építészet : környezet : innováció

Szokolyai Gábor: Ökopanel — tájkép, városkép, kép a tájban, kép a városban

A mai panelházakon az eredeti szigorú kiosztási rend és az élet rendetlensége egyszerre jelenik meg. Olyan színezési koncepciót kellett tehát kitalálni, amely mindkét elvet egyszerre veszi figyelembe.
 
homlokzat
homlokzati vízió
 

A Szőlő utcai több mint 300 méter hosszú Faluház az ország legnagyobb lakóépülete. 885 lakásban hozzávetőleg 3000-en lakják. Innen kapta a nevét is, hiszen ez egy falu lakosainak számával hasonló nagyságrend. Természetesen szociológiailag és urbanisztikailag is teljesen más jellemzi, mint egy falut.

A panelházak rekonstrukciója megkerülhetetlen feladat, energetikailag és építészetileg egyaránt. Ha példamutató beruházást szeretnénk, ennél látványosabb helyszínt és épületet erre a célra nem is lehet találni. Nem mellékesen egyetlen projekten belül a lehető legtöbb ember lakáskörülményeinek javítására van mód és az energetikai, valamint a kivitelezési hatásfok sem lehet kedvezőbb. Ezt ismerte fel - helyesen - az Óbudai Önkormányzat, de kellett hozzá az Európai Unió, a magyar állam, az Óbudai Önkormányzat és a társasház lakói közötti összefogás.

 

Szőlő utcai Faluház
Szőlő utcai Faluház
Szőlő utcai Faluház
 

 

Az EU pályázati dokumentáció része volt a homlokzati színezési terv is, amelyet az önkormányzat vezetésével, a kerületi főépítésszel és a kerületi városképi bizottsággal is el kellett fogadtatni. Egyedi és látványos koncepció igényét fogalmazták meg, amely önmaga és a panelprogram hirdetőjévé válhat. Erre a feladatra kaptam megbízást a városvezetéstől.

Fogódzók után kutatva, a tervezés kezdetekor a városrész hagyománya, a panelház adottságai, a táji környezet és a kortárs képalkotási módszerek között kerestem a közös pontokat. Senki sem szereti a panelházakat. Szürkének, unalmasnak, embertelennek tartja. Ennek az ellenszenvnek a feloldása és a szerethetőség volt a kiindulási pont.

A másik lényeges felismerés az volt, hogy maga az épület tömege akkora, hogy elsősorban nem is házként, hanem sokkal inkább tájképi illetve városképi elemként kell értelmezni. Óbuda jelentős római kori gyökerekkel és emlékekkel rendelkezik, ezek karakteresen hozzájárulnak a kerület identitásához. Korábban szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkoztak itt, melyet a Szőlő utca neve is jelez.

A római mozaik, az Op-Art festészet és a képernyők pixeles képalkotási módszere lényegét tekintve azonos, amelyekben a teljes kép sok kicsi, azonos méretű egység szín- és tónus eltérései által jön létre. Esetünkben egyetlen egység egy panel. A teljes kép pedig a háztömb teljes homlokzata. Egy panel egy mozaikdarab vagy egy pixel. A panelmátrix a hőszigetelés és a színezés után sem tűnik el, őszinte marad.

 

Szőlő utcai Faluház
Szőlő utcai Faluház
Szőlő utcai Faluház
 

 

A kiinduló kép egy kék szőlőfürt fotója volt, mint a grafikai manipuláció alapja. A végeredményben ennek felismerése nem volt cél. A kék, a zöld és a fehér alkalmas arra, hogy táji kapcsolatot találjon a ház mögötti hegyekkel, a ház előtti parkkal és az éggel. A komponálás során igyekeztem a ház kontúrjait optikailag elmosni és ezzel a ház óriási tömegét látványában is lágyítani, a hegyvonulat sziluettjéhez rokonítani. Ez a panelház nagyságánál és elhelyezkedésénél fogva - mint már említettem - tájképi elem. Ennek megfelelően kell a színezéséről is gondolkodni. A különböző színeknek megfelelően a lakások külsőleg is beazonosíthatóak lettek, identitást kaptak, ami tetszik a lakóknak. A színes és fehér foltok bizonyos távolságból éterivé, súlytalanná teszik a hatalmas épülettömeget.

A panelek homlokzata az évek során egyre rendetlenebbé válik, ahogy a lakók belakják. Az erkélyek beépülnek, redőnyök, klímaegységek kerülnek fel, a szabadon maradt erkélyek belső falai különböző színűek kezdenek lenni. Az emberek szeretik a különbözőséget és a színeket is. A mai panelházakon az eredeti szigorú kiosztási rend és az élet rendetlensége egyszerre jelenik meg. Olyan színezési koncepciót kellett tehát kitalálni, amely mindkét elvet egyszerre veszi figyelembe. Rendezett rendetlenséget kell létrehozni, mely a mai kortárs építészet egyik meghatározó elvévé vált, és ami a használatból származó rendetlenséget magába tudja olvasztani.

 

Szőlő utcai Faluház
Szőlő utcai Faluház
Szőlő utcai Faluház
 

 

Az épület határon áll – többféle értelemben is. A horizonton ég és föld között, város és természet között (legalábbis látványában) - nagy tér és sűrű lakótelep, épület és városrész, foltszerű grafikai gesztusok és a szerkesztett építészeti racionalitás határán van.

Izgalmas és egyben szívszorító is ekkora felületen belenyúlni a városképbe. Megkerülhetetlen a szerves kapcsolat keresése a képalkotás során. Hiszen ez a homlokzat végső soron egy kép, de igyekszik nem applikált táblaképként viselkedni. Ezt szolgálja többek között a keretek feloldása, mely keret egyébként hangsúlyozottan vagy hangsúlytalanul - esetleg láthatatlanul - a táblaképfestészet filozófiai szinten is oly jellegzetes sajátja.

Ez a kép optikai és grafikai alapokon elsősorban építészeti és tájépítészeti célokat szándékozik elérni, oly módon, hogy a városlakók számára is könnyen értelmezhető legyen.

 

Szőlő utcai Faluház
Szőlő utcai Faluház
Szőlő utcai Faluház
 

 

Néhány szó a gépészetről
A tetőre 125 darab napkollektor került, melyek 1500 m2 felülettel évente 1128 MWh energiát termelnek, így 243 tonna CO2-dal csökkentik a környezeti terhelést. (kollektorok mérete: 6x2 méter/db, napkollektorok súlya: 302 kg/db) A használati melegvíz igényt ez teljes mértékben képes kielégíteni. A hőközpont távfelügyeleti szabályzása és aktuális működési paramétereinek követése az interneten keresztül történik. Az utóbbi bárki által megtekinthető a Ökoplanet Kft honlapján.

Néhány szó a hőszigetelésről
A homlokzatra 100 mm vastagságú, Weber.therm 15 hőszigetelő rendszer került. A felújítás során 1800 db ötkamrás Fenstherm Veka műanyag ablakot helyeztek el.  A tető hőszigetelése Austrotherm AT-N100 polisztirol.

Szokolyai Gábor
 

Szokolyai Gábor

 


Projekt neve: Faluház

Tervezés éve: 2008-2009
Kivitelezés: 2009

Projektvezető: Puskás Péter, Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere
Projektkoordinátor: Rózsás Árpád
Főépítész: Sipos Gábor

Tervezők:
EU pályázat homlokzati színezési koncepcióterv: Szokolyai Gábor építész, MCXVI Építészműterem
Panel plusz pályázat 2009. műszaki dokumentáció, kiviteli terv: Szikra Zoltán, Csombordi Sándor - LINERA Építész Iroda Kft.

építtető: Szőlő utcai társasház
kivitelező: Épkar Zrt. - ifj. Szeivolt István, ügyvezető igazgató
gépészet: Ökoplanet Kft. - Urbancsok Attila, műszaki igazgató
homlokzat: Weber-Terranova
ablakok: Fenstherm
vízszigetelés: Isogeneral
műszaki ellenőr: Kelemen Gábor

A projekt támogatói:
Európai Unió, 6. Kutatás-fejlesztési Keretprogram
Concerto II. – STACCATO
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
Panel Plusz Program
Főtáv Zrt.,

Partnerek:
Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület
Közép-Európai Egyetem, Budapest (CEU)
Energiahatékony Önkormányzatok Szövetsége (EHÖSZ)
BECO
és a Faluház lakóközössége

6 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »