építészet : környezet : innováció

Termékfejlesztői ötletpályázat

határidő: 2013. március 10. CET 00:00
Pályázni olyan termékötletekkel lehet, amik figyelembe veszik az ökológiai- és gazdasági fenntarthatóságot. Lehetőség szerint ezek kéznél lévő anyagból (esetleg hulladék-újrahasznosítással), elemi technikákkal, kézi erővel állíthatók elő, kis értékű beruházást igényelnek és emberi munkával termelnek értéket, fogyasztható terméket.

A pécsi székhelyű Retextil Alapítvány tevékenysége során háztartási textilhulladékból öko-design lakberendezési tárgyakat és divattermékeket állít elő megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő emberek bevonásával. A munkafolyamatokban egyszerre van jelen művészeti tevékenység, közösségi- és munkaterápia, rehabilitáció.

Foglalkoztatottjaink számára most olyan új gyártási- és szolgáltatási tevékenységeket keresünk, melyekkel kiegészíthetjük a saját termékeink és tevékenységeink körét.

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

  • a pályázó személyes adatait, elérhetőségeit tartalmazó dokumentumot és szakmai önéletrajzot (pdf formátumban)
  • az ötlet leírását a termék-előállításhoz szükséges anyag-, eszköz- és helyigények megjelölésével (maximum 2 oldal, pdf)
  • egyszerű üzleti tervet, mely többek között tartalmazza, hogy hány emberre van szükség a termék előállításához, mennyi befektetett munkával és anyagi eszközzel, mennyi és milyen termék állítható elő, illetve milyen értékesítési és kommunikációs csatornákat tervez a terméknek. Kérjük, hogy tervét átgondoltan, világosan fogalmazza meg és vegye figyelembe az alábbi szempontokat:

A termék előállításának hozzávetőleges költségstruktúrája:
1. Egy db termék anyagköltsége (Ft)
2. Egy db termék előállításának munkaidő igénye (óra)
3. Egy db termék előállításához szükséges munkaerő (fő)
A termék piaci potenciálja:
1. A termék célcsoportjának leírása (kik fogják vásárolni)
2. A termék becsült piacképes ára (Ft/db) (maximum 5 oldal, pdf formátum)
a termék prototípusát (kész mintáról fotó, vagy jól értelmezhető terv, vagy prezentáció)

Amennyiben részt kíván venni a közönségszavazáson, csatolja az alábbiakat is:

  • hozzájárulás a közönségszavazáson való részvételhez (facebook-on való megjelenés) (mellékelt jogi nyilatkozat - 1. számú - kitöltve, aláírva, beszkennelve)
  • 500 karakteres termékleírás és illusztráló fotó, szintén a közönségszavazáshoz. (Kérjük, ügyeljen a pályázó arra, hogy szövege meg fog jelenni a nyilvánosság előtt, tehát rövid összefoglalást írjon, amely nem tartalmaz üzleti titkokat/konkrétumokat! Felhívjuk a Pályázó figyelmét, hogy ha olyan információkat is tartalmaz a leírás, amelyből a termékötlet rekonstruálható és “lopható”, alapítványunk nem vállal a pályázóval szemben felelősséget sem anyagi-, sem etikai szempontból!)

A pályázat díjazása, anyagi háttere:

A pályázat nyertesei között bruttó 3.800.000 Ft kerül szétosztásra fejlesztési költségként (anyagköltség, eszköz-beszerzés, marketing-költség, járulékok stb.), valamint a gyártási folyamatok és az értékesítés megkezdése után az eredmény 50%-a a termék kigondolóját illeti. Az új termék a Retextil termékkörét bővíti, de a termék tervezője/ötletadója is feltüntetésre kerül az értékesítés során. A pályázati keret a Daikin Magyarország Kft. valamint az Európai Szociális Alap támogatásaként kerül kiosztásra.

A keretösszeg - figyelembe véve a termékek üzleti tervét - felosztásra kerül, várhatóan 1-5 nyertes között.

A pályázat elbírálása:

A beérkezett pályázatok több fordulóban kerülnek értékelésre.

1. forduló
2013. március 10. - március 20.

A Retextil Alapítvány két munkatársa (előbírálók) a bírálati szempontoknak megfelelően kiválasztja azokat a pályázatokat, amelyek minden formai és tartalmi feltételnek megfelelnek.

2. forduló
2013. március 20. - március 27.

Az 500 karakteres leírások és fotók felkerülnek a szervezet facebook oldalára, ahol közönségszavazásra bocsátjuk azokat. A 3 legtöbb like-ot kapott termékötlet bekerül a döntőbe.
Ugyanebben az időszakban az 5 fős zsűri is értékeli a 2. fordulóba jutott pályázatokat, majd a pontrendszerrel kialakított ranglista alapján az első 10 művet juttatja a döntőbe.

3. forduló
2013. március 28. - március 30.

A döntőben a három közönségszavazatos pályamű, valamint a tíz, zsűri által kiválasztott termékötlet újra elbírálásra kerül, és figyelembe véve a termékötletek üzleti terveit (azaz a megvalósításhoz szükséges anyag- és eszközigényeket) osztja el a zsűri a legjobbak között a díjat.

A zsűri tagjai:

- Galambos Attila - Zöld Fiatalok Egyesület Pécs, aktivista
- Gál Sarolta - Young & Rubicam, stratégiai igazgató
- Beck László Zaza - a 30Y Zenekar dobosa
- Thiesz Angéla - Retextil Alapítvány, művészeti vezető
- Zuggó Balázs - Daikin Hungary Kft., ügyvezető igazgató

Előbíráló zsűri tagjai:

Vókó Tünde - Retextil Alapítvány, műhelyvezető
Schifter Viktor - Retextil Alapítvány, műhelyvezető

Bírálati szempontok:

- megvalósítható és piacképes a termék
- emberi, kézi munkára épít - megváltozott munkaképességű munkavállalót mozgósít, Retextil alapítványi foglalkoztatási keretek között (Pécsett, telephelyen)
- minimális az energiafelhasználása (a közművek tekintetében)
- könnyen, gyorsan elsajátítható munkafolyamatokra/algoritmusokra épül a gyártása
- vegyszer- és mérgező anyag mentes
- minimális - vagy már megoldott - a gépesítés, az anyag- és eszközigény (kérjük, a pályázó tüntesse fel, ha saját eszközöket kíván használni a termék létrehozásához)
- újrahasznosításon / zöld energia használaton alapul a termék elkészítése
- ökológiai- és gazdasági fenntarthatóság jellemzi a termék gyártását
- a termék értékesíthetősége és kommunikálhatósága előremutató

A pályázat beadásának és értékelésének ütemezése:

A terveket 2013. március 10. 24.00 óráig várjuk e-mailben: palyazat@retextil.hu.

Az első forduló eredményéről március 23-ig értesítjük a pályázókat.
A második forduló eredményéről március 31-ig küldünk értesítést a pályázónak.

A nyertes pályázatok listáját 2013. március 31-én tesszük közzé a szervezet facebook oldalán.

A díjazásban nem részesülő termékötletek védelméről alapítványunk gondoskodik: az ötleteket archiváljuk ugyan, ám kijelentjük, hogy a hozzáférés harmadik személy részére nem megengedett. Kijelentjük továbbá, hogy az ötleteket - amennyiben nem került a pályázó a díjazottak közé - nem használja fel szervezetünk! (lásd pályázati szabályzat - adatvédelmi nyilatkozat)

További információk:

Az alapítvány konzultációs lehetőséget biztosít a pályázók részére. A pályázattal kapcsolatban felmerült kérdések február 25-ig a palyazat@retextil.hu e-mail címre küldhetők el, melyeket 3 munkanapon belül megválaszolunk.

Konzultációs napok Thiesz Angéla művészeti vezetővel (előzetes egyeztetés szükséges a thiesz.angela@gmail.com e-mail címen!):

időpont: 2013. február 18. 12.00-15.00
helyszín: MÜSZI, 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1. (Corvin áruház III. emelet, bejárat a Somogyi Béla u. felől, nagy piros ajtó MÜSZI logóval - Csengessen, ha nincs nyitva az ajtó!)

időpont: 2013. február 21. 10.00-13.00
helyszín: Retextil Alapítvány, Pécs, Szent István tér 4.

Alapítványunk tevékenységeiről a weboldalon olvashatnak az érdeklődők.

vélemény írásához jelentkezzen be »