/ ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó
Technológia

SHoP Construction

1/5

SHoP Construction

SHoP Construction

SHoP Construction

SHoP Construction

SHoP Construction

?>
SHoP Construction
?>
SHoP Construction
?>
SHoP Construction
?>
SHoP Construction
?>
SHoP Construction
1/5

SHoP Construction

SHoP Construction

SHoP Construction

SHoP Construction

SHoP Construction

SHoP Construction
Technológia

SHoP Construction

2013.07.29. 08:24

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Cég, szervezet:
Autodesk

Időről időre bemutatunk egy-egy nemzetközi referenciákkal rendelkező Autodesk vonatkozású építész céget, akik munkájukkal inspirálólag hathatnak a hazai vállalkozásokra is. 

SHoP Construction

A New York-i központú SHoP Construction az üzlet és művészet világát vegyítő, innovatív tervekről ismertté vált manhattani SHoP Architects társvállalata. 2007-ben Jonathan Mallie és partnerei a SHoP Construction vállalatot számos szolgáltatás elvégzése céljából alapították, beleértve a virtuális tervezési és kivitelezési (VDC) szolgáltatásokat a tulajdonosok, építészek és vállalkozók számára. Az évek során az épületinformáció-modellezés (BIM) központi szerepet játszott a SHoP Construction kivitelezésvezetési folyamatában, mivel lehetővé tette a virtuális tervek létrehozását és felfedezését az építkezés megkezdése előtt. A közelmúltban a cég képes volt tovább gyorsítani és egyszerűsíteni a folyamatait az élő modelladatok felhőalapú tárolásával, amelyet az Autodesk BIM 360 Glue, az Autodesk BIM 360 egyik felhőalapú szolgáltatása biztosít.

A projekt

Barclays Center Arena szomszédságában, a New York-i Brooklynban található 32 emeletes B2 lakótorony egy 4,9 milliárd dolláros, 22 hektáros szórakoztató, üzleti és lakókomplexum része, amelyhez a Brooklyn Nets 18 000 férőhelyes arénája is tartozik. A csapat 2012-ben költözött új otthonába. A megépítése után a 350 egységből álló B2 torony a világ legmagasabb moduláris épülete lesz.

Mivel a B2 torony nagy részét már a gyártáskor összeállítják, a tűrések jóval szigorúbbak, ezért az összetett mérnöki részletek és a szakágak közötti koordináció a hagyományos tervezési folyamatnál jelentősen gyorsabb megoldást igényel. A moduláris épületek egyedi kivitelezési igényeinek teljesítése érdekében a SHoP Construction a B2 torony információ gazdag, az Autodesk Revit ArchitectureAutodesk Revit Structure és Autodesk Revit MEP szoftverekben készült összevont virtuális modelljét koordinálja – beleértve a SHoP Architects által biztosított részletes építészeti tervet és az Arup cég által biztosított épületgépészeti és elektromos terveket.

SHoP Construction
2/5
SHoP Construction

„Ez 180 fokos fordulatot jelent a hagyományos folyamathoz képest" – mondta Erik Churchill, a SHoP Construction projektmenedzsere. – "Általában a nagy egésszel kezdünk, és folyamatosan dolgozzuk ki a részleteket. A moduláris építészethez fordítva kell gondolkodni. Igazán érteni kell, hogy a projekt hogyan fog összeállni. Emiatt a tervezőcsapatnak a tervezési folyamatban jóval korábban kell a részletekre koncentrálnia – az ilyen feladatok általában később jelentkeznének egy hagyományos projekt esetén."

SHoP Construction
3/5
SHoP Construction


Projektintegrátori szerepében a SHoP Construction az Autodesk BIM 360 Glue szoftvert használja a virtuális modell koordinálásához és kivitelezéséhez a felhőben, így a projektcsapat összes tagjának hozzáférést biztosít a legújabb épületinformációkhoz. „A moduláris építészet következő generációs együttműködést igényel" – állítja Churchill. – "Mindenkinek közösen kell dolgoznia, mivel a szerkezet, a gépészet, az elektromos rendszerek és az építészeti terv részleteinek közös halmaza nagyon különleges az előre gyártott épületek esetén. Az Autodesk BIM 360 Glue szoftverrel az építész könnyedén hivatkozhat a szerkezeti részletekre, az épületgépész vagy a villamosmérnök pedig könnyedén hivatkozhat a részletrajzokra, mivel megosztjuk egymással a virtuális modellt a felhőben."

SHoP Construction
4/5
SHoP Construction


A virtuális modell legújabb frissítéseit egy közvetlen beépülő modul segítségével rögzíti a rendszer az Autodesk BIM 360 Glue szoftverből a Revit szoftverbe. A SHoP Construction csapata ezeket a frissítéseket a teljes projektcsapat számára azonnal elérhetővé teszi a felhőn keresztül. A modell koordinációs pontjait és ütközéseit az Autodesk BIM 360 Glue jelölési funkciójának használatával emelik ki. A Revit felhasználói közvetlenül a Revit-környezetben nyithatják meg és oldhatják fel az ütközéseket.

„Mielőtt a virtuális modellünket feltölthettük volna a felhőbe, a folyamat nagyon lineáris volt" – magyarázza Churchill. – "Egy modellt feltöltöttünk pénteken. Közösen összegeztük a frissítéseket, és kiadtunk egy PDF-bemutatót a különböző ütközésekről vagy problémákról, hogy megbeszéljük azokat a heti szerdai együttműködési értekezleten." A heti értekezletet továbbra is megtartják, azonban a csapat az Autodesk BIM 360 Glue szoftverrel valós időben, hatékonyabban képes együttműködni az értekezlet előtt a modellre mutató hivatkozások segítségével.

A BIM folyamatot a felhőbe áthelyezve a SHoP Construction cégnek lehetősége nyílt jelentősen leegyszerűsíteni a nagyon intenzív döntéshozatali folyamatot és elkerülni a költséges késéseket. „A BIM/VDC-folyamat felhőalapú fejlesztése megkönnyíti az olyan rendkívül részletekbe menő és műszaki problémák valós idejű megoldását, amelyek az előregyártás és a moduláris kivitelezés során merülnek fel" – mondta Jonathan Mallie, a SHoP Construction ügyvezető igazgatója.

A SHoP Construction számára hatalmas segítséget jelent, hogy a virtuális modell teljes mértékben elérhető a tulajdonosok és a projekt egyéb résztvevői számára. „Ez az igazi áttörés" – jelentette ki Mallie. – "A projektcsapat valós időben áttekintheti a virtuális kivitelezést, mintha csak az időjárást néznék meg az interneten. A modellt anélkül tekinthetik meg, hogy a saját számítógépeiken kellene tárolniuk azt. Tapasztalatunk szerint a projektcsapat minden tagja gyorsabban hozza meg a döntéseket."

„Erre a projektre úttörőként tekintünk" – mondta Churchill. – "A teljes iparágat megváltoztatja. Amikor az emberek látják, hogy miről beszélsz, a reakciós és válaszidő sokkal gyorsabb. Az Autodesk BIM 360 Glue lehetővé tette számunkra a szereplők jobb bevonását és a hatékonyságunk növelését. A felhő életképesebb lehetőséget biztosít a tervezési folyamat megjelenítésére, és ez nagyon fontos a döntéshozatalkor. Ez egy nagyszerű kiegészítő eszköz, amely lehetővé tette számunkra a projektek egyszerűbb és hatékonyabb befejezését."

SHoP Construction
5/5
SHoP Construction


„Az iparág az átfogó projektintegrációra koncentrál" – teszi hozzá. – Úgy gondoljuk, hogy az Autodesk BIM 360 Glue segíteni fog a magasabb szintű információkezelési szolgáltatások biztosításában. Ezért fektetünk be."

Mallie szerint a könnyen hozzáférhető, felhőalapú modell fontos előny lesz a B2 torony befejezése után is. „A kivitelezés befejezése után a modell egy élő keresőmotorként fog szolgálni az épület számára" – magyarázza. – "A modellbe ágyazott információkkal a létesítménykezelés profitálni fog az átfogó VDC-projektekből. A felhőalapú alkalmazások segíteni fogják ezt az evolúciót."

Jelenleg az SHoP Construction a B2 projekt sikeres befejezésének elősegítésére koncentrál. Mallie szerint „az Autodesk BIM 360 Glue hiánypótló termék a virtuális tervezési és kivitelezési (VDC) folyamat felgyorsítására. Már most tapasztaljuk az értékelés és a döntéshozatal gyorsulását. Hatékonyabb munkafolyamatokat alakítunk ki és javítjuk az együttműködési képességeinket; mindegyikre szükség van, hogy a BIM/VDC végül sikeres legyen."

Forrás: Autodesk
A képek a SHoP Construction tulajdonát képezik.

Próbálja ki az Autodesk Revit és Autodesk BIM 360 GLUE termékeket minden kötelezettség nélkül. A termékek angol nyelvű 30 napos próba verziója innen tölthetők le:
Autodesk Revit
Autodesk BIM 360 GLUE

További Autodesk témájú cikkeket, esettanulmányokat, tippeket-trükköket az autodeskforum.hu közösségi portálon olvashat.

(x)

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.