építészet : környezet : innováció

Tiszaligeti Termálfürdő és Rekreációs Központ területén új fürdő megvalósítása

III. díjban részesült a 9-es bírálati sorszámú pályamű
ARCHAI Kft.
Építész: ifj. Kövér István, id. Kövér István, Gutowski Robert, Dely-Steindl Barnabás, Révai Attila

III. díjban részesült a 9-es bírálati sorszámú pályamű
ARCHAI Kft. (4ARCh építészcsoport)
Építész: ifj. Kövér István, id. Kövér István, Gutowski Robert, Dely-Steindl Barnabás, Révai Attila
Statika: Kerek István, Pintér Tamás
Épületgépészet: Rosztocsil Róbert,
Medencegépészet: Sallai Zoltán,
Épületvillamosság: Gali Csaba

 

Tiszaligeti Termálfürdő, 4ARCh építészcsoport
Tiszaligeti Termálfürdő, 4ARCh építészcsoport
Tiszaligeti Termálfürdő, 4ARCh építészcsoport

Tiszaligeti Termálfürdő, 4ARCh építészcsoport
Tiszaligeti Termálfürdő, 4ARCh építészcsoport
Tiszaligeti Termálfürdő, 4ARCh építészcsoport

Részletes bírálat:

Az egy tömegben elhelyezett funkciókat tartalmazó épület a telek északi oldalára kerül, a gyaloghíd tengelyére szervezett, hangsúlyos, jó főbejárati megközelítéssel, a sportuszoda nézőközönségének különválasztásával. A hosszan elnyúló, egységes tetőrendszer alá szervezett létesítmény kissé nyomasztó nagyságát oldja a centrális előcsarnok bejáratának konvex teresedése a nagyméretű üvegfalakkal, valamint az igényes építészeti megformálású és anyaghasználatú, a liget hangulatához jól illeszkedő, visszafogottan játékos, amorf tömegkialakítás.
A beruházás ütemezhető, a később építendő szállóegységek az épület két végén helyezkednek el, külön kialakított telkeken, a sport részleghez jól, a rekreációs részleghez kevésbé szerencsés kapcsolattal. A tervező példamutatóan integrálta a meglévő öltözőépület.
A sportöltözők nagyon jó funkcionális kialakításúak, az élményfürdőé megfelelő méretű, de a forgalomszervezés és a kényszer útvonal szempontjából hibás.
A sportuszoda jól megoldott működésű egység, de csatlakozása a strandhoz nem nagyvonalú, illetve télen az élményfürdővel való direkt kapcsolat is hiányzik, pedig megoldható lenne.
Az élményfürdő terjengős alapterületű, az egykori szolnoki várat idéző medence-kialakítás ötletes. A wellness részleg jól szervezett, és elegendő pihenőterülettel rendelkezik. A gyógyászati részlegben a gyógymedence és a gyermekmedence túlságosan közel került egymáshoz.
A mozgásukban korlátozottak közlekedési lehetősége megfelelő.
A meglévő strand medencéi megmaradnak, az új medencék a meglévőkhöz, illetve az épülethez zsúfolt elhelyezéssel, túl közel kerülnek.
A helyiségek gépi szellőzését a terv központi befúvással és elszívással oldja meg, melyhez megfelelő méretű és mennyiségű gépházakat tervezett,
A vendéglátó egység az élményfürdő emeletére kerül, a strand felöl is megközelíthető tágas terasszal, a konyha alatta, a földszinten, a gazdasági udvarnál helyezkedik el és a sétányhoz kapcsolódó földszinti önálló éttermi egységet is kiszolgál.
A főtömegen kívül elpotyogtatott egyéb épületek (pl nyári öltözők) a meglévő értékes növényzetű zöldterületet kedvezőtlenül szabdalják szét, bár térburkolatokat csak a megfelelő mennyiségben alkalmaz, extrák nélkül.
A parkoló a sétány túloldalára kerül, az épület helyével együtt túl sok meglévő fa kerül feláldozásra.

vélemény írásához jelentkezzen be »