Épületek/Középület

Termálfürdő, Pápa

1/15

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/15

Termálfürdő, Pápa
Épületek/Középület

Termálfürdő, Pápa

2004.02.20. 14:13

Projektinfó

Földrajzi hely:
Pápa, Magyarország

Építészek, alkotók:
Hevesi Károly

Tervező: Döbrönte és Társai Kft.Felelős tervező: Hevesi Károly

Dísztér

A tér kialakításánál az elsődleges alapelv az volt, hogy a gimnázium és sportcsarnok felőli facsoport kivágását mindenképpen elkerüljük, azt a tér szerves részévé téve összefűzzük a későbbi funkciókkal. Kialakításánál Pápa város kedves kis ligeteinek (Csóka, Kis-liget, a tókerti körforgalom) légkörét szeretnénk elérni, kapcsolódva így a Várkert gyalogösvényes rendszeréhez. Ezáltal a tervezett termálfürdő takarásba került a fáktól, ezért a facsoport elé, a közlekedési vonal tengelyébe tervezzük a kialakítandó szabadidős centrum bejáratát jelképező kapumotívumot térképpel, világórával, információs feliratokkal.

A facsoporton gyalogosan áthaladva a volt MHSZ modellező körének betongyűrűjéhez érkezünk. A gyűrű belső és külső oldalán áttört, árkádsorszerű faltesteket helyeztünk el, kialakítva ezzel egy külső kerengőt, és egy belső zártabb, védettebb területet, szabadtéri színpad, kisiskolás játszótér vagy egyszerű pihenőhely lehetőségének. A teresedést a termálfürdő felől szökőkút zárja le. Továbbhaladva a tervezett fásítás között a tér kiszélesedik, teljes szélességben birtokba veszi a területet, a termett ligetből egy szerkesztett, zöldfelületekkel és burkolatokkal váltakozó, központi teret kialakítva.

A terület autóútjait megpróbáltuk minél jobban elválasztani a gyalogos közlekedéstől, és azok kereszteződéseit minimálisra csökkenteni. Az autóforgalmat mindenhol fásított zöldsáv választja el a járdától. A tervezési területen található patakmedreket átalakítva a köztér déli oldalán végigfutó burkolt vízelvezetést terveztünk, mely alkalmas lehet a tervezett halastó vizének a Bakonyérbe történő visszavezetésére is.


Strandterület

A főépületet a "kaputengely" közepére szerveztük, ezáltal két fő funkciója, a termálfürdő és a fitnessrészleghez csatolt étterem az épület jobb illetve bal oldalára esik. Mivel a parkoló a megadott helyen van, logikus volt a strandépületet a parkolóhoz közel telepíteni. Financiális okokból az éttermet mindig inkább a forgalmasabb helyre szerencsés telepíteni, míg a belső, kerítéssel elválasztott termálfürdőrésznek ideális a keleti, csendesebb, nyugalmasabb rész. A belső strandot a kerítésen kívül, a meglévő faállomány rendezésével is le lehet választani. Az így kialakult két épület-tengely metszése a strandterület középpontjára mutat, ahol a külső strandmedencék vannak.

Főépület
Külső megjelenési formája a gimnázium és a sportcsarnok tégla architektúráját követi, anyaghasználatban átvéve a sárga mészhomok homlokzati felületeket és a barna bitumenes zsindely tetőlefedést. Az épület tömegében kettős megjelenésű. A sportcsarnok felöl egy zárt, a tengelyre központosan merőleges épülettömeget látunk, ehhez kapcsolódik a hátsó, funkciójában is lazább kialakítású lepketető, mely körbehullámzik az épület strand felőli részén.

Az épületegyüttes üzemeltetése mágneskártyás rendszerrel történik, vagyis az eltérő funkció használatát (fittnessterem, szaunablokk, termálfürdő, sportuszoda) külön-külön jegyekkel, és összevont formában is meg lehet vásárolni. A vásárolt jegy mágneskártya formájú, és csak azokat az ajtókat nyitja, melynek jogosultságát a vevő megvásárolta. A földszinti öltözőblokkok biztosítják az átöltözést a fürdővendégek részére, míg a fittness látogatók részére külön öltözőblokk készül az emeleten, így a szaunablokk használata közvetlenül az öltözőből érhető el. Az alsó öltözőkben 130-130 szekrény helyezhető el (itt van lehetőség a mozgáskorlátozottak átöltözésére is), míg a felső öltözőkben 30-30 szekrény.A fürdőterületet csak az öltözőblokkon keresztülhaladva érhetjük el. Itt van a gyerek-, ülő- és vegyes medence, utóbbiból kiúszási lehetőséggel a külső 'iker' medencerészbe. A termálmedencék élményfürdőként is funkcionálnak, hiszen mindegyikben megtalálható az alsó víz- vagy levegő-befúvás, szökőkút, hát- és nyakdögönyöző, valamint a belső csúszda.

A szaunablokk kettős megközelítésű, közvetlenül a fitnessblokk-öltözőből vagy - a pihenőteraszon keresztül - a medencetérből. Itt található az aromakabin, zenekabin, gőzkabin és a száraz szauna. A kabinokból kilépve rögtön egy hideg merülőkádba, a pezsgőfürdőkbe, zuhanyzókba, illetve a medencetérbe érünk. A szaunablokk mellett, az első emeleten található az elkülönített pihenőgaléria, bárpulttal.

A főbejárat felöl az első emeletre érve egy bárpult-recepció, és kölcsönzővel találjuk szembe magunkat, amely a fittness részleg vendégeit szolgálja ki. Erről a galériáról nyílik a felső fitness-öltözőblokk, valamint a fittness-részleg aerobikterme és konditerme. Mindkét terem kettős funkciót lát el. Mivel az aerobiktermet inkább csak délután vagy méginkább este használják, ezért ez a közbeeső időpontokban gyerekmegőrzőként is funkcionálhat. A konditerem teréből remek kilátás nyílik az egész épület- és medenceegyüttesre.Strandépület
A tervezési terület észak-nyugati oldalára telepített strandépület tengelye a telekhatárt felezi. Tömege kapcsolódik a főépület kialakításához, elhelyezése a későbbi összeépítést is lehetővé teszi. Homlokzati anyaghasználata szintén sárga mészhomoktégla, fehér vakolt felület, és barna, bitumenes zsindely tetőfedés. Építészeti megjelenése kapcsolódik a főépülethez, továbbra is megtartva a szigorú, zárt vonalvezetésű utcai főhajót, és a strandterületi oldal lazább lepketetőit.

Az épület főhajóján belül az egyes szintek különböző funkciókat látnak el. A földszinten találhatóak az öltözőblokkok, melyek kiszolgálják a nyári strandvendégeket, az iskolás diákokcsoportokat és a téli úszósport-vendégeit is. Az emeleti szinten van a pihenő és fittness funkció, továbbá a pihenőgaléria és bár is. Az épület pinceszintjében van a külső és belső medencék gépészeti kiszolgálása. A két épület téli átjárhatósága miatt a pinceszinten egy átjárófolyosó készült, ahol a vendégek az egyik medencetérből a másik medencetérbe közlekedhetnek.

Strandmedencék

A három strandmedence a kerti közlekedő utakra lettek ráfűzve. Mindhárom medence amorf kialakítású. Az egyes medencék funkciójuknak megfelelően különböző élményelemekkel rendelkeznek: dupla óriáscsúszda, ugróegység, körbe áramoltatott vízfolyam, hidromasszázs, bár, amorf kialakítású medencealj.Kerti létesítmények
A medencék közvetlen közelében különböző kiegészítő funkciók lesznek: zuhanyzók, bár, játszótér, homokozó, öltözőkabinok. A szabadtéri sportolást biztosító pályák a terület északkeleti sarkában lesznek, hogy ne zavarják a strandfunkciókat. A sportpályák közé, az épületek és medencék által kitermelt földből egy lelátó és napozódomb készül.


 

Parkolók
A parkolók kialakítása a megjelölt helyen történt. Az első ütem parkolószáma 309 db gépkocsi és 6 db busz, valamint az épülethez közelebbi oldalon, biciklitároló, melyet a napi csúcsforgalomhoz (1280 fő) méreteztünk, ami 204 db.

Szerző: Döbrönte és Társai Kft. (kép és szöveg) 


Tervező: Döbrönte és Társai Kft.
Felelős tervező: Hevesi Károly
Építészet: Döbrönte Tamás, Mészáros Péter, Hegedűs Csaba, Takács Balázs
Tartószerkezet: Szlancsik László, STS Kft.
Épületgépészet: Lovas Albert, OptiTerv Kft.
Uszodagépészet: Sallai Zoltán, S-Terv Kft.
Erősáram: Károlyiné Kovács Nóra
Gyengeáram: Mészáros Ferenc, Meldetechnik

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk