Közélet, hírek

Szerkezetkész a Corvin Irodák I.

1/13

Horváth Csaba
Csécsei Béla
Dr. Gotthard Gábor
Futó Péter
Radványi Gábor
Az alap"kő"
Horváth Csaba
Csécsei Béla
Dr. Gotthard Gábor
Futó Péter
Radványi Gábor
Az alap"kő"
1/13

Szerkezetkész a Corvin Irodák I.
Közélet, hírek

Szerkezetkész a Corvin Irodák I.

2007.09.27. 11:34

Cikkinfó

Szerzők:
Haba Péter

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
2

Nem hordozott értékeket a Józsefvárosnak az a része, amelyen napjainkban a Corvin Sétány épül - mondta Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a Futureál keddi rendezvényén.

Nem hordozott értékeket a Józsefvárosnak az a része, melyen napjainkban a Corvin Sétány épül - mondta Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a Futureál Csoport keddi, szeptember 25-ei rendezvényén. Az estre abból az alkalomból került sor, hogy szerkezetkész lett a Corvin Irodák I. néven emlegetett épület. A reprezentatív partit a Stúdió 100 építésziroda (www.studio100.hu) tervei szerint épülő irodaház első emeletén tartották.

 

1/13

2/13

 

Csak az elfogultak, a terület iránt nosztalgiát érző emberek akarták minden áron a múltba betonozni azt a negyedet, amely nem jelentett mást, csak szegénységet, nyomort, szlömösödést - folytatta a főpolgármester -, s nagyszerű az a vállakozás, melybe a Corvin Sétány beruházói kezdtek, hiszen nem valahol a város szélén elhelyezkedő zöldmezős projektről, hanem a befektetőt leginkább megterhelő városrehabilitációról van szó.

 

3/13

4/13

5/13

6/13

 

Hogy Demszky Gábor szavai vitathatóak, azt a sok csatározás is mutatja, melyek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a beruházók között zajlottak az elmúlt években. Noha a főpolgármester a Józsefvárosról beszélt, szavai azért felelőtlenek, mert többek között a VII. kerületi zsidónegyed értékeinek jelentős mérvű pusztítását is a szegénységre, a szlömösödésre való hivatkozással legitimálták. Ez a párhuzamosság, ez a kimondatlan, akár kódoltnak is tekinthető (ám mindenki számára jól megfejthető) üzenet megadja a Főváros központi ideológiáját, miszerint a lepusztult városnegyedeket bátran le lehet radírozni. Ha Demszky Gábor ezt nem így gondolta, akkor nagyon rosszul fogalmazott... Egy felelős politikusnak ma Budapesten a nagyarányú fejlesztések, a magas színvonalú kortárs építészet és a kulturális örökség harmonikus együttélésének megteremtéséről kellene beszélnie. Abban ma már nincs vita, hogy a súlyosan lepusztult városrészek rehabilitációjának gyökeresnek kell lennie, ám ez nem összeegyeztethetetlen a város történeti értékeinek, miliőjének megőrzésével.

 

Horváth Csaba
7/13
Horváth Csaba

Csécsei Béla
8/13
Csécsei Béla

Dr. Gotthard Gábor
9/13
Dr. Gotthard Gábor

Futó Péter
10/13
Futó Péter

Radványi Gábor
11/13
Radványi Gábor

 

Komoly politikai támogatást élvezett az esemény: miután Futó Péter, a Futureál Csoport elnöke ismertette a Corvin Sétánnyal kapcsolatos tudnivalókat (melyekkel az Építészfórum több ízben foglalkozott már), Horváth Csaba, főpolgármester-helyettes, Csécsei Béla, a VIII. kerület polgármestere és Dr. Gotthard Gábor, a VIII. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője üdvözölte a nagyszabású projekt indulását.

 

Az alap"kő"
12/13
Az alap"kő"

A Sétány építészeti koncepcióját Radványi Gábor, a Futureál főépítésze ismertette, majd jelképes alapkőletételre került sor: az alapkő egy üveglap volt (sic!), melyen a beruházók és a politikusok együttesen helyezték el aláírásukat.

Elhangzott, hogy hamarosan beindul az a projekt is, melyet helyi vállakozók és civilek kezdeményeztek, s amelyhez az önkormányzat segítséget nyújtott. Céljuk, hogy a West Balkán nevű szórakozóhellyel együttműködve rekonstruálják a Pál utcai fiúk grundját, s a témához kapcsolódó kulturálisn központot hoznak létre a Tömő utca és a Nagytemplom utca sarkán álló két házban. Bár elsősorban üzleti vállakozásról van szó, jól mutatja a lakók igényét a terület eredeti miliője iránt. Az eltűnőben lévő világot díszletként újjáépítik.

szöveg + kép: hp

Vélemények (2)
kemtam
2007.09.27.
19:07
EMA
2007.09.28.
05:45

@kemtam: Hát, igen...

Az is hülyeség, hogy a befektetőknek a meglévő városban építeni nehezebb... persze, rehabilitációról szó sincs, hiszen az eldózerolt épületek helyén felhúzott új szörnyetegek semmivel sem jelentenek komplikáltabb munkát, mint a prérin építkezni - sőt! A lakások eladásáról nem is beszélve, amely sokkal könnyebb a belterületen.

Jellemző a "beruházóbarát" csevely egy olyan városvezetésre, amely az embereket nagy ivben leszarja, leginkább kellemetlen akadályként tekint rájuk. A Pál utcai fiúk grundja ügy remekül szemlélteti azt a mai élettől elrugaszkodott, mások alkotásait kisajátító, a maguk primitív pénzszerzési mániájába besoroló szemléletet, amely valódi tartalmából igyekszik kiforgatni a dugóadótól a gyalogos utcákon át, a kerékpárutakig mindent, amit egyszer szlogenné zülleszt.

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk