Egyéb cikkek

Történelmi sétaút Szombathelyen tervpályázat

1/14

1/14

Történelmi sétaút Szombathelyen tervpályázat
Egyéb cikkek

Történelmi sétaút Szombathelyen tervpályázat

2006.05.26. 11:12

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Szombathely, Magyarország

Építészek, alkotók:
Lantay Attila, Miha Emőke L.

II. díjas pályamű (I. díjat nem adtak ki) Szerzői: L. Miha Emőke, Lantay Attila (ARTEKT Építészeti Stúdió Kft.)

II. díjat (1,4 millió Ft) kapott a 10. sz. pályamű
Szerzői: L. Miha Emőke, Lantay Attila  (ARTEKT Építészeti Stúdió Kft.)Részletes bírálat:

A 10. pályázati sorszámú terv 6 tervlapot, műleírást és több mellékletet tartalmaz. Az 1. számú tervlapon a tervezési terület helyszínrajzát ábrázolta pályázó. Alapkoncepciójában a pályázati kiírást követve az Aréna utcára merőlegesen, az Aréna utca 8. számú ház déli homlokzati síkja által meghatározott vonalon beépítést tervez az elképzelt sétaút É-i oldalaként az ún. Vasudvar K-i telekhatáráig. Itt a Vasudvar K-i udvari szárnyához csatlakozva hangsúlyos bejárati tengelyként emeli ki a Thököly utca 36. számú ház kapuáthajtóját, amelyen keresztül kapcsolatot teremt a Külsikátorral. A vasudvar telke Ny-i oldalának beépítését újra fogalmazva takarja el az egykori barokk magtár K-i tűzfalát. A magtár épületétől Ny-ra a beépítés a Rákóczi Ferenc utca tengelyéhez igazodik. A tervezett sétaút É-i oldala a Rákóczi utcára merőleges tengellyel, a Thököly utcai telkek telekvégének kiszabályozásával és beépítésével számol. A beépítés vonalát folytatja a Rákóczi utcáig, kapcsolatot teremtve ezáltal az egykori Isis Szálló és a sétaút között. A barokk magtár tömegét megnyújtva, kapcsolatot teremt a Thököly u. 34. számú védett épülettel is.

A tervezett sétaút D-i oldala az Aréna úttól az óvoda kerítésének építészeti eszközökkel történő rendezésével indul. Az óvoda telkének Ny-i telekhatárához új épület (6. sz. épület) építését javasolja, amelyhez a sétaút beépítési vonalával párhuzamosan, a zeneiskola javasolt bővítéséig új beépítést javasol (7 sz. épület.)

A Történelmi sétaút vezetésének meghatározásával, a barokk magtár által generált két kiteresedés jön létre, amelyek jó arányú és helyzetű terei a javasolt átkötésnek.

Az új beépítés megközelítését a Zrínyi Ilona utca felől elképzelt, az óvoda telkén vezetett feltáró úttal képzeli a tervező, amely a 7. számú beépítés hátsó homlokzatához vezet. A feltáró út D-i oldalára is tervez új épületeket. Véleményünk szerint ez az új beépítés szükségtelenül vesz el területet a Zrínyi Ilona utcai telkektől. A bekötő út és különösen az erre felfűződő parkoló sor eltúlzott. A parkolás és a 7. sz. épület kiszolgálása a barokk magtár és a zeneiskola közötti terület alatti mélygarázs építésével megoldható a területen, aminek az ellátásához egy 4m széles szerviz út építése elégséges.

A pályamű által javasolt épületek funkciója elfogadható, az egyes épületek építészeti koncepcióját azonban tovább kell érlelni. Kerülendő a nagy, összefogott tömegek megfogalmazása. A történetileg kialakult telekritmust követve az új épületek tömegének a bontásával idézhető meg a történeti város feltárulásának a hangulata az idő dimenziójában. Különösen vonatkozik ez a 7. számú szálloda épületre és az Isis szálló D-i tömege elé elképzelt porticus jellegű beépítésre. Véleményünk szerint a 7. számú épület tömegének a monotonitását az elemek „mozgatásával" finomabbá, a hagyományos városi beépítés homlokzati egységeit alapul véve, karakteresebbé lehetne tenni.

Összességében a beépítés koncepciójának a pályázati célt leginkább szolgáló megfogalmazása miatt a tartja a bizottság megvalósításra érdemesnek 10. számú pályamű által kifejtett gondolatokat.

A Bíráló Bizottság a pályaművet II. díjban részesíti

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk