Épületek/Középület

Termálfürdő, Pápa

1/15

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/15

Termálfürdő, Pápa
Épületek/Középület

Termálfürdő, Pápa

2004.02.20. 14:13

Projektinfó

Földrajzi hely:
Pápa, Magyarország

Építészek, alkotók:
Hevesi Károly

Tervező: Döbrönte és Társai Kft.Felelős tervező: Hevesi Károly

Dísztér

A tér kialakításánál az elsődleges alapelv az volt, hogy a gimnázium és sportcsarnok felőli facsoport kivágását mindenképpen elkerüljük, azt a tér szerves részévé téve összefűzzük a későbbi funkciókkal. Kialakításánál Pápa város kedves kis ligeteinek (Csóka, Kis-liget, a tókerti körforgalom) légkörét szeretnénk elérni, kapcsolódva így a Várkert gyalogösvényes rendszeréhez. Ezáltal a tervezett termálfürdő takarásba került a fáktól, ezért a facsoport elé, a közlekedési vonal tengelyébe tervezzük a kialakítandó szabadidős centrum bejáratát jelképező kapumotívumot térképpel, világórával, információs feliratokkal.

A facsoporton gyalogosan áthaladva a volt MHSZ modellező körének betongyűrűjéhez érkezünk. A gyűrű belső és külső oldalán áttört, árkádsorszerű faltesteket helyeztünk el, kialakítva ezzel egy külső kerengőt, és egy belső zártabb, védettebb területet, szabadtéri színpad, kisiskolás játszótér vagy egyszerű pihenőhely lehetőségének. A teresedést a termálfürdő felől szökőkút zárja le. Továbbhaladva a tervezett fásítás között a tér kiszélesedik, teljes szélességben birtokba veszi a területet, a termett ligetből egy szerkesztett, zöldfelületekkel és burkolatokkal váltakozó, központi teret kialakítva.

A terület autóútjait megpróbáltuk minél jobban elválasztani a gyalogos közlekedéstől, és azok kereszteződéseit minimálisra csökkenteni. Az autóforgalmat mindenhol fásított zöldsáv választja el a járdától. A tervezési területen található patakmedreket átalakítva a köztér déli oldalán végigfutó burkolt vízelvezetést terveztünk, mely alkalmas lehet a tervezett halastó vizének a Bakonyérbe történő visszavezetésére is.


Strandterület

A főépületet a "kaputengely" közepére szerveztük, ezáltal két fő funkciója, a termálfürdő és a fitnessrészleghez csatolt étterem az épület jobb illetve bal oldalára esik. Mivel a parkoló a megadott helyen van, logikus volt a strandépületet a parkolóhoz közel telepíteni. Financiális okokból az éttermet mindig inkább a forgalmasabb helyre szerencsés telepíteni, míg a belső, kerítéssel elválasztott termálfürdőrésznek ideális a keleti, csendesebb, nyugalmasabb rész. A belső strandot a kerítésen kívül, a meglévő faállomány rendezésével is le lehet választani. Az így kialakult két épület-tengely metszése a strandterület középpontjára mutat, ahol a külső strandmedencék vannak.

Főépület
Külső megjelenési formája a gimnázium és a sportcsarnok tégla architektúráját követi, anyaghasználatban átvéve a sárga mészhomok homlokzati felületeket és a barna bitumenes zsindely tetőlefedést. Az épület tömegében kettős megjelenésű. A sportcsarnok felöl egy zárt, a tengelyre központosan merőleges épülettömeget látunk, ehhez kapcsolódik a hátsó, funkciójában is lazább kialakítású lepketető, mely körbehullámzik az épület strand felőli részén.

Az épületegyüttes üzemeltetése mágneskártyás rendszerrel történik, vagyis az eltérő funkció használatát (fittnessterem, szaunablokk, termálfürdő, sportuszoda) külön-külön jegyekkel, és összevont formában is meg lehet vásárolni. A vásárolt jegy mágneskártya formájú, és csak azokat az ajtókat nyitja, melynek jogosultságát a vevő megvásárolta. A földszinti öltözőblokkok biztosítják az átöltözést a fürdővendégek részére, míg a fittness látogatók részére külön öltözőblokk készül az emeleten, így a szaunablokk használata közvetlenül az öltözőből érhető el. Az alsó öltözőkben 130-130 szekrény helyezhető el (itt van lehetőség a mozgáskorlátozottak átöltözésére is), míg a felső öltözőkben 30-30 szekrény.A fürdőterületet csak az öltözőblokkon keresztülhaladva érhetjük el. Itt van a gyerek-, ülő- és vegyes medence, utóbbiból kiúszási lehetőséggel a külső 'iker' medencerészbe. A termálmedencék élményfürdőként is funkcionálnak, hiszen mindegyikben megtalálható az alsó víz- vagy levegő-befúvás, szökőkút, hát- és nyakdögönyöző, valamint a belső csúszda.

A szaunablokk kettős megközelítésű, közvetlenül a fitnessblokk-öltözőből vagy - a pihenőteraszon keresztül - a medencetérből. Itt található az aromakabin, zenekabin, gőzkabin és a száraz szauna. A kabinokból kilépve rögtön egy hideg merülőkádba, a pezsgőfürdőkbe, zuhanyzókba, illetve a medencetérbe érünk. A szaunablokk mellett, az első emeleten található az elkülönített pihenőgaléria, bárpulttal.

A főbejárat felöl az első emeletre érve egy bárpult-recepció, és kölcsönzővel találjuk szembe magunkat, amely a fittness részleg vendégeit szolgálja ki. Erről a galériáról nyílik a felső fitness-öltözőblokk, valamint a fittness-részleg aerobikterme és konditerme. Mindkét terem kettős funkciót lát el. Mivel az aerobiktermet inkább csak délután vagy méginkább este használják, ezért ez a közbeeső időpontokban gyerekmegőrzőként is funkcionálhat. A konditerem teréből remek kilátás nyílik az egész épület- és medenceegyüttesre.Strandépület
A tervezési terület észak-nyugati oldalára telepített strandépület tengelye a telekhatárt felezi. Tömege kapcsolódik a főépület kialakításához, elhelyezése a későbbi összeépítést is lehetővé teszi. Homlokzati anyaghasználata szintén sárga mészhomoktégla, fehér vakolt felület, és barna, bitumenes zsindely tetőfedés. Építészeti megjelenése kapcsolódik a főépülethez, továbbra is megtartva a szigorú, zárt vonalvezetésű utcai főhajót, és a strandterületi oldal lazább lepketetőit.

Az épület főhajóján belül az egyes szintek különböző funkciókat látnak el. A földszinten találhatóak az öltözőblokkok, melyek kiszolgálják a nyári strandvendégeket, az iskolás diákokcsoportokat és a téli úszósport-vendégeit is. Az emeleti szinten van a pihenő és fittness funkció, továbbá a pihenőgaléria és bár is. Az épület pinceszintjében van a külső és belső medencék gépészeti kiszolgálása. A két épület téli átjárhatósága miatt a pinceszinten egy átjárófolyosó készült, ahol a vendégek az egyik medencetérből a másik medencetérbe közlekedhetnek.

Strandmedencék

A három strandmedence a kerti közlekedő utakra lettek ráfűzve. Mindhárom medence amorf kialakítású. Az egyes medencék funkciójuknak megfelelően különböző élményelemekkel rendelkeznek: dupla óriáscsúszda, ugróegység, körbe áramoltatott vízfolyam, hidromasszázs, bár, amorf kialakítású medencealj.Kerti létesítmények
A medencék közvetlen közelében különböző kiegészítő funkciók lesznek: zuhanyzók, bár, játszótér, homokozó, öltözőkabinok. A szabadtéri sportolást biztosító pályák a terület északkeleti sarkában lesznek, hogy ne zavarják a strandfunkciókat. A sportpályák közé, az épületek és medencék által kitermelt földből egy lelátó és napozódomb készül.


 

Parkolók
A parkolók kialakítása a megjelölt helyen történt. Az első ütem parkolószáma 309 db gépkocsi és 6 db busz, valamint az épülethez közelebbi oldalon, biciklitároló, melyet a napi csúcsforgalomhoz (1280 fő) méreteztünk, ami 204 db.

Szerző: Döbrönte és Társai Kft. (kép és szöveg) 


Tervező: Döbrönte és Társai Kft.
Felelős tervező: Hevesi Károly
Építészet: Döbrönte Tamás, Mészáros Péter, Hegedűs Csaba, Takács Balázs
Tartószerkezet: Szlancsik László, STS Kft.
Épületgépészet: Lovas Albert, OptiTerv Kft.
Uszodagépészet: Sallai Zoltán, S-Terv Kft.
Erősáram: Károlyiné Kovács Nóra
Gyengeáram: Mészáros Ferenc, Meldetechnik

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.