Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Design/Formatervezés

Stanica - cimboráimnak Karácsonyra

1/6

Stanica, forrás: stanica.sk

?>
Stanica, forrás: stanica.sk
?>
Stanica, forrás: stanica.sk
?>
Stanica, forrás: stanica.sk
?>
Stanica, forrás: stanica.sk
?>
Stanica, forrás: stanica.sk
?>
Stanica, forrás: stanica.sk
1/6

Stanica, forrás: stanica.sk

Stanica - cimboráimnak Karácsonyra
Design/Formatervezés

Stanica - cimboráimnak Karácsonyra

2012.12.21. 14:44

Cikkinfó

A Design rovatot támogatja a 

Szerzők:
Kalmár László

Földrajzi hely:
Zsolna, Szlovákia

Vélemények:
5

Kalmár László karácsonyi csemegének szánt írása a kevésbé ismert kortárs szlovák építészet egyik apró szeletét villantja fel, a Zsolna szomszédságában álló, fiatalok által újrahasznosított vasútállomás mellett önkéntes munkával, minimális költségen épített új "közösségi tér" tanulságos történetén keresztül.

Messziről indítok. Természetesen lövésem nincs a kortárs szlovák építészetről, ahogy nyájas olvasóimnak sem. Szégyellhetjük magunkat. Nyilván túlságosan leköti a figyelmünket Japán, Chile, Svájc (valójában, elsősorban a köldöknézés). Néhány véletlen, és más körülmények úgy hozták, hogy négy finom lelkű helyi építésszel bebarangoltuk Szlovákiát. Egyikük, kortársam, Irakli Eristavi (zerozero.sk), igazi jó arc. De akire leginkább figyeltem, Pavol Paňak mester. A kanyargós út egy epizódját mesélem most el. Ehhez azért jó ismerni azt a fontos körülményt, hogy Pozsony pont olyan vízfej, mint Budapest. Kulturális szempontból még olyanabb.

Stanica, forrás: stanica.sk
6/6
Stanica, forrás: stanica.skZárójel. A kultúra asszem olyan, mint a fű a kertünkben. Messziről nézve a gyerekeim is rávágják: fű. Közelebbről viszont sok pici különböző egyszikű növénykéből áll. Minden szálacskája más és más, egyiket sem mondanám fűnek, inkább mohafélék, tarackok, meg tippanok, csenkeszek, perjék, és van jócskán gaz is. Tízezernyi alfaj. Az a titka, hogy ritkán kell vágni, akkor csodás mezei virágok is nőnek közte. Merthogy rühellem a hibátlannak tetsző ostoba focifüvet (és nem véletlenül nem a golf jutott eszembe). A pázsitfűfélék ökológiai szempontból is sikeresek, a füvekkel benőtt élőhelyek kiterjedése és jelentősége az erdőkéhez hasonló, fogyasztásuk teljes táplálékláncokat tart fenn. A füvek más növényi táplálékoknál nehezebben rághatók és emészthetők, de a fogyasztásukhoz alkalmazkodott növényevők fogazata, valamint a kérődzés lehetővé teszi a rájuk szakosodott, nagy testű növényevők tömeges elszaporodását, egyúttal a legelő növényevőket fogyasztó ragadozók életben maradását is. Zárójel bezárva.

Stanica, forrás: stanica.sk
1/6
Stanica, forrás: stanica.skEz a kis fűféle izé, amiről most írni szeretnék Žilina (Zsolna) mellett nőtt ki a betonplaccból, a kies Kelet-Szlovákiában. A történet egy városszéli vicinális-állomással (stanica) kezdődött, amit a helyi fiatalok elkezdtek közösségi és kulturális célokra használni (sokmindnenre, stanica.sk). Pár év alatt kezdett komolyan működni a dolog, kinőtték az épületet. Egy fiatal építész csapat közreműködésével elgondolkodtak a továbblépésen, természetesen illegális dolog jöhetett csak szóba, kulturális támogatás tuti nem, jó esetben tűrés (a tiltás túl fáradságos ott is). Hogy a helyszínválasztás melyik őrültnek jutott eszébe, a többiek miért nem vetették el rögtön, rejtély, egyszerűen csak végigcsinálták, nem azon tökölődtek, miért nem lesz jó. Célszerű volt a Stanica mellett maradni, már elég jól belakták a helyet. A vasúti sínekre azért mégsem építkezhettek, maradt hát az autópálya-felüljáró alatti terület. Egy haszontalan nem-helyből szerettek volna jó helyet csinálni, ez volt a cél. Ahogy már sugalltam, engedélyt nem kértek, vidáman nekiláttak az építésnek, kalákában. (Jut eszembe, a múltkor a csehektől két jó tippet is kaptam, hogyan lehet az építési engedélyt megkerülni.)

Az épület tartószerkezetének ötlete alighanem Wolfgang Winter és Berthold Hörbelt német képzőművészektől származik: háromezer darab sörösrekesz (pivovar Černá hora). Alighanem ez volt a legcélszerűbb kiselemes építési mód, a hülye is elboldogul vele, gyors is (három hónap alatt épült fel), meg elég jópofa és lelkesítő ahhoz, hogy segítő kezek érkezzenek a munkához (százhúsz önkéntes, angol, belga, cseh, észt, finn, francia, lett, német, olasz, spanyol, szerb, szlovén). A hőszigetelés: szalmabála (nyolcszáz darab), belül agyagtapasztással, feketére festve. Nézőtér, színpad, világítás, belülről kifejezetten színház hangulata van, még az akusztika sem rossz. A bejárat egy használt hajókonténer. Ennyi. Hétezer euróból épült. Nem is az építészet volt itt a lényeg (emiatt persze állati jó lett), de öröm látni, hogy ritka esetekben, ha a csillagok is együtt állnak, az építészet a kultúra szerves részévé válhat. Mesterkéltség nélkül, elitista gőg nélkül. Az ehhez hasonló épületek segítenek abban, hogy félretegyem kedvetlenségemet, mely mostanában gyakran erőt vesz rajtam.

Stanica, forrás: stanica.sk
2/6
Stanica, forrás: stanica.skZárójel. A fűfélék érett, önállóan élet- és fejlődésképes termését a gyakorlatban magnak hívjuk. És ott van még Peter Zumthor: “Kedvemre való elképzelés, hogy a szépségnek kemény magva van, hiszen ez az összefüggés szépség és kemény mag között ismerősen cseng az építészetre gondolván." Zárójel bezárva.

Sokakkal közös mániánk, hogy a minket körülvevő építészet (Csehország, Szlovénia, Horvátország, és persze Észtország) gyakran érdekesebb, mint a nyugati sztárok világa. Annak ellenére, hogy az építészek errefelé hiába próbálnak a két hátsó lábukra állni, kaját többnyire csak négykézláb röfögve kapnak az ólban (amíg meg nem halnak, mint hetente Parti Nagy).

Ezt a kis szöveget cimboráimnak szánom karácsonyra.

Kalmár László

Vélemények (5)
sobe
2013.01.03.
12:14

Cicu,

A gondolatsorod tetszik - és az is, hogy megosztottad az emberekkel.

buék

sebestyén péter

Pákozdi Imre
2012.12.27.
12:48

Nyitójel. Miután Kalmár L.-től (-tól) nem kaptam választ a Stanica tűzveszélyességét illető kérdésemre, rákérdeztem a zsolnai üzemeltetőknél is. Az alábbi, szívélyes választ kaptam a hely vezetőjétől:

"hi imre,

thanks for your email, i didnt know about that article in hungary.

your question about flammable wall is right, but not relevant anymore. it was maybe one of first events, but later in summer 2009 we have covered all with clay (earth) plastering coat. so no problems with fire anymore.

you are welcome to visit, anytime. budapest is not so far. our website is in english too, so you can check the program and come for short visit. summer is the best.

all the best!

marek adamov"

Nyitójel nem bezárva, nyáron irány Zilina :-)

Pákozdi Imre
2012.12.24.
07:56

Zárójel, egy rossz álom után: a szalmabálák ugye nem lobbanhatnak lángra egy eldobott csikktől, felszikrázó konnektortól, netán két szempár egymásra izzásától? Mert ha igen, akkor a belső tér konténeren keresztüli kiürítésének ideje vélhetően többszöröse annak, amennyi idő alatt a bálák drótig égnek, magukra repesztve az autós felüljáró vasbeton szerkezetét. A kérdés nem ünneprontás akar lenni, csupán az engedélyezési eljárás helyettesítése céljából tettem fel, arra a nézőktől zsúfolt belsőt mutató képre utalva, amelyen a szalmabálák a színpad mögötti belső borítást csupaszon alkotják... (Zárójel bezárva)

Pákozdi Imre
2012.12.23.
09:54

Az épület, az épülés, a szlovákiai körülnézés és az írás egyaránt lelkesítő. Ha az építők nemzetközi kavalkádjából legközelebb is hiányzik a magyar, kérem szóljanak. Egy szalmabálát oda bármikor, nem beszélve a sörös rekeszről.

Kellemes Karácsonyt és boldog új évet!

samathtot
2012.12.21.
18:12

:)

Nektek is boldog Karácsonyt, Cicu!

 

tt

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk