építészet : környezet : innováció

Tisztán szerkesztett terek, attraktív közlekedők - BCE Sportlétesítmény

"Az épület közlekedési struktúrája átgondolt, a különböző szintek megközelítését a bejárattól a hátsó lépcső-blokkig vezetett, nagyvonalúan megoldott közlekedők és a többszintes elosztó-térben attraktívan megjelenő lépcsők egységes rendszert alkotva biztosítják." - írja a bírálóbizottság Házy Zsolt Róbert, Mester Ádám és Rantal Gábor munkájáról, melyet rangsorolás nélküli IV. díjban részesített.

Beépítési javaslat

A tervezési területen az előírt beépítési mód zártsorú, a telek teljes mértékben beépíthető, ennek kihasználása azonban korlátozza az egyes funkciók épületben való elhelyezését. Az épület belső tereinek természetes megvilágítása érdekében a telek hátsó részén, a kollégiumi épület felől hátsókert kerül elhelyezésre, mely a szomszédos épület hátsó részén lévő légtérrel együttműködve megfelelő légtérarányt biztosít a hátsókertre szervezett funkciók természetes megvilágítására.

Az előcsarnokhoz kapcsolódó függőleges közlekedési mag az épület hátsó végében került elhelyezésre a telekadottságok valamint a funkciók megfelelő elhelyezése érdekében: a nagyteremben lévő többfunkciós sportpálya használható szélességi méreteinek kialakítás korlátozottan tenné lehetővé rajta keresztülmenő lépcsőház elhelyezését.

A kerületi építési szabályzatnak megfelelően az épület közterület felőli oldalán magastető, mögötte lapostető tetőkerttel és többfunkciós sportpályával kerül betervezésre. Az épület előcsarnoka és fő közlekedési magja annak jobb oldalán kerül elhelyezésre biztosítva az egyes sportfunkciók és öltözők megfelelő összekapcsolását. A bejárat megfelelő építészeti hangsúlyozása érdekében a szélfogó és a felette lévő edzői szobák a homlokzat síkjához képest hátra lettek tolva.


Előcsarnok - építész: Rantal Gábor, Mester Ádám, Házy Zsolt Róbert

 

Funkcionális kialakítás

Az előcsarnok 3 szintes tere fogja össze vertikálisan a sportfunkciókat. A recepciót közvetlenül a bejárat mellet helyeztük el, ez az első tér amivel az épület használói találkoznak. Az előcsarnok csőszerű megjelenését oldja az oldalsó pillérekkel vizuálisan elválasztott traktus, amiből több funkció nyílik: az előadótér, a ruhatár a földszinti közönség wc-kel, és a kávézó. A kávézó fogyasztótere az előcsarnok elülső része.

Tovább haladva tárulkozik fel az épület. Az előcsarnok földszintjének hátsó részében leülős fa dobogót alakítottunk ki oldalsó lépcsővel, ami gyakorlatilag a földszintre vezető főlépcső, vizuálisan feltűnő, kijelöli a haladási irányt. A dobogó mögött található a hátsó háromkarú lépcső a lifttel, ez fogja össze az épület össze szintjét,és a bonyolítja le a közönség,és belső forgalmát. A dobogó mellől nyílnak a földszinti sportfunkciók. A hátsó udvarra üvegfelületekkel kapcsolódik a testedzőterem és a tornaterem. A kétszintes asztalitenisz terem ezek mellett helyezkedik el.

Az első emeletre feljutva válik szét az uszoda, és a többi funkció közlekedése. Rögtön jobbra találhatóak az öltözők, ami a földszinti tornatermeket, és a második emeleten elhelyezett squash termeket szolgálja ki. A dobogóról felérve, visszakanyarodva jutunk el az uszodához felvezető külön lépcsőhöz. Ezt a lépcsőt le lehet vezetni a földszintig, hogy az uszoda közlekedése teljesen leszeparálódjon, de mi jobb megoldásnak gondoljuk az első emeleti szétválasztást, így a dobogó helyzetbe kerül, egyértelmű a funkciója, valamint plusz egy lépcső a földszinten indokolatlannak tűnik.

A második emeleten található az uszoda, és a hozzá tartozó öltöző blokk. Az uszoda tere az utca felöl természetes megvilágítást kap. Az oldalsó fala csíkszerűen üvegezett, és belátást enged az előcsarnok felöl. A hátsó részen kaptak helyet a squash termek, amik a rövid oldali plexi falak felöl kapcsolódnak a hátsó homlokzathoz, ezáltal természetes fényt kapnak.

A harmadik emeleten találhatók a nagyterem öltözői, és közönség wc-i. Az öltözők megközelítése a hátsó lépcső felöl történik. A folyosóból az öltözőterekbe érkezünk, ahonnan már tiszta folyosón keresztül jutunk fel a nagyterembe. A hátsó „L” alakú lépcső a közönség számára csak menekülő lépcsőként funkcionál, inkább belső használatú lépcső.

A negyedik emeleti nagyterem szinte az egész beépítést elfoglalja. Természetes megvilágítást kap mindkét végfala felöl. A lelátói kihúzható mobil lelátók, ezáltal a küzdőtér többféleképpen használható, nagyobb terület áll rendelkezésre. A nagyterem terébe nem áll bele a lépcső, ezáltal letisztult belső teret kapunk.

A hátsó lépcsőn,és lifttel lehet feljutni a tetőtérre. Itt egy nagyobb zöldfelületet, pihenőteret helyeztünk el, valamint egy körbe hálózott többcélú műfüves teniszpályát, ami átalakítható labdarúgópályának is.


Nagyterem - építész: Rantal Gábor, Mester Ádám, Házy Zsolt Róbert

 

Anyaghasználat

Az épületre a natúr, természetes színek a jellemzőek. Színben egynemű felületeket alakítottunk, csak ott váltunk anyagot, ahol szükséges.
Az utcai, és a hátsó homlokzaton nagy, teli üvegfelületeket alakítottunk ki. A pillérek, és látszó falfelületek kültérben, és beltérben is vakolt, fehérek. Az üvegfelületek előtti mozgatható lamella árnyékoló szintén fehér, vagy világos színű fém szerkezet, ami megtöri a direkt fényt, és szórt fényt juttat a sport terekbe.

A közlekedő terek padlója csiszolt, öntött beton. A nagyteremben a padló a használati igényhez igazodva sportpadló, párnafákra rögzített fa parketta.
A lépcső korlátja alulról befogott üvegkorlát. Az előcsarnok feletti álmennyezet világító álmennyezet, ami nagy felületen egységes nagy mennyiségű szórt fényt biztosít.


Uszoda - építész: Rantal Gábor, Mester Ádám, Házy Zsolt Róbert

 

Szerkezeti rendszer

Az építész tervdokumentációban megadott pillérek és merevítőfalak alatt monolit vasbeton cölöpcsoportok, valamint az azokat lezáró fejtömbök készülnek. Az épületegyüttes előregyártott vasbeton pillérvázas szerkezettel, melegen hengerelt acél merevítő rendszerrel, kitöltő falazatokkal készül. Az épület merevségét az épület teljes magasságában végigmenő melegen hengerelt acél merevítőkeretek és a lépcsőházi magok is biztosítják.

A pinceszinten a merevítőfalakon túl legalább előregyártott vasbeton pillérek kerülnek elhelyezésre az építész tervekben jelölt kiosztással. A pincefalak monolit vasbeton szerkezetek. Az épületben található függőleges közlekedési mag monolit vasbeton szerkezet, mely az épület merevítésében vesz részt.

A szintközi födémek 29cm vastag, előregyártott vasbeton gerendákkal megtámasztottfeszített pallófödémként kerülnek kivitelezésre. Legnagyobb alátámasztási távolság ~6,00m. A födémpallók alatt a fesztáv függvényében változó keresztmetszeti méretű előregyártott vasbeton gerendák kerülnek elhelyezésre.

A zárófödém előregyártott vasbeton gerendákkal megtámasztott feszített pallófödémként kerülnek kivitelezésre. Az előregyártott főtartók a pillérekre villás megtámasztással kapcsolódnak. Mivel a zárófödémen zöldtető és többfunkciós sportpálya létesül, valamint a fesztáv közel 30,0m, a zárófödém főtartója 1,5m magas keresztmetszetű feszített, előregyártott vasbeton szerkezetként készül.


Utcai kép - építész: Rantal Gábor, Mester Ádám, Házy Zsolt Róbert


Energiagazdálkodási koncepció

A tervezett épületben a funkciónak megfelelően több helyen kerül gépészeti tér kialakításra. A pincében közműfogadó és gépészeti tér, az 1. emeleten vízgépészeti helység, a 3. emeleten az uszodatérhez kapcsolódóan valamint a tetőn kerülnek gépészeti egységek elhelyezésre.

Energetikai javaslat az épület gépészeti rendszereinek kialakítására:

  1. Javasolt egy víz-víz hőszivattyús rendszer megépítése, mely az összes elfolyó szennyvizet lehűtve 120,0 kW hőenergiát biztosít 40 C°-on, melyet padlófűtésre használunk.
  2. Javasolt a légtechnikai rendszerek részére levegő-levegő hővisszanyerő rendszer megépítése mely 300,0 kW energia megtakarítását eredményezi. A teljes megtakarítás ebben az esetben 120,0 + 350,0 = 470,0 kW

A befektetett elektromos energia a hőszivattyús rendszerekre: 160,0 kW
A hőszivattyús rendszerek megépítésével az épület fűtési energia szükséglete 240,0 kW lehetne.

Házy Zsolt Róbert, Mester Ádám, Rantal Gábor

 


 

Bírálat

A pályamű a megbízó által a kiírásban megfogalmazott alapfunkciókat tartalmazza, a terv átlátható, két funkció-sávba rendezett, tisztán szerkesztett tereket tartalmaz. Az épület közlekedési struktúrája átgondolt, a különböző szintek megközelítését a bejárattól a hátsó lépcső-blokkig vezetett, nagyvonalúan megoldott közlekedők és a többszintes elosztó-térben attraktívan megjelenő lépcsők egységes rendszert alkotva biztosítják. A farszomszédos kollégium földszintes szárnyához kapcsolódó, az előcsarnokból is jól megközelíthető hátsó kert, illetve a hátsó homlokzat megnyitása lehetővé teszi, hogy a sportterületek szinte kivétel nélkül közvetlen megvilágítást és szellőzést kaphassanak, ami használati szempontból rendkívül kedvező.

A vezérszinti közlekedő térbővületeként kialakított előcsarnok és a hátsó kerttel való kapcsolat változatos, differenciált területhasználatot biztosít. A squash-pályák előtti közlekedő-előtér a hátsó kerttel való vizuális kapcsolat ellenére kissé szűkre méretezett, a szokásos és elvárt használati komfortot nem biztosítja. A fő funkciókhoz kapcsolódó kiszolgáló helyiségek (szertárak, orvosi szoba,…) logikusan kapcsolódnak a sportterekhez, de az öltözők száma kissé alulméretezett, és szintenkénti elosztása csak kompromisszumokkal biztosítja az egyes sportterek önálló használatát. A pályamű nem tartalmaz tetőszinti alaprajzot, így az ide javasolt – csak a látványterven és metszeteken megjelenő – teniszpálya, valamint a hozzá kapcsolódó (kiegészítő- és kiszolgáló) terek megoldásával a terv adós maradt. A műszaki leírásban röviden ismertetett gépészeti elképzelések a funkcionalitásnak és az általános műszaki elvárásnak megfelelnek. A hőszivattyús és hővisszanyerős megoldások a fenntarthatósági és ökologikus elvárásokat is kielégítő elképzelések.

Az épület homlokzata a mögöttes tartalommal összhangban jól strukturált, a bejárat kijelölése értelmezhető. A közlekedő sáv II. emeleti utcai lezárása mindazonáltal vitatható, az ide tervezett kisebb szobák helyett szebb megoldás lehetett volna a tér utcai megnyitása. A homlokzaton megjelenő lamellák sematikus elemek.

A pályaművet a bírálóbizottság rangsorolás nélküli nettó 750.000.- Ft összegű IV. díjban részesítette.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »