építészet : környezet : innováció

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ügyészségi épület

Építész tervező: Kulcsár Attila

ÉPÍTÉSZETI KONCEPCIÓ

A Ügyészség hivatala a bírósággal közös épületben működött Nyíregyháza történelmi belvárosában. Az igazságszolgáltatás épületei egyetlen tömbben foglalnak helyet a város szivében: a Bíróság, Ügyészség, Rendőrség, és a Büntetésvégrehajtó Intézet zárt udavarokkal kapcsolódik egymáshoz. Ez az új épület a Bíróság tűzfalait takarja le U alakban és észak felé csatlakozik a Börtön bővítéséhez, melynek a tervei már elkészültek. Így közvetlen átjárás is biztosítható az egyes funkciók között, ellenőrzött rendszerben.



 

A beruházás az Ügyészség számára jobb munkafeltételeket teremt, és helyükön a Bíróság bővítése is lehetséges. Az RRT szerint az Ügyészség keleti homlokzata a megnyitandó Belső Körút térfala lesz, ma még egy kisajátított telek szlömös udvarára néz.

A beépítés követelménye: a városképi jelentőségű Bírósági épület utcai és udvari szárnyához való magassági csatlakozás (az eltérő szintszámok ellenére); a Büntetésvégrehajtó Intézet felé a zártsorú beépítés folytathatósága. A Bíróság épületéhez való harmonikus illeszkedés városképi követelmény. A terv formaképzése és tömege ezen szempontok figyelembevételével készült, elválasztás és folytatás koncepciójával.
Az alaprajzi szervezéskor a szintenként vagy szakaszonként elkülönítetten dolgozó szakági egységek helyiségeit úgy igyekeztünk elhelyezni, hogy az egymás fölé kerülő szintek kialakítása ne térjen el lényegesen.
A megadott funkció fsz+ 3 emelet és részleges tetőtérbeépítéssel valósítható meg. Az épület részben középfolyosós szerkezetű, az oldalszárnyak pedig oldalfolyosósak. A belső látványos térkapcsolatok az intézet jellege miatt (pl. a rabvezetés biztonsága) nem jöhettek létre. A függőleges közlekedésre két lépcsőház van, és a főlépcső orsóterében elhelyezett iker panorámalift, 8-8 férőhellyel, mozgáskorlátozottak számára is használhatóan. A földszinten a nyomozó-hivatal helyiségei, a városi ügyészség nem büntető irodái, a bejárathoz kapcsolódó technikai és kiszolgáló helyiségek, soros ügyészi iroda és a központi postázó található.

Az I. emeleten a Városi Ügyészség büntető irodával, a II. emeleten a Főügyészség büntető szakága, a III. emeleten a Főügyészi szint és a pénzügy, informatika helyezkedik el.
A tetőtérben van a nagy rendezvényterem, előadó-, tárgyaló- és továbbképző-teremre oszthatóan. A tetőtérben van három vendégszoba is a Bocskai utca szárnyon, valamint a tetőtéri gázkazánház.
A vezetői szobák feletti sarok-helyiség a szellőzőgépház, és a fölé emelkedő fedett toronyban vannak a kültéri klímaegységek.
Az állandó dolgozói létszám kb. 80 fő. A tetőtéri nagyterem max. 200 fős.
Minden helyiséghez van természetes megvilágítás és szellőzés.
A déli homlokzati és a vezetői irodákhoz, a tárgyalóhoz és a nagyteremhez, valamint a vendégszobákhoz klímarendszer is készült. Az épület közösségi terei belsőépítészeti tervek alapján épültek, az irodákhoz bútorozási terv készült. A belsőépítészeti tervek tektonikusak, a funkcióhoz kötődően komorak, ünnepélyesek, acél kötő- ill. konstrukciós elemekkel utalnak az erőre, a fegyelemre, a törvény szigorára.



 

TÖMEGKÉPZÉSI,  HOMLOKZATKIALAKÍTÁSI  KONCEPCIÓ:

A Bírósági épület tűzfalainak lezárása evidencia. Az irodaház funkció homogén, ami a négy szinten kevés jellegadó formálási lehetőséget nyújt, ezért az épület városszerkezeti helyzetét és a tömeg funkcionális elemeit használtuk fel a karakteres tömeg létrehozására. A Bocskai utcai falsík a Bíróság horizontális párkányait folytatja. A bejárat feletti rizalit a két épület eltérő szintszámát és ablaksávjainak különbözőségét vertikális hangsúllyal igyekszik elválasztani. A saroktömeg koordináta-váltással jelzi a sarokház jelleget. A kihangsúlyozott torony funkcionálisan is kitüntetett, ebben vannak a vezetői szobák. A keleti homlokzat szervező motívuma a bejárat kiemelése, ezt a visszalépcsőző tömeg biztosítja, és az északi lezárás, mely a valamikori börtönbővítés szikár szabályosságát különíti el az ügyészségi épület tömegétől.

Az épület felső pártázatát a nagy tanácsterem tömege uralja, amelyik sok egyszerűsítés után alakult ki ilyenre. A homlokzat funkcionális szerkesztéssel igényes középületként részleges kőburkolatot kap, vízszintes rozsdamentes acélsávos sorolással. A lábazatokon, mely helyenként az első emeleti födémig is felkúszik, a sarok-rizalitokon és a kiemelt pilléreken, a lezáró párkányokon. A barnásvörös gránit burkolat a fehér finom szemcsés vakolat és a nyílászárók szürkészöld színe adja az épület színharmóniáját, melyhez a fémlemez tető antracit-szürke héjazata társul.

Az épületet ünnepélyes átadása  2001 májusában megtörtént.

Az épület alaprajzai letölthetők tömörítve (zip), Pdf formátumban.

Kulcsár Attila
építész, vezető tervező


 

Építtető:Legfőbb Ügyészség Pénzügyi Főosztály
Helyszín:Nyíregyháza Bocskai u. 4
Építésztervező:  Kulcsár Attila, Kulcsár Attiláné
(Pláne és Plánum Kft. Nyíregyháza)
ArchiCAD szerkesztés:Domonics Zoltán
Épületgépészet:Kujbus István (Termoideál Bt.)
Elektromosság:Verba József (TOPTEAM Kft.)
Közműtervezés:Orosz Tamás
Szerkezettervezés:Veres Menyhért, Kardos László (C 16 Kft.)
Kivitelezés:KÉSZ KFT (Szeged)
Építésvezető: Juhász Endre
Bruttó alapterület:4292m2
Beruházási költség berendezéssel: 477 millió Ft+ÁFA

vélemény írásához jelentkezzen be »