építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Szállodaegyüttes Balatonfüreden

Építész tervezők: Ripszám János és Pór Péter

A tervezett létesítmény helyszínéül szolgáló ingatlan hasznosítására Balatonfüred Város Önkormányzata pályázat hirdetett, s a pályázatot a megbízó Silver Invest Kft. nyerte.

Környezet:
A közvetlenül a Balaton-parton található tervezési terület páratlan fekvése és az ebből adódó hangsúlyos városszerkezeti helyzete, a tóra nyíló panorámás látvány egyszerre jelentenek vizuális és emocionális kapaszkodó pontokat A túristák részéről nemzetközileg ismert Tagore sétány és a hajóállomás, a kerek templom és a legnevesebb balatoni vitorlásklubok közelsége alapvető méltóságot, szakmai alázatot és érzékeny figyelmet követel az építésztől. A korábban itt leszűkülő Zákonyi sétány a város szándéka szerint kiszélesül, s alapvető és magától értetődő követelmény, hogy a tervezett beépítés a sétány és a Balaton kapcsolatát ne sértse. A sétány másik oldalán lévő parkoló, mint városi tér nem értékelhető, a hosszirányú tagolásra semmiféle támpontot nem jelent, a majdani térfal-ritmusok megtalálásához sokkal fontosabb a két szomszédos ingatlan beépítésével összhangban álló harmónia. A nyugati szomszédos BKV vitorlásközpont új épületeinek építése már elkezdődött, annak architektúrája megad egy előre mutató, korszerű és követhető alaphangot, amely véleményünk szerint rokon a hajóállomás, a Kisfaludy-utcai beépítés, az Eszterházy-strand épületeivel. A keleti szomszédban a BYC rekonstrukciójának tervezését most kezdik, az ott lévő épületek elbontásra kerülnek, helyére az új térfalat szervesen folytató épület készül.
A telken álló két hatalmas hangár elbontása már korábban megtörtént.

 

 

Telepítés:

A tervezett létesítmény koncepcionális megfogalmazásánál alapvető szempont volt a telek adottságainak minél teljesebb kihasználása, de oly módon, hogy a tervezett épületegyüttes ne zárt, taszító tömbként, hanem belül átjárható, kisvárosi léptékű, barátságos térszövetként jelenjen meg. A tulajdonképpen kézenfekvő keretes beépítés hosszú utcai oldalán lévő épületszárnyat ennek érdekében „füredi” léptékű épületekre bontva hézagos zártsorú jellegű épületsorként, két helyen átjárhatóan oldottuk meg (a továbbiakban A, C, D épület). A két átjáró közül a Tagore sétány felől érkezve az első szélesebb (a továbbiakban átjáró), szinte utca jellegű, mely fölött könnyű, egyszintes híd ível át, mely alatt a belső tér a Balaton látványára nyitva kitágul. A másik átjáró inkább kapualj-szerű (a továbbiakban kapualj), keskenyebb, mélyebb és a belső tér öblébe vezet. Az említett utcával párhuzamos épületsor mindkét végén beforduló, de szinte önálló épületként megformált épületszárnyakban folytatódik. A nyugati oldalon a tihanyi panoráma kihasználásának igénye a szomszédos BKV viszonylag mélyen benyúló beépítésének takarásából kimozduló, markáns íves szállodaszárnyban testesül meg, mely ugyanakkor jól tagolja a közterületi és magán jellegű telekrészeket is (a továbbiakban B épület). A tóra merőleges keleti épületszárny, belső oldalán a látványra kissé kifordított lépcsős teraszaival, érdekes és egyedi térfalként határolja a belső tér keleti oldalát (a továbbiakban D épület). Az épületszárnyak által közrefogott belső tér építészeti hangsúlyát az átjárók felől az íves szállószárny végén kiemelkedő, legfelül kilátó tetőterasszal tervezett zömök toronyszerű épülettest jelenti. A vízről nézve hasonló hangsúlyt jelent a keleti épületszárny tó felőli végének markáns túlemelése.

A szabadon állóan telepített épületegyüttes megközelítése a sétányról történik. A belső udvar és a tóra kifutó zöldterület csak gyalogosok részére járható.

A földszinti szolgáltató egységek és üzletek a sétányra és a belső térre szervezettek, ezáltal a közterület-szerűen használható, átjárható udvar ténylegesen megtelik élettel. A tópart felé benyúló két épületszárny végén tervezett vendéglátó egységek fogyasztótere és külső teraszai tudatosan befordítva mind a belső udvar, mind pedig a víz felé közvetlen kapcsolatot teremtenek.

 

 

 

Alaprajzi elrendezés:

A terület hasznosításának lényegében két fő funkcionális csoportja van. A program alapját a 4 csillagos szolgáltatási szintű, egész évben üzemelő, konferenciatermekkel is rendelkező wellness szálloda képezi.. Ugyanakkor a terület városszerkezeti hangsúly Balatonfüred üdülőközpontjában, mintegy a Tagore sétány nyugati végpontjaként, s az ehhez méltó, színvonalas és kulturált földszinti szolgáltatások és térformálás képezik a tervezési program másik sarokpontját.

 

 

Szálloda:

A szálloda főbejárata az A épület földszintjén, az utca felől nézve annak bal oldali sarkán, a kapualj mellett nyílik. A forgóajtón át a 3 oldalról üvegfalakkal határolt előcsarnokba érkezünk. Mivel az előcsarnok teljesen transzparens, ezért a kapualj tényleges szélességénél sokkal szélesebb vizuális megnyitás érvényesül az utca és a belső tér között. Az előcsarnok jobb oldalán van a recepció, mögötte a szükséges irodákkal, és jól láthatóan, a recepcióról ellenőrizhetően a szálloda fő vertikális közlekedési magja (I. lépcsőház), a háromkarú lépcső és a lépcsőkarok között elhelyezett felvonó. A recepció mellett jobbra van az előcsarnokhoz kapcsolódó souvenir ás ajándék üzlet, mely az utca felől is működik.

Az induló lépcsőkar mellett, a főbejárattal szemben a szálloda éttermébe juthatunk, mely már a B épület földszintjén található. A 100 fős étterem vendégtere két oldalra, a belső udvar és a szálló kertjében tervezett külső terasz felé is eltolható vagy nyitható üvegfalakkal kapcsolódik. Az étterem konyhája az A épület belső sarkában, a pinceszinti teremgarázs lehajtó rámpája mögötti részen van elhelyezve. A konyha előtti tálaló már az étterem vendégterébe került, s vele szemben, az étterem bejáratához viszonyítva átlós sarokba van az italos pult, aminek érdekessége, hogy a wellness medencetér felé is működik.

A B épület földszintjének külső ívén az étterem folytatásában, de attól teljesen elkülönítve van elhelyezve a wellness-rész medencetere, mely hasonló módon nagy üvegfalakkal kapcsolódik a külső medencékhez, illetve a szálló kertjéhez. Ez a tércsoport a szálloda felől a lépcsőház pinceszinti teréből közelíthető meg, magába a kétszintes, galériás medencetérbe a váltókabinos öltözőcsoporton keresztül lehet bejutni. Itt, a pinceszinten vannak a masszázs-és szolárium helyiségek, a két szauna, valamint a kisebb vízmélységű, félkör alakú medence. A medence melletti íves lépcsőn jutunk fel a medencetér földszinti részébe, ahol a nagyobb méretű belső medence van tervezve.

 

A konferenciaterem a C épület első emeletén, az utcai oldalon, gyakorlatilag a beépítés középső részén található, s a funkciót kívülről tükröző kiemelt homlokzati motívumként jelenik meg. Megközelítése a lépcsőtől a kapualj fölötti társalgó-átjáró térből lehetséges, s ez a sarkában beépített büfépulttal rendelkező galériás társalgó biztosítja a funkcionális kapcsolatot a II. emeleten is az A és C épületek között. A két kisebb szekcióterem az ugyancsak az első emeletre, a B épület nyaktagjába került.

A kétágyas, általában pótágyazható szállodai szobák az A épület első és második emeletén, valamint a B és C épület első emeletén vannak tervezve.


A szálloda összesen 58 szobát és 2 db kétszobás lakosztályt tartalmaz. Az épületkomplexumban összesen 49 db apartman létesül.

 

 

Vendéglátó egységek és üzletek:

Ezek az egységek a földszinten találhatók, a sétányra és az épületegyüttes belső terére nyílnak, kisvárosi léptéküknél és változatos, színvonalas szolgáltatásaiknál fogva élettel töltik meg az új teret.

Az általános rendeltetésű üzleteket úgy terveztük, hogy az eladótérhez raktárhelyiség, és abból nyíló mosdó-wc fülke tartozik.

 

A épület:

Mint a korábbiakból látható, itt a szállodai funkcióhoz és előcsarnokhoz kapcsolódó, de az utcáról is nyíló ajándékbolt van tervezve.

B épület:

A földszint belső ívén 4db egyforma méretű, jelenleg még nem ismert általános funkciójú üzlet van tervezve a szálloda étterme és a III. lépcsőház közötti szakaszon. Az épület fejrészét egy elegáns, panorámás étterem üvegfalakkal körbeforduló kb. 100 fős vendégtere zárja le, melybe év közben a belső tér felől lehet belépni, nyáron a belső tér a tóra néző külső panoráma terasszal egybenyitható. A vendégtérből lépcsőn juthatunk le a pinceszinti rendezvényterembe és a vendégek számára méretezett mosdóhelyiségekbe. Az étterem napi feltöltéssel működő konyhája a vendégtér által eltakartan, belül található. A konyhához szorosan hozzátartozó zöldség- és húselőkészítő, tálaló, fehér mosogató helyiségek a földszintre kerültek, a konyha mellé.

C épület:

A szálloda bejáratával szemközti, utcai sarkon a kapualj mellett kis kávéház nyílik. A kapualjon áthaladva a belső udvari sarkon játékbolt, mellette magyar borokat kínáló borszaküzlet létesül. Az utcai oldal középrészén 4db egyforma méretű, jelenleg még nem ismert általános funkciójú üzlet van tervezve. A belső udvarra vezető átjárónál, az épület utcai sarkán kis fagylaltozó, az átjárón áthaladva a belső sarkon rétesbolt gyorsétkezde található.

D épület:

A földszint nagy részét ABC áruház tölti ki, melynek fedett bejárata az utcai sarkon, az átjáró mellett található. A dolgozói létszámra méretezett személyzeti szociális helyiségek a raktárak mellé, az egység alsó szintjére kerültek.

Az ABC melletti udvarra néző épületsávban 4 db még nem ismert általános rendeltetésű, üzlet van tervezve, melyek kirakatukkal a belső tér felől színvonalas látványt nyújtanak.

A tó felé tovább haladva, a belső térről nyíló koktélbár a következő egység, melynek árufeltöltése hátulról, a parkoló udvar felől történik, s ugyanígy működik a következő, kaszinó funkciójú egység is.

 

 

Teremgarázs:

A tervezett épületegyütteshez a benne található egységek területe és létszáma, a szállodai szobák és apartmanok száma alapján jelentős mennyiségű parkolóhelyet kell biztosítani. A terület frekventáltsága miatt a térszíni parkolás csak korlátozottan jöhet szóba az ingatlanon, s a megengedett beépítettség kihasználása és szükséges zöldterület biztosítása is csak úgy lehetséges, ha a szükséges parkolók nagy része a térszín alatt lesz elhelyezve.


Külső medencék:

A szálloda kertjében a földszinti wellness részhez szervesen kapcsolódóan a helyszínrajz szerinti telepítéssel két külső medence van tervezve. A kisebb vízmélységű gyerekmedence legmélyebb (90 cm-es) kerek részén csúszda is készült, a kiszélesedő részen a vízmélység fokozatosan lecsökken. A nagyobb medence élményelemekkel felszerelt , trapéz alaprajzú része sekélyebb, 95 cm mély, a téglalap alakú úszkáló rész mélysége 180 cm. A medencék víztechnológiai berendezései az épület pinceszinti vízgépházában vannak telepítve. A medencék vasbeton szerkezettel, felúszásra is méretezve készülnek, belül uszodacsempe burkolattal, a körülöttük levő terület díszburkolattal van tervezve.

 

képek és szöveg: Ripszám János


Szállodaegyüttes Balatonfüreden
Zákonyi Ferenc sétány (térkép)

Építtető: Silver Invest Kft

Építész tervezők: Ripszám János és Pór Péter
Ripszám és Társa Építész Iroda Bt.

Szerkezettervező:Szabó Lajos
Épületgépész tervező:Petrika László
Elektromos tervező:Csóka Sándor

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »