/ AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024
Fenntarthatóság

Széleskörű szakmai párbeszédet kezdeményez a HuGBC most megjelent Zéró Karbon Ajánlása

1/4

Fotó: Alexander Abero | Unsplash

Fotó: Chuttersnap | Unsplash

Fotó: Danist Soh | Unsplash

Forrás: WorldGBC

?>
Fotó: Alexander Abero | Unsplash
?>
Fotó: Chuttersnap | Unsplash
?>
Fotó: Danist Soh | Unsplash
?>
Forrás: WorldGBC
1/4

Fotó: Alexander Abero | Unsplash

Fotó: Chuttersnap | Unsplash

Fotó: Danist Soh | Unsplash

Forrás: WorldGBC

Széleskörű szakmai párbeszédet kezdeményez a HuGBC most megjelent Zéró Karbon Ajánlása
Fenntarthatóság

Széleskörű szakmai párbeszédet kezdeményez a HuGBC most megjelent Zéró Karbon Ajánlása

2023.03.24. 15:31

Cikkinfó

A Fenntarthatóság rovatot támogatja az 

Cég, szervezet:
HuGBC

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete a kiemelt fontosságú 2050-es klímacél eléréséhez üzleti érvekkel igyekszik cselekvésre hívni az építésgazdaság ágazat szereplőit. A most bemutatott Zéró Karbon Ajánlás egy olyan közös gondolkodáson és tapasztalaton alapuló szakmai összeállítás, amelynek célja, hogy elősegítse a Zéró Karbon kötelezettség teljesítéséhez való átmenetet és hosszú távon támogassa a magyarországi épületállomány dekarbonizációját.

Zéró Karbon: itthon is elindult az átfogó iparági egyeztetés

A HuGBC által közzétett közlemény szerint a szervezet 2022 őszén csatlakozott a világ zöldépítési szervezeteit tömörítő World Green Building Council (WorldGBC) nemzetközi ernyőszervezet Advancing Net Zero programjához. A HuGBC Klímavészhelyzet Munkacsoport az elmúlt évben megvizsgálta azt a kérdést, hogyan lehetséges a zéró karbon épületállomány elérése, és ehhez készített átfogó cselekvési tervet – áll a közleményben. A dekarbonizáció világpiaci trendjeire hivatkozva hangsúlyozzák, hogy a környezetvédelmi célok eléréséhez összefogás szükséges, de nem az évről évre egyre kézzelfoghatóbb klimatikus és ökológiai átalakulások, hanem az ezek következtében megváltozó piaci trendek, új szabályozás és ösztönző piaci tényezők azok, amik teljes mértékben átírhatják azt, ahogyan az épületállományról gondolkodunk. 

A Zéró Karbon Ajánlás (ZKA) a definíciók meghatározása mellett öt olyan területet jelöl ki, amelyen az építésgazdaság szereplői összehangolt cselekvési tervvel, tudás- és tapasztalatmegosztással tehetnek azért, hogy hazánk teljesítse a vállalásait. Az ajánlás világossá teszi azokat az üzleti előnyöket és értékeket is, amelyeket a zéró karbon épületek képviselnek, illetve felhívja a figyelmet a programhoz való korai csatlakozás előnyeire.

A zéró karbon témakörben hamarosan széles körű iparági egyeztetés várható, melynek első lépéseként kitölthető az építésgazdaság ágazat online kérdőíve.

Fotó: Alexander Abero | Unsplash
1/4
Fotó: Alexander Abero | Unsplash

Elsőnek lenni helyzetelőny, a zéró karbon épület pedig piaci érték

A Zéró Karbon Ajánlás egyik fókuszpontja bemutatni azokat az üzleti előnyöket, amelyeket a zéró karbon épületek jelentenek most és hosszabb távon is – olvasható a közleményben, melyből ezáltal egyértelműen kiderül, hogy az iparági szereplőkre csak piaci érvekkel lehet hatni. A World Green Building Council nemzetközi Beyond the Business Case című jelentésére hivatkozva a szervezet kiemeli, hogy a zéró karbon épületek jelentős üzleti előnyt jelentenek a tulajdonosoknak, tervezőknek és üzemeltetőknek is: ezek az épületek komoly befektetési értéket képviselnek, számos finanszírozási helyzetben kedvezőbb megítélésben részesülhetnek, alacsonyabb az üzemeltetési költségük és nagyobb a bérbeadhatósági mutatójuk, alacsonyabb biztosítási költséggel bírhatnak, hatékonyságot növelő környezetet biztosítanak a munkavállalóknak.

De nemcsak maga a zéró karbon épület jelent előnyös helyzetet, hanem a korai csatlakozás is azokhoz a cégekhez és szakértőkhöz, akik elsőként szeretnének cselekedni a zéró karbon épületállományéért Magyarországon. Ahogy Barta Zsombor, a HuGBC elnöke fogalmaz:

"A HuGBC nagyra értékeli azokat a piaci szereplőket, akik elsőként csatlakoznak közös ügyünkhöz: az ő gyors és hatékony bekapcsolódásukért a közös gondolkodásba és a programba egyesületünk számos formában biztosít támogatást. A HuGBC Zéró Karbon Ajánlása rálátást és szakmai hátteret nyújt a nemzetközi rendszerek hazai alkalmazhatóságában, útmutatóval segíti a vállalati ESG-vállalások meghatározását és teljesítését, illetve támogatást nyújt a zöld finanszírozás, az EU Taxonómia és annak hazai könnyített feltételrendszerének eléréséhez."

Fotó: Danist Soh | Unsplash
3/4
Fotó: Danist Soh | Unsplash

A célok reális eléréséhez most kell cselekedni

A HuGBC Zéró Karbon Ajánlása is felhívja a figyelmet arra, amit a szervezet a közleményben is kiemel: a világ vezető klímakutatói körében széleskörű egyetértés van a tekintetben, hogy ha nem érjük el a század közepére a nettó zéró karbonkibocsátást, az a társadalom és gazdaság minden területére hatással lesz. A helyi hatások a globális gazdaság kölcsönösen függő rendszerein keresztül a világ minden területén érezhetők lesznek, ennek következtében a jelenlegi üzleti modellek és befektetési piacok súlyos zavaraira lehet számítani. A zéró karbon elérésére tett erőfeszítés ma már nemcsak erkölcsileg helyes, hanem társadalmi-gazdasági szempontból is logikus magatartás – idézi a közlemény a HuGBC weboldalán elérhető ajánlás első sorait, ismételten a piaci érvekre fektetve a hangsúlyt. Egy fontos tagmondat azonban kimarad a sajtónak szánt szövegből: "a legrosszabb [forgatókönyv] a klímakatasztrófa" – ami lássuk be, sokkal súlyosabb következményekkel jár majd, mint az üzleti modellek és befektetési piacok zavarai.

A közleményből az is kiderül, hogy az elmúlt években világszerte számos építésgazdasági szereplő kötelezte el magát amellett, hogy a portfóliójukból származó kibocsátást nettó nullára csökkentik. Az elköteleződő szervezetek növekvő száma mellett a kötelezettségvállalások megtételére és nyomon követésére használt minősítési rendszerek, szabványok, globális kampányok és programok, valamint nemzetközi szabályozások száma is növekszik, melyeket az ajánlás melléklete is összegez. Kihívást jelent, hogy nincs egységes definíció a nettó zéró karbon (NZK) jelentéséről és az oda vezető útról, eltérések és átfedések vannak a rendszerek között. Ezért valóban kiemelkedő jelentőségű a HuGBC Zéró Karbon Ajánlása, melyben az egyesület a nemzetközi szakmai tudásanyagot és gyakorlatokat a magyar építésgazdaság számára kontextusba helyezi, rendszerezve a különböző definíciókat, alapot nyújtva ezzel a szakmai egyeztetések és a hazai nettó zéró karbon útvonal kialakításához.

Forrás: WorldGBC
4/4
Forrás: WorldGBC

Valós cselekvési terv és közös gondolkodás nélkül nem megy

A HuGBC Zéró Karbon Ajánlás eligazodást nyújt a bonyolult rendszerben a magyar kontextusra is vonatkoztatható sémák áttekintésével, valamint megfontolásra javasolja a 2050-es klímacélok eléréséhez elengedhetetlen nettó zéró karbon definíciót és öt ajánlott elvet és cselekvési javaslatot az érintendő főbb kérdéskörök kapcsán – összegzi a dokumentum tartalmát a közlemény, ismételten kihangsúlyozva, hogy az ajánlás világossá teszi azokat az üzleti előnyöket, amelyeket a csatlakozó partnerek élvezhetnek, kiemelve azt is, hogy az elsőként cselekvő szereplők számos előnyhöz juthatnak.

A Zéró Karbon Ajánlás a HuGBC tagjainak szakmai párbeszéde mentén készült el, az együttműködő partnerek Beleznay Éva (HuGBC), Budai Henrietta (HuGBC), Huszár Daniella (HuGBC), Jenei Attila (Denkstatt Hungary Kft.), Márkus Péter (Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.), Schmidt András (Skanska Magyarország Ingatlan Kft.), Dr. Szalay Zsuzsa (BME Építőmérnöki Kar, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék), Szarvas Gábor (Greenbors Consulting Kft.) voltak. Az ajánlást a HuGBC Tagi kerekasztal keretében vitatta meg tagjaival, a téma azután került a HuGBC fókuszterületei közé, miután a magyar Egyesület 2022 őszén csatlakozott a nemzetközi ernyőszervezet, a World GBC Advancing Net Zero programjához.

A kétségtelenül fontos szakmai ajánlás, mely olyan alapfogalmakat tisztáz, mint a működési karbon, vagy a beépített karbon, kiemelt hivatkozási pont tud lenni a dekarbonizációs célok elérésében. Fontos lenne azonban az is, hogy ezen célokat ne csak a piaci érvekkel támasszák alá – ehhez azonban az kellene, hogy az iparág szereplői a társadalmi, kulturális, vagy teszem azt ökológiai érveket is meghallják.

Az Zéró Karbon Ajánlás elérhető a HuGBC weboldalán.

Az online kérdőív kitöltésére az alábbi linken van lehetőség: 
Épület dekarbonizáció kérdőív - HuGBC

Forrás: HuGBC
Szerk.: Hulesch Máté

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.