építészet : környezet : innováció

Szálloda a Miskolctapolcai Barlangfürdőhöz — az ötletpályázat eredménye

Kihirdették a Miskolci Turisztikai Kft. által kiírt szállodapályázat eredményét. Három terv rangsorolás nélküli díjban, öt pályamű megvételben részesült.
Díjazottak: 6. bírálati sorszámmal a Hajzsó Építésziroda Bt.; vezető tervező: Hajzsó István; 16. számmal Lévai Tamás, munkatársa: Árva József; 20. számmal a Budapesti Építőművészeti Műhely Kft., tervezők: Dévényi Tamás, Kovács István, Máté Orsolya, Mihály Eszter, Varga Anikó, Vadász Viktor.

A Miskolci Turisztikai Kft. 2009 februárjában nyílt, titkos, „A” típusú ötletpályázatot hirdetett. A pályázóktól a kiíró azt várta, adjanak javaslatot a Barlangfürdő melletti területen építendő 120-150 szobás, négy csillagos, a Barlangfürdővel közvetlen funkcionális kapcsolatban lévő szálloda, valamint annak közvetlen környezetének, avagy Tapolca „Fórumának” építészeti kialakítására. A pályázat eredményét április 30-án hirdették ki.

A tervpályázati kiírást 33 pályázó vette ki, beadásra 22+1 pályamű érkezett. A pályázat eredményes volt, minden beérkezett pályamű megfelelt a tartalmi és formai elvárásoknak.

A bíráló bizottság rangsorolás nélkül három pályaművet részesített díjazásban (a díj értéke 1,5 millió forint)

• 6. sz. pályamű
Hajzsó Építésziroda Bt.
vezető tervező: Hajzsó István

• 16. sz. pályamű
Lévai Tamás
munkatárs: Árva József

• 20. sz. pályamű
Budapesti Építőművészeti Műhely Kft.
tervezők: Dévényi Tamás, Kovács István, Máté Orsolya, Mihály Eszter, Varga Anikó, Vadász Viktor
társtervező: Barta Ervin

Megvételben részesített pályaművek (a megvétel értéke 500 ezer forint)

• 9. sz. pályamű
Horváth Zoltán
munkatárs: Elek Attila, Molnár András, Kovács László

• 15. sz. pályamű
Archikon Kft.
tervező: Nagy Csaba
munkatársak: Benedek Botond, Horváth Gallai Bea, Mészáros Eszter, Niszler Kata, T. Major Krisztina

• 18. sz. pályamű
Kovács Csaba
munkatársak: Madarasi-Papp Rita, Poós Tamara

• 22. sz. pályamű
Bordás és Pém Építésziroda Kft.
vezető tervezők: Bordás Péter, Simon Móni, Tolvaj Tamás
munkatársak: Benke Róbert, Buchta János, Gergely Zsuzsanna, Holovits Annamária, Bordás Tamás

• 23. sz. pályamű
Szabó János
munkatárs: Szabóné Kertész Lenke

Általános értékelés

A bíráló bizottság előnyben részesítette azokat a terveket, amelyek jó léptékben, divatformáktól mentesen oldották meg a feladatot, a legkevésbé háborgatva a kialakult park és barlangfürdő hagyományos természeti és építészeti világát, de nem zárkózott el az extrém, különleges megoldásoktól sem, ha azok véleménye szerint építészeti értéket képviselnek

Előnyösen ítélte meg a bíráló bizottság azokat a pályázatokat amelyek egységes – strandtól mentes – állapotba állították vissza a parkot, és a régészeti helyszínt visszafogottan jelezték. A díjazott tervek mindegyike a telepítésből adódó természetességgel kötötte össze a két épületszárnyat oly módon, hogy formailag elfogadható megoldás szülessen, a használat viszont differenciáltabb lett. A bíráló bizottság azokat a megoldásokat tartotta jónak, ahol a terv csak a legszükségesebb helyeken ment le mínusz szintre. Pozitívan ítélte meg a zsűri azokat a terveket, amelyek a vízmű elzárt területét természetes módon be tudták venni a kertterv koncepciójába. Fontos volt, hogy a fürdő belső funkcionális kapcsolatai megfelelők legyenek (cipős és mezítlábas forgalom, gazdasági bejáratok). A díjazott tervek különös figyelmet fordítottak a jelenlegi park és a Várhegy funkcionális és vizuális kapcsolatára.

Ajánlások

A beérkezett pályaművekben számtalan használható gondolat volt, amelyek alapját képezhetik a feladat reális továbbgondolásának. A díjazottak mindegyike olyan tervet készített, amelynek építészeti kvalitása biztosítékot jelent, ugyanakkor megvalósítható. Javasoltuk tehát, hogy a nyertesek bevonásával – a megbízó, befektető, lebonyolító - egy újabb meghívásos pályázatot bonyolítson le a feltételek és kívánalmak szűkítésével, pontosításával.

(a közést a beérkező információkkal folyamatosan bővítjük – a szerk.)

vélemény írásához jelentkezzen be »