építészet : környezet : innováció

Szigetszentmiklósi általános iskola

"Az épület anyaghasználatában helyi épületek világát idézi fel világos vakolt falfelületeivel, de a tetők zöldtetős kialakításúak, esztétikai és energetikai okokból." Az L2 Építész Kft. megvétellel jutalmazott pályaműve a szigetszentmiklósi iskolapályázaton.

Megvétellel jutalmazott 34. sz. pályamű
L2 Építész Kft.
építészek: Lukács Péter, Zsoldos Lehel, Papp Gábor
szakági tervezők: Kotschy András, Kovács László, Straub Ágnes
munkatársak: Horváth Bálint, Kovács Zoltán, Glück Endre, Takács Zsófia, Say Orsi

 

Szigetszentmiklósi általános iskola - L2 Építész Kft.
Szigetszentmiklósi általános iskola - L2 Építész Kft.
iskola
iskola
óvoda
óvoda
 

 


Részletes bírálat:

Az épületegyüttes telepítése nem igazán előnyös, hisz az óvoda a zajos, a sportcsarnok a nyugodt övezetbe került, a parkoló a frekventált Tököli út Szebeni sarokra került, a bejáratok előtere pedig eltolódott a Szebeni úti házak hátsó kertjei felé.

A mélyparkoló érdekes gondolat, de a megvalósítás magas költségei miatt a bíráló bizottság nem támogatta.

Funkcionálisan jól tagolt. Az óvoda főbejárata az utolsó foglalkoztatótól távol esik, helye az épület végén nem kedvező. A foglalkoztatók forgalmas út melletti telepítése nem javasolt.

Az iskolának világos szerkesztésű alaprajza van, az udvarok jó arányúak. Az étterem,
konyha elhelyezkedése jó, központi. Innen az óvoda és a multifunkcionális csarnok felé a kapcsolat biztosítható. Vizesblokkok elhelyezkedése megfelelő, de alulméretezettek.

A multifunkcionális terem jól működik, a közös aula a hangversenyteremmel jó
ötlet, az aula az iskolától leválasztható, így az üzemeltetés jól megoldható. A sportudvar és a csarnok kapcsolata jó.

Építészet: jó ízű homlokzati részei vannak, az átnézeti homlokzatok elnagyoltak. Az ablak és a falfelületek jó arányúak, kedvesek és játékosak. Az ablakfelületek árnyékolásával törődik. Homlokzati arányrendje kisvárosias.

Landscape megoldások vázlatosak, a környezet rendezéssel részletesen nem foglalkozik, a bemutatott megoldások sematikusak.

A helyi szabályozó előírásokat a műleírás szerint megtartja. Bruttó beépített szintterülete: 16.587 m2.

Ütemezése az óvoda, iskola zeneiskola, hangversenyterem, és sportcsarnok.
A mélygarázs kérdőjelezi a gazdaságosságot, az épület szerkezeti és homlokzati kialakításában a tervező törekszik a jó hőszigetelésre, hőhídmentességre. Az ablak fal arányok lehetővé teszik a ház gazdaságos hűtését fűtését. A magas talajvíz lehetőséget ad jó hatásfokú hőszivattyú alkalmazására.

A Bíráló Bizottság a pályaművet az épület jó arányú tömegképzésért és a terv építészetileg egységes megfogalmazásáért megvételre javasolta, melynek díja 1 M Ft. 

vélemény írásához jelentkezzen be »