építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Terméskőből lakóház Tihanyban

Tihany központjában, természetvédelmi és műemléki környezetben fekszik az a '30-as években épült lakóház, amelyet Mikó László és csapata alakított át, hogy az igazodjon a város hagyományos építészeti arculatához. Ráadásul olyan épületgépészeti és -szerkezeti megoldásokra volt szükség, amelyek kielégítik a passzívház követelményeit. 

A telek Tihany központjában természetvédelmi és műemléki környezetben fekszik, ahonnan páratlan körpanoráma nyílik a Balatonra, mind az északi, mind a déli part felé. Az utcától egyenletesen emelkedő telek hátsó harmadában egy lakóház-orvosi rendelő főépület és gépkocsi tároló állt, kőfallal összekötve.


alaprajz - Lakóépület Tihanyban - terv: Mikó László - fotó: Szentiváni János


A '30-as években épült nyeregtetős főépület körítő tartószerkezetét és külső megjelenését a tihanyi terméskő falazatok határozták meg. A gépkocsi tároló rossz műszaki állapotban volt. Az utca felőli kerítés lábazata és pillérei szintén tihanyi terméskőből készültek, fa kerítés és kapu mezőkkel. Az épületegyüttes megjelenése nem felelt meg sem a tihanyi Tájvédelmi Körzet igényeinek, sem a páratlan adottságú telek kihívásának.


Lakóépület Tihanyban - terv: Mikó László - fotó: Szentiváni János


Az épületegyüttes átalakításának célja, hogy funkcionális szempontból korszerű és a tihanyi körzet hagyományos építészeti arculatához igazodó lakóépület jöjjön létre. Tervezői feladat volt továbbá, hogy az épületszerkezeti és épületgépészeti megoldások kielégítsék a passzívház szigorú követelményeit.


Lakóépület Tihanyban - terv: Mikó László - fotó: Szentiváni János


A lakóépület nyugati terméskő végfala kivételével az összes térszín feletti és alatti meglevő épületszerkezetet elbontották. Ezen falszerkezet megtartásával szerzett jog alapján az eredeti épületek körrajzával azonos területen új fő- és melléképület épült, közöttük összekötő tetővel.

Az épületegyüttes megjelenését a tihanyi terméskő és a tört fehér dryvit felületek kontrasztja jellemzi. A vastag hőszigetelés miatt mélyen fekvő nyílászárok sötétbarna pácolású fa szerkezetek, hőszigetelő alumínium redőny árnyékolással. A kertépítészeti műtárgyak anyaga szintén az elbontott terméskő, a kerítésmezők a nyílászárók színével egyező sávos fa elemekből készültek.

Mikó László

 

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »