építészet : környezet : innováció

Új életre kelt a szabadkőműves szentély

Átadták az egykori szabadkőműves páholyházból átalakított luxusszállót a Podmaniczky utcában. A szabadkőműves szimbolikájú díszeiről ismert — kívül már korábban felújított — épület belsejét Varró Zoltán tervei alapján újították fel, megőrizve és helyreállítva egyes, az eredeti funkcióból fakadó sajátosságokat, különleges hangulatot kölcsönözve a hotelnek.

A két korábbi szervezet egyesülésével létrejött Magyarországi Symbolikus Nagypáholy 1886-ban jött létre. A mai Podmaniczky és a Vörösmarty utca sarkán található telket 1893-ban vették meg. A Keletben megjelenő tervpályázatot végül Ruppert Vilmos – maga is páholytag nyerte el, az épületet 1896-ban adták át. Az épület berendezését, díszítéseit különböző páholyok adták össze. A korábbi nagymesterek arcképeit Than Mór festette, festett üvegablakait Róth Miksa ajánlotta fel.

Varró Zoltán gyönyörű enteriőrjei. Fotók: Batár Zsolt


Varró Zoltán gyönyörű enteriőrjei. Fotók: Batár Zsolt


Varró Zoltán gyönyörű enteriőrjei. Fotók: Batár Zsolt


A páholyház kívülről. Fotók: Batár Zsolt


Varró Zoltán gyönyörű enteriőrjei. Fotók: Batár Zsolt

A szálló honlapja úgy fogalmaz a belsőépítészeti konstrukcióról, hogy "a tematikát nem csak a szabadkőművesek élete és munkássága, hanem különböző misztikus témájú könyvek és filmek inspirálták." Batár Zsolt fotóin felismerhetők egyes elemei a szabadkőműves szimbolikának, mint az oszlopok hangsúlyos szerepe, vagy az ember földi életét szimbolizáló sakktábla-mintázatú fekete-fehér padló. 

Építészfórum

vélemény írásához jelentkezzen be »