építészet : környezet : innováció

Tudomány és technológia az építészetben - Experimentarium tudományos központ

A tudományt és a technológiát középpontba helyező egyedi építészeti kialakítással találkozhatnak az új Experimentarium látogatói a koppenhágai Hellerupban, ahol a folyadékok dinamikáját illusztráló homlokzat és a Jakob Bohr által megálmodott Helix lépcső, mint ragyogó szimbólum fogadja a főbejáratnál az érkezőket. A tudományos központot a CEBRA építésziroda tervezte.

Az Experimentarium tudományos központnak több helyre volt szüksége, és vizuálisan demonstrálni szerették volna tevékenységüket az épület nyilvános tereit látogató vendégek számára. Ennek azonban a meglévő épület lábnyomán belül kellett megtörténnie, egy korábbi palackozó üzem területén, így a bővítés egyetlen módja a belső átalakítás és a felfelé építkezés volt.


Experimentarium



A meglévő és új funkciók vegyítésével, új emeletek hozzáadásával és az épület két részre vágásával az épületet teljesen átszervezték, átriumokat alakítottak ki látványos szoborszerű lépcsőkkel. Ezután hagyták, hogy a funkciók úgymond kitörjenek a meglévő struktúrából, egy sor fémborítású dobozt raktak a régi épület nyugodt és szilárd téglaalapjára. A dobozok dinamikus kompozíciót alkotnak, ami tükrözik a Experimentarium funkcióját és az általa nyújtott tapasztalatok sokféleségét.


Experimentarium



A rézzel burkolt Helix lépcső végig kacskaringózik az épületen, az új élményeket adó négy szintre vezetve fel. A lépcsőház koncepcióját Jakob Bohr, a DTU Nanotech professzora dolgozta ki a DNS-szál struktúrájának absztrakt változataként. A 100 méter hosszú lépcső 160 tonna acélból készült, és 10 tonna rézzel burkolták.

További információ ezen a linken.




vélemény írásához jelentkezzen be »