Épületek

Sümegi vár díszvilágítása

1/14

1. kép

?>
1. kép
?>
2. kép
?>
3. kép
?>
4. kép
?>
5. kép
?>
6. kép
?>
7.  kép
?>
8.  kép
?>
9. kép
?>
10. kép
?>
11. kép
?>
12. kép
?>
13. kép
?>
1/14

1. kép

Sümegi vár díszvilágítása
Épületek

Sümegi vár díszvilágítása

2011.07.18. 11:10

Cikkinfó

Szerzők:
Deme László

Földrajzi hely:
Sümeg, Magyarország

Vélemények:
1

Dosszié:

Még mindig megragad a sümegi vár, egy a Balaton felőli útkanyar mögül, hirtelen felbukkanó látványa, pedig már néhányszor gyönyörködhettem e képben. A Balaton felvidék közelében fekvő város vezetése szeretné, ha ezt a látványt nem csak napközben lehetne élvezni, hanem az esti órákra, éjszakára is ott marasztalná a turistákat. Ennek érdekében is, épült meg a vár díszvilágítása.(x)

Még mindig megragad a sümegi vár, egy a Balaton felőli útkanyar mögül, hirtelen felbukkanó látványa (1. kép), pedig már néhányszor gyönyörködhettem e képben. A Balaton felvidék közelében fekvő város vezetése szeretné, ha ezt a látványt nem csak napközben lehetne élvezni, hanem az esti órákra, éjszakára is ott marasztalná a turistákat. Ennek érdekében is, épült meg a vár díszvilágítása.

 

1. kép
1/14
1. kép

 

 

Az eredeti szándék szerint múlt év végére kellett volna a világításnak elkészülnie, de a kényes műemléki környezet, a korábbi korok emlékeinek részletes feltárása, alaposabb előkészítési munkát igényelt a megszokottnál, így a vár világítását csak ideiglenes jelleggel lehetett a karácsonyi ünnepekre bekapcsolni. Mostanra azonban elkészült a végleges berendezés olyan finomításokkal, kuriózumokkal, amik még érdekesebbé tették a díszvilágítást.

Amilyen lenyűgöző a 87 m magasságig meredeken emelkedő domboldal, melyen hazánk egyik legépebben maradt 125 m hosszú és 80 m széles vára fekszik, olyan kihívást jelentett a lámpatestek, a kábelek elhelyezésére e sziklás terep.

A vár minden oldalról jól látszik (2. kép), így célszerű volt körben a falakat megvilágítani. A hajdani püspöki vár újraépítése nem befolyásolta az eddig is látható kontúrokat, a díszvilágítást mindössze a menet közben elkészült kápolna tető láttatásával kellett kibővíteni. A várkápolnán kívül a külső várkapu (a kép közepén), az Öregtorony (a kép jobb oldalán) és a Kövessy bástya (a kép balszélén) felújított tetőzeteit emelték ki helyi világítással. A romantikus hatás kedvéért a díszvilágítást meleg sárga színű, kisteljesítményű nátriumlámpás fényvetőkkel építették meg.

 

2. kép
2/14
2. kép

 

 

A 2. képről a várfal különböző kialakítása, továbbá az előudvar (külső falszoros) miatti lépcsőzetes elhelyezkedésű, egymás fölé magasodó kettős fal is jól látszik. Egy korábbi elképzelés a támpillérközöket világította volna meg a pillérek sziluettjeinek ritmusos megjelenítésével (3. látványkép), de végül a falak egységes és egyenletes súrlófényű világítása mellett tették le a voksot.

 

3. kép
3/14
3. kép

 

 

A korábbi választás nem csak esztétikai vagy világítási felfogásbeli különbségek miatt történt, hanem a szerelhetőségi adottságokat is fegyelembe vette. Ugyanis amíg a falak közelében még úgy ahogy el lehetett helyezni a lámpatesteket és a kábelezés a falak mentén viszonylag konszolidáltan történhetett meg, a meredek sziklás domboldalon egy-egy fényvető telepítése és közöttük a kábelezés kiépítése bravúrszámba ment.

A 4. képen egy fényvető telepítésének vázlatos elképzelése látható.

 

4. kép
4/14
4. kép

 

 


Az egész azzal kezdődhetett, hogy a sziklába egy olyan függőleges furatot kellett készíteni, amibe a cső tartót beépítve az képes volt a különböző méretű és súlyú fényvetők stabil tartására, akár viharos szélben is. A gyakorlatban ez az együttes az 5. képen látható.

 

5. kép
5/14
5. kép

 

 

A képről még az is kiderül, hogy a tartóra a csatlakozó doboz is felkerült. Korábban ezt a várfal tövében helyezték volna el a másik szisztéma szerint.

A 6. felvételen a megvalósult berendezést mutatom abból az irányból, ahonnan a 3. látványkép készült. A két kép összevetésével lehet a világítási különbségeket érzékelni. A 7. kép pedig azt igazolja, hogy a várból kinézőket sem kápráztatja el a fényvetők látványos sora.

 

6. kép
6/14
6. kép


 

A 6. képen is kivehető belső várfalat, továbbá részben a tornyokat is a külső pártázatos várfalra, disztingvált helyekre szerelt kisméretű, környezetbe simuló fényvetők világítják meg (8. kép), romantikus hatást keltve a külső falszorosban sétálók számára (9. kép).

 

7.  kép
7/14
7. kép

8.  kép
8/14
8. kép


 
 

A tetőzetek várfalon túlnyúló oldalait csak épületen elhelyezett lámpatestekkel lehetett láttatni. Érdekes konstrukciót találtak ki. A csatorna tartóvasak duplázásával képeztek ki fényvető tartókat (10. kép). A 11. kép a kápolna tető helyi világításán kívül kis ízelítőt ad a többi lámpatest elhelyezéséről és hatásáról.

 
 

9. kép
9/14
9. kép

 

10. kép
10/14
10. kép

 

A közel hozott várrészletet természetesen szabad szemmel sose látja így senki. Én is csak azért mutatom, mert így tényleg kivehetőek a fényvetők. Sokáig sarkalatos kérdésként merült fel ugyanis az, hogy mennyire lesz zavaró nappal és sötétedés után is, a várfal előtt idegen testként megjelenő lámpatestek sora.

Ha az előző pozícióból készült teljesebb képet mutató 12. felvételre tekintünk, úgy gondolom, semennyire.

 

11. kép
11/14
11. kép

12. kép
12/14
12. kép

 

Régi dilemma az, hogy egy díszvilágításnak mit kell megmutatnia, azt, amit nappal látunk, vagy inkább fel kell hívni a figyelmet az olyan érdekességekre, ami nappal fel sem tűnik. A sümegi várnál ez a vita még jobban kiszélesedett. Nemcsak a világítás kialakításának mikéntje volt kérdéses, de az is, hogy a nappal látható várhegyet is meg kell-e világítani a várral együtt, vagy nem. Nappal ugyanis mindkettő látszik, sőt a látványban együtt, egymástól elválaszthatatlanul jelennek meg. A feladat ugyanakkor a vár megvilágítása volt.

Az elkészült várvilágítás végül is kiegészült egy várhegyvilágítással is. Körben hat közvilágítási oszlopról világítják meg nagyobb teljesítményű szintén nátriumlámpás fényvetők a hegyet. A látvány így még izgalmasabb (13. kép). Lassan tényleg azt mondhatjuk, a teljes nappali élmény köszön vissza sötétedés után is.

 

13. kép
13/14
13. kép

 

 

Az így megépült - közel 120 fényvetős és majdnem 18 kW teljesítményű - díszvilágítási berendezést hét pozícióból lehet működtetni. Ennek koordinálására rádiófrekvenciás vezérlés áll rendelkezésre. Ebben a szakmában ez is újdonságnak tűnik, hiszen ki feltételezhetné azt, hogy a városházáról, egy asztalon fekvő, televíziós távkapcsolóhoz hasonló készülékkel gombnyomással lehet a komplett berendezést be – és kikapcsolni egyaránt.

(x)

 

Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2011.07.19.
08:14

Sümeg: ez nagyon szép, gratulálok. Amúgy július elsején megnyitották a volt püspöki palotát, mint múzeumot. A Norvég Alap hathatós segítségével rendbehozott, kívülről impozáns, barokk épület belső tereinek állapota még jócskán hagy kivánnivalót maga után. Ugyanakkor érdekes kiállítás látható a földszinten: a Nyolcak kvalitásos grafikái, sőt, olajfestményei sorjáznak a falakon. Ugyanakkor szerintem nem érdemes nagyon törekedni a híres Maulbertsch freskóinak megtekintésére a Sümegi Plébániatemplomban (nyitva: 13 és 17 óra között): eleve elnagyolt rajzolatú, mára kifakult színvilágú képek.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk