalákában épült. Mára a kézi munkát szinte mindenhol felváltotta a gépi erő. A tervezés is számítógép segítségével történik. Az emberi összefogás, adakozókézség azonban annak ellenére, hogy egy sokkal gazdagabb korban élünk, mint elődeink, létszámban csak keveseket mozgósít. Míg városainkban pillanatok alatt épülnek fel több ezer m2-es vásárközpontok és szórakoztató negyedek, addig szakrális épületeink hosszú évek alatt, szinte reménytelen pénzügyi háttérrel épülnek. Ez az oka annak is, hogy a templom hiányzó tornyát, annyi idő alatt tudtuk megvalósítani a modern korban, mint amennyi idő alatt eleink két kezükkel a templomot felépítették.

Petrovicz Attila


megbízó: Győr-Kisbácsa R.k. egyházközség Mátrai István plébános
építész: Petrovicz Attila építész vezető tervező
szerkezettervező: Eszes Tibor statikus tervező
környezetrendezés: Hencz Helga kertépítész vezető tervező
generál kivitelező: Integrál-H. Zrt.
elektromos tervező-kivitelező: Vill-Kor Hungária Kft.
műszaki vezető: Farkas János építészmérnök
kőmunkák: Kiss Csaba kőműves
harangok: Gombos Miklós harangöntő

 

16 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »