építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Tudomány és technológia az építészetben - Experimentarium tudományos központ

A tudományt és a technológiát középpontba helyező egyedi építészeti kialakítással találkozhatnak az új Experimentarium látogatói a koppenhágai Hellerupban, ahol a folyadékok dinamikáját illusztráló homlokzat és a Jakob Bohr által megálmodott Helix lépcső, mint ragyogó szimbólum fogadja a főbejáratnál az érkezőket. A tudományos központot a CEBRA építésziroda tervezte.

Az Experimentarium tudományos központnak több helyre volt szüksége, és vizuálisan demonstrálni szerették volna tevékenységüket az épület nyilvános tereit látogató vendégek számára. Ennek azonban a meglévő épület lábnyomán belül kellett megtörténnie, egy korábbi palackozó üzem területén, így a bővítés egyetlen módja a belső átalakítás és a felfelé építkezés volt.


ExperimentariumA meglévő és új funkciók vegyítésével, új emeletek hozzáadásával és az épület két részre vágásával az épületet teljesen átszervezték, átriumokat alakítottak ki látványos szoborszerű lépcsőkkel. Ezután hagyták, hogy a funkciók úgymond kitörjenek a meglévő struktúrából, egy sor fémborítású dobozt raktak a régi épület nyugodt és szilárd téglaalapjára. A dobozok dinamikus kompozíciót alkotnak, ami tükrözik a Experimentarium funkcióját és az általa nyújtott tapasztalatok sokféleségét.


ExperimentariumA rézzel burkolt Helix lépcső végig kacskaringózik az épületen, az új élményeket adó négy szintre vezetve fel. A lépcsőház koncepcióját Jakob Bohr, a DTU Nanotech professzora dolgozta ki a DNS-szál struktúrájának absztrakt változataként. A 100 méter hosszú lépcső 160 tonna acélból készült, és 10 tonna rézzel burkolták.

További információ ezen a linken.
vélemény írásához jelentkezzen be »