építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Társasház a Vályog utcába

Vincze László és csapata a társasház terveinél a lakástípusok változatos kialakítására törekedett - ennek megfelelően kicsi, de egymással akár össze is nyitható alaprajzú egységek, de kétszintes tetőtéri lakás is található majd a kivitelezési fázisban álló épületben.

A Vályog utcai beruházás egyik célja volt többfajta lakástípus kialakítása, valamint az egyéni vevői igények alapján a kisebb lakások összevonása vagy a nagyobbak osztása. Minden lakás esetében törekedtünk az átlagosnál nagyobb méretű erkély vagy terasz megteremtésére. Az épület pince, földszint, 3 emelet, valamint tetőtér beépítésű. A tetőtérben az egyik lakás belső kétszintes kialakítású. 


helyszínrajz - Vályog utcai társasház - építész: Vincze László DLA


A lakásokhoz biztosítandó parkolókat a telek szélességi adottságai miatt a pinceszinten csak gazdaságtalan és nagy helyigényű rámpával lehet kialakítani. Ebből következik, hogy a földszinten helyeztük el a lakásokhoz biztosított parkolókat. A parkolókon és behajtón kívül csak a liftes lépcsőház és a köré szervezett bejárati és tároló blokkok kapnak ezen a szinten helyet.


földszint - Vályog utcai társasház - építész: Vincze László DLA


A homlokzati falszerkezeten világosszürke, kisméretű téglaburkolatot kombinálunk fehér festett betonfelületekkel. Az utcai homlokzaton opcionálisan külső textil roletta árnyékolókat javaslunk beépíteni, vagy azok későbbi elhelyezéséhez a szerkezetben a helyet biztosítani. A tető héjalása - tekintettel a tetőtéri beépítésre - a biztonság növelése céljából állókorcos fémlemez burkolat - PREFA aluminium lemezből készül. 


1. emelet - Vályog utcai társasház - építész: Vincze László DLA


A földszinti utcafronti térelhatároló szerkezet rozsdamentes vékony acélsodrony, melyet hálós kivitelben rögzítenek - ez egyben a földszinti zöld homlokzat háttérszerkezete is (vadszőlő, repkény, borostyán). A pincefal visszahúzásával az utcai telekhatárnál ennek a növényfalnak 40 cm szélességű teljes értékű földsávot biztosítunk.


metszet - Vályog utcai társasház - építész: Vincze László DLA


A nyílászárók háromrétegű üvegezéssel, műanyag profilokkal készülnek. A nagyméretű üvegezett ajtók a teraszkapcsolatoknál kiemelő-toló vasalattal mozgathatók. A gépkocsibehajtó áttört fémszerkezetű billenőajtó egyedi kivitelben. A korlátok hegesztett acélpálcás mázolt szerkezetek. 


Vályog utcai társasház - építész: Vincze László DLA


Vincze László DLA

vélemény írásához jelentkezzen be »