építészet : környezet : innováció

Túl a fehér-halványzöld-halványkék tengelyen - Plazma Pont

Idén tavasszal nyílt meg a Csiszér Tamás tervezte Plazma Pont Székesfehérváron, melyért a belsőépítész megkapta a SBID International Design Awards ‘Healthcare Design’ kategória díját. Azóta még két Plazma Pont nyílt meg Debrecenben és Kaposváron, melyet szintén a Csiszér Design Stúdió tervezett.

Kihívás

A központ gyógyászati célokat lát el, ugyanakkor a látogatók szinte kivétel nélkül önkéntesek. Olyan miliőt kellett kialakítani, amely kapcsán a látogatók kevésbé asszociálnak az egészségügyben megszokott szigorú hangulatra. A tervezőnek túl kellett lépnie a fehér-halványzöld-halványkék tengelyen.


Plazma Pont - építész: Csiszér Tamás - fotó: Erdélyi Gábor


Megoldás

Noha a magas higiéniai követelmények jelentős kötöttségeket jelentettek, a színek és a formák segítségével megvalósulhatott egy barátságosabb, játékosabb hangulatú enteriőr. A hófehér belsőt pillanatra sem hagyják magukra az élénk színek: a padlózaton színes vonalak kúsznak, a mennyezetet óriási, harsány körök bitorolják, az értékmegőrző szekrények pedig gigantikus tetriszjátékokként lakják a falakat. Az emeleti véradófotelek is erős, a mennyezet festésével egyező színeket kaptak. Kalapemelés jár a fogadótér hatalmas hófehér lámpáinak, amelyek különös formáikkal minden szigort messze űznek az épületből.


Plazma Pont - építész: Csiszér Tamás - fotó: Erdélyi Gábor

 

Koncepció

Meglévő épületet alakítottunk át, meghagytuk a nagy üvegfelületeket, hogy fényes legyen, és így nyitottabb maradjon a külvilág felé, vagyis be lehessen látni. Steril, mégis barátságos környezet kialakítása volt a cél. Aki belép, elsődlegesen ne a tűszúrásra, orvosi ellátásra gondoljon. A donorteremben, a kényelmes székek és a filmvetítés is hozzájárul, hogy kellemesen érezze magát a plazmát adó. Statisztika kimutatta, hogy a természetfilmek nagyban hozzájárulnak az ellazuláshoz, a figyelmet jól lekötik. 

Könnyen, egyszerűen takarítható felületek: nincs feleslegesen kiálló bútor-illetve falfelület, egybefüggő, résmentes padló burkolatok vannak az alsó és a felső szinten is. A kevés bútorok lehetővé teszik, hogy könnyen pormentes, steril csarnokot alakítsanak ki. A levett plazma a hűtőkamrába is steril útvonalon kerül be, illetve elszállítására külön lift van kialakítva az épületen belül. Energiatakarékosság: LED-technológia mindenütt. Ez fontos szempont volt, mivel nagy tereket kell megvilágítani, amihez persze a fehér felületek is hozzájárulnak, hogy a fényt visszaverjék.


Plazma Pont - építész: Csiszér Tamás - fotó: Erdélyi Gábor

 

Az épületbe mikor belépünk a váró-recepció található, valamint az irodák és a mosdók, és az emeleti szinten a donor szobák a terápiás székekkel. A recepción találhatóak a zárható szekrények, melyekbe az önkéntesek a személyes dolgaikat a plazmaadás ideje alatt elzárhatják. A szekrények és a „váróteremben” levő moduláris székek kialakításának is főbb szempontja az volt, hogy barátságosak, színesek legyenek, a megszokott kórházi színeket mellőzve. A központ 110 m2-es egybefüggő váróterének kialakítására a műgyanta padló bizonyult mind esztétikai mind praktikussági szempontokból (pl. padlófűtés) a legjobb megoldásnak.

Az orvosi környezet megteremtése érdekében azonban a fehér színt alkalmaztuk a falakon és a padlón, mely a letisztultságot és tisztaságot adja vissza mindkét szinten. Bár a központ teljesíti az orvosi célokat, és a súlyos higiéniai igények jelentős korlátozásokat támasztanak, a cél az volt, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, amely kevésbé kapcsolódik az egészségügyi ellátás szigorú légköréhez. Ezért a tervezett színekkkel és formákkal barátságos, játékos belső terek lettek. A terápiás székek erős színeket hordoznak, ugyanúgy a donor terem mennyezete is. A hatalmas fehér lámpák a recepciós csarnokban, egyedülálló alakzatokkal messze űzik a szigort az épületből. A lámpák alakja hasonlít - nem véletlenül - a ferezis központ aktivitásához kapcsolódó sejtek alakjára.


Plazma Pont - építész: Csiszér Tamás - fotó: Erdélyi Gábor

 

Nemzetközi elismerés

2017. október 27-én, péntek este a londoni The Dorchester Hotel in Mayfair
báltermében megrendezett gálaeseményen ünnepélyes keretek között vette át a belsőépítész hivatás legjelentősebb nemzetközi szakmai elismerésének számító SBID International Design Awards ‘Healthcare Design’ kategória győztesének járó kristályszobrot Csiszér Tamás. A Veszprémben élő és alkotó belsőépítész a Székesfehérváron létesített Plazma Pont véradó és plazma központ enteriőrjeinek 2016-os megalkotásáért kapta a kitüntetést.


Plazma Pont - építész: Csiszér Tamás

 

Csiszér Tamás tizenöt éve otthon van a kereskedelmi célú belső terek formálásának birodalmában. Nevéhez fűződik számos prémium és felső kategóriás optikai szalon, szálloda, étterem, üzlethelyiség, közösségi tér enteriőrjének kialakítása Magyarországon és külföldön egyaránt. Tervezői kreativitását világszerte elismerik. Legutóbb, 2017 áprilisában a világ legnagyobb design versenye, az olaszországi A’ Design Award & Competition ‘Interior Space & Exhibition Design’ kategóriájának győztese volt. Csiszér Tamásnak Shop Design címmel idén jelent meg gyűjteményes albuma, melyben eddigi alkotói munkásságának legjelesebb tereit mutatja be.

Csiszér Design Stúdió

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »