építészet : környezet : innováció

Társasház a Rozsnyai utcában

A 144 lakásos épületkomplexum Pest egykori üzemi-ipari zónájának felszámolt, részben elárvult területén, a Vasas pálya tőszomszédságában épült fel Hajnal Zsolt, Kendelényi Péter és munkatársaik tervei nyomán. 

Északra a Rákos-patak, déli oldalon ötvenes évekbeli nyerstégla homlokzatú munkás lakópark a közvetlen szomszédok.

A 144 lakásos lakóház három darab földszint felett hatszintes épületrészből és az ezeket összekötő kétszintes szárnyépületekből áll. Személy és gépkocsi bejárata, megközelíthetősége a Rozsnyai utcáról történik. A gyalogos forgalom a három épületrész alatt „átbújó” és a két belső udvart érintő passzázson keresztüljutva éri el a három lépcsőházat és egészen az északi telekhatárig vezet, biztosítva a kijutást a Rákos-patak partjára.

Rozsnyai utcai lakóházak, fotó: Holló Hunor

Az előcsarnokok a passzázs fedett részéből nyílnak. A földszinti lakások önálló kis kertrésszel rendelkeznek, alapterületeiket – mint az első emeleti lakásokét is – kényelmes fedett-nyitott terasszal és kerti tárolóval bővítettük. Az általános emeleteken 6 lakást helyzetünk el középfolyosóról nyílóan. A túlnyomásos lépcsőház üvegfalán keresztül fény jut a közlekedőbe, barátságossá, világossá téve azt. Minden lakáshoz loggia tartozik, biztosítva az átmenetet a természet és a lakás között a sok zölddel rendelkező szellős, levegős, kellemes lakókörnyezetben. A legfelső szinten penthouse lakásokat alakítottunk ki.

Rozsnyai utcai lakóházak, fotó: Holló Hunor

A homlokzatok anyaghasználata változatos. A két alsó szint lábazatszerűen kezelt és kőburkolatot kapott. Színes vakolatok, nagy felületű üvegkorlátok, narancssárga színű 10 mm hullámmagasságú acéllemez sávok a keleti, nyugati és déli homlokzatokon, csokoládébarna színű zsalus fémszerkezetek a teraszoknál. Karakteres elem az erőteljes 4,5 méter mély konzolos tetőfelület.

A parkolás a -1. szinten gépi parkolók segítségével történik.

Hajnal Zsolt

vélemény írásához jelentkezzen be »