építészet : környezet : innováció

Újabb bontás a zsidónegyedben

Ismét bontás kezdődött az évek óta viták kereszttüzében álló, bizonytalan jövőjű régi pesti zsidónegyedben. A Bauhaus bérház és társa, az egykori kóser hentesüzem sorsa rég megpecsételődött.

Megkezdődött a Kazinczy utca 37. számú ötemeletes, Bauhaus stílusú bérház bontása a régi pesti zsidónegyedben. Az állítólag rossz műszaki állapotú házat pár éve ürítették ki, nem tartozik a negyed egyedileg védett épületei közé, de építése idején színvonalas modern lakóháznak számított. A negyed történetének szakértője, Perczel Anna építész tájékoztatása szerint a ház 1940 körül épült Mengl Ferenc és neje részére, tervezője is Mengl Ferenc volt.

Az utcavonaltól kissé visszahúzva, előkertes beépítésben áll, szintenként egy-egy nagy méretű, polgári lakás volt benne. A negyed védelméért küzdő ÓVÁS! Egyesület a ház bontásával nem ért egyet, véleményük szerint egy ekkora épület eldózerolása nemcsak urbanisztikai, hanem ökológiai szempontból sem elfogadható. Az épületet alkalmasnak tartották volna például diákszálló céljára.

 

Kazinczy utca 37.
Kazinczy utca 37.
Kazinczy utca 37.
A homlokzatot már védőháló borítja
Kazinczy utca 37.
Kazinczy utca 37.

 

A bérház sorsa összekapcsolódik a szomszédos Kazinczy utca 41. számú, helyi védelem alatt álló házzal, amely a közelmúltig kóser hentesüzletnek adott otthont. Évekkel ezelőtt ezt is kiürítették, fiatalok foglalt házat akartak benne létrehozni, hátsó szárnyában egy darabig hajléktalanok menháza működött. A szomszédos üres telekkel (Kazinczy utca 39.) együtt mindhárom épület helyére új társasház kerül. Az egykori hentesüzem századfordulón átalakított, klasszicista épületének karakteres utcai szárnyát a rendezési terv szerint meg kellene tartania a befektetőnek, ám hátranyúló szárnya a hentesüzem helyiségeivel együtt lebontható.

Az építészfórum bemutatta Varga Piroska diplomadíjas tervét a három telekre, amely mindkét régi ház megtartásával és a foghíj beépítésével a negyed kulturális hagyományaihoz kapcsolódó funkciójú könyvkötőházat szánt erre a helyre. A realitás ezúttal is más: Mengl Ferenc bérháza már biztosan nem éri meg a hetvenedik születésnapját.

11 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »