építészet : környezet : innováció

Saldusi Zene- és Művészeti Iskola, Lettország

Az 1946-ban alapított zeneiskolát és az 1984-ben indított művészeti iskolát kellett egy tető alá hoznia a MADE arhitekti csapatának Saldusban, Lettországban. A ház különlegessége, hogy a tervezők az épület homlokzatás csak az építőanyagok természetes felületét, színét és textúráját használták: nincs festés, nincs burkolás, nincs takarás és takargatás. Egy őszinte ház egy tizenkétezres lett kisvárosban 2013-ból.

Az osztálytermeket a külső íveken, míg a gyakorló termeket és a könyvtárakat az épület belsejében helyezték el. Az egyesítést célzó kompakt tervnek egyik legjelentősebb eredményei azok a világos udvarok, melyek egyszerre közvetítik a nappali fényt az épület belső tereibe, és egyfajta közös térként biztosítják a kapcsolatot a két iskola között. Ugyanakkor eltérő színekkel különböztetik meg őket: a zeneiskola belső tereiben a zöld, míg a művészeti iskolában a kék szín dominál.

Saldus Music and Art school, fotó: Ansis Starks

A megfelelő belső hőmérséklet fenntartásáról az épület termikus burka, valamint az integrált padlófűtéses rendszer gondoskodik. Az üvegszelvényekkel borított, nagyméretű fa panelekből álló homlokzat az energiahatékony természetes szellőző rendszer fontos részét képezi, amely télen előmelegíti a beáramló levegőt.

Saldus Music and Art school, fotó: Ansis Starks

A nagyméretű fa falpanelok összegyűjtve a nedvességet egyszerre biztosítják a kitűnő klímát mind az embereknek, mind az osztálytermekben elhelyezett hangszereknek. Az épületstruktúra és az építőanyagok is remekül harmonizálnak a funkcióval. A belső betonfalaktól, az üveg szelvényeken át a külső fa falakig az épület valamennyi látszó építőanyagát természetes színben és textúrában hagytak meg a tervezők, akik ezt kifejezetten fontosnak tartották egy oktatási intézmény esetében. Így az iskolaépület homlokzatán egyetlen egy festett felületet sem találunk, csupán a természetesség van jelen.

(forrás: MADE arhitekti)

 

Az épületet 2013. március 22-én adták át az építészek részvételével.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »