építészet : környezet : innováció

Újpalotai közösségi ház - Dévényi Tamás és Valkai Csaba terve

A klasszikus főterek körül általában zártsorú beépítésben sorakoznak a lakó és üzletházak, középületek. Egy lakótelep nem kínál ilyen lehetőséget az ott élők számára. Az Újpalotára egykor tervezett városközpont nem is lett volna ilyen, ráadásul sosem készült el. Bemutatjuk Dévényi Tamás és Valkai Csaba tervét.

Az a hatalmas adósság, ami az itt élőkkel szemben felhalmozódott az elmúlt évtizedek során, vagyis az, hogy egy 40.000-es településnek nincs városközpontja, legkésőbb a Fő tér megtervezésekor tovább nem halasztható.

Megítélésünk szerint minden olyan kísérlet, amely egyedi ház-feladatként értelmezi a tervpályázati kiírást hasonló végeredménnyel kecsegtet városépítészeti szempontból, mint a már felépült társai: a szolgáltatóház, a piac vagy a templom: jó, vagy kevésbé jó házak, amelyek az egymástól való nagy távolság miatt nem képesek városközponttá összeállni.

Ezért a tervünk - miközben mindenben betartja a kiírást - kísérletet tesz arra, hogy az új Fő tér és a hozzá kapcsolódó közösségi ház/abc áruház épületét ne csupán egy szép épületként értelmezze.

Számba vettük a megépült középületeket, azok helyét, bejárataikat, meglévő építészeti hangsúlyaikat (pl. torony). Az derült ki, hogy - noha tervezésük során soha nem figyeltek egymásra - van olyan metódus, amivel építészeti kapcsolatba hozhatók egymással. A közöttük lévő távolság azonban ettől még nem csökken le. Arra jutottunk, hogy a városépítészet és a rekreáció összekapcsolásával mégis közelebb hozhatók egymáshoz. A megoldás keresése során a távolságok megtételének klasszikus megoldása - a gyaloglás - mellé felzárkózott az ennél gyorsabb (azaz a távolságokat lecsökkentő) kocogás/futás, illetve a kerékpározás is.

forrás: Budapesti Műhely

A négy - általunk - legfontosabbnak tartott középület - a templom, a piac, a Spirál Humán Közösségi Ház és a tervezési feladatot jelentő közösségi ház jelöli ki a városközpont sarokpontjait. Ezeket egy 1200m hosszú sétánnyal kötöttük össze, amely 3, két méter széles elemből áll: gyalogútból, futópályából és bicikliútból. A négy, egyenes sétányszakaszt úgy pozícionáltuk, hogy mindkét irányban haladva rajta bármelyik töréspontig valamilyen építészeti - városépítészeti hangsúlyra legyenek tájolva. Ezek a következők: templomtorony → a piac éle (rajta épületmagas PI - AC felirat) → az újratervezett Spirál színes reklám-lifttornya → az új közösségi ház tükörfala, amiben feltűnik a távoli templomtorony → majd újra templomtorony jön. Ellenkező irányban csak a Spirálnál van eltérés: ebben az irányban egy tízemeletes lakóház kerül tengelybe. Erre egy épület-magas óra kerülne (1 szint = 1 óra) elektronikusan fel-le "mozgó" mutatóval. Az új közösségi ház tükörfalában természetesen az óra tükröződik ebben az irányban.

A sétány, amit jegenyesor szegélyezne mindkét oldalán, több más középületet is érint: a kisegítő iskolát, a közeljövőben bővítésre kerülő Csomópontok - közéleti házat, a szolgáltató és irodaházat (ahol pl. Posta is van), mindenütt teresedéssel kiegészítve a sétányt. Elhalad a város legmagasabb épülete, a Víztoronyház előtt is. Az ide tervezett téren az újpalotai művészek állandóan változó tárlata jöhetne létre. Érinti azokat a pontházakat, amelyek földszintjén üzletek vannak és elfut a Vízművek szivattyúháza mellett is, amelynek már egy része ma is bérirodaházként működik (remek inkubátorház lehetne). A sétány elhalad több köztéri műalkotás mellett is: érinti a Centenáriumi emlékművet, a Pattogós parki Biciklista szobrot és elhalad a Fő téri szökőkút mellett is.

A sétány határolta területen belül (néhány helyen kívüle is, jelezve, hogy a rendszer addig tart, ameddig akarat van rá) a lakóházak ma jobbára lezárt átjáróit figyelembe véve gyalogosan bejárható zöld környezetstruktúra alakul ki, ami füvet, nyírt bokorzónát (pl. gyertyán), sportfelületet vagy akár közösségi kerteket is jelenthet.

A Fő tér ugyanennek a gondolatmenetnek az eredménye: a meglévő házak alkotta geometria figyelembevételével terveztük meg. A szabályozási terv előírásait követi, miközben megfelel az általunk javasolt terület felhasználásnak is. Az épületből jól látható játszótér, a nyugodt helyen kialakított idősek kertje, a korcsolyapálya (ami nyáron faburkolatot kapna) és a meglévő szökőkút egy rendszer elemeiként jelenik meg. A buszváróknál tervezett üzletek részben lehatárolják a Főteret, de nem tesznek úgy, mintha egy zártsorú beépítésű fő tér elemei lennének, merthogy erre se lehetőség, se szükség nincs.

forrás: Budapesti Műhely

A közösségi ház a sétány mentén fekszik. Nem hiszünk abban, hogy ebben a térbeli helyzetben szoborszerű épülettömegre lenne szükség, hiszen az tovább erodálná a városiasságot. Épp ezért a ház - élve a szabályozási terv adta lehetőséggel - csak a Fő tér felől megformált, nagy konzollal fordul felé. Ez a gesztus nem formaorientált, hanem kedvezőtlen időjárás (erős napsütés, eső) esetén is jól használható városi teret eredményez. Itt minden olyan dolog, program elhelyezhető, ami eső elleni védelmet igényel. A tervezési program nagy ahhoz, hogy a ház egy zárt épületként ne takarja ki a Fő tér mögötti városrészt. Ennek elkerülése érdekében a konzol alá, egy, a környezet geometriáját átvevő lépcsős rámpát terveztünk (kerti építmény ,nem épületelem), amely miközben hívogatóan felvezet a ház emeleti teraszaira, lépcsős teraszocskáin üldögélhetünk is. A tetőterasz hátsó oldalán, a CBA tetejére javasolt kosárpálya mellett elhaladva újabb lejtőt találunk, amely levezet a terepszintre. A fedett tér statikailag és városszerkezetileg meghatározott pontján csigalépcső készül, melyben fel lehet jutni egy kilátópontra és az előtte levő tükörfalon keresztül ki lehet látni két tengelyirányban a nagy sétányokra (a tengelyek végén a templomtorony illetve a ház-magas óra jelenik meg. A tükörfal „forgatja át” a nagy sétányt optikailag, és – véleményünk szerint – kedvenc fotózó helye lesz Újpalotának.

A tervezett épület két részből áll.

A közösségi ház előcsarnokával néz a térre. A nagy, egy, illetve kétszintes üvegfal a vizuális kapcsolaton kívül többféle funkciót tartalmaz. Ebbe integráltuk az éjszakára lezárható ajtókkal tervezett csere-bere könyvtár polcait, lesz benne változtatható tartalmú plakátfelület (motorosan forgatható háromszögletű hasábok sorolásából áll), monitorok és több vetítési felület is kialakul (az üveg elektronikus stimulálásával vetítőernyővé alakul), ahol a ház életét dokumentáló filmek, illetve a XVmedia, a Koma–XVID filmjei is futhatnak. A gyermekjátszóból is ki lehet nézni a térre.

Az előcsarnokból háromkarú lépcső és egy felvonó vezet az emeletre, ahol a Zsókavár Galéria új helye lenne, rálátással a fedett Fő térre, valamint a foglalkoztatók lesznek itt, kijárattal a tetőteraszra (az is bevonható terület). A hídként beékelődő gyermekjátszóhoz külön kis lépcső vezet az előcsarnokból, de a felvonó is megáll itt. A nagy és a kisterem összenyitható az előcsarnokkal, sőt az esetenként közönségtérként is használható raktártérrel is. A főhelyiség - raktár kapcsolat biztosítása mellett ez a fajta mellérendelt használat sok új lehetőséget teremthet (pl. a nyári party helyszín a parkolóból megközelíthetően, kiállítási tér, stb.).

Az előcsarnokból és a fedett térből is megközelíthetően helyeztük el a kávéház- éttermet. Terasza így szinte minden időben jól használható lesz. A terasz kiegészül a lejtő lépcsős kiülőivel is.

forrás: Budapesti Műhely

A nagyterem a kiírás szerinti mozgatható padlóval is megépíthető, de rendkívül költséges volta miatt nem javasoljuk kialakítását. Sokkal reálisabb lehetőség a kihúzható lelátó, ezt ábrázoljuk terveinken. A sokrétű használhatóság érdekében a nagyterem lezárható üvegfelületet is kapott, illetve az emeleti folyosó erkélyként is használható lesz szükség esetén. Az előadótermek akusztikus burkolatot kapnak.

Színháztechnika és technológia: A nagy és kisterem akusztikus burkolatot (diffúzor, membrán, top acustik) kap natúr ill. kékre pácolt fa felülettel. A két terem csiszolt betonpadlóval készül, amihez egy szett 1x2m-es szőnyegpadló kollekció tartozik antracit színben. Az elválasztófal akusztikailag méretezett mobil fal natúr/kék fa felülettel. Tárolási helye a nagytér, 2x4-es elemenként, falburkolatba süllyesztve. A egyik rövid oldalon 10 soros, 205 fős mobil, kihúzható lelátó van. A maradék 196 szék rakásolható, szállítókocsival mozgatható. A színpad a szokásos 1x2m-es modul színpadelemekből építhető fel hagyományos, vagy térszínpad elhelyezéssel, Az asztalok behajtható lábas koktél ill. étkezőasztalok (bérelhető is). A fekete, akusztikus mennyezetről 250x250cm raszterű szcenikai rács lesz lelógatva hangvetők, ponthúzók és világítás telepítésére. A nagyterem berendezési sémái (ld. a rajzokat): minden síkpadlós funkcióra alkalmas, pl. állóhelyes koncert, ültetett vacsora vagy koncert, kabaré – hagyományos színpaddal. Lejtős lelátós elrendezések: hagyományos színházi alaprajz egyenes és ferde padlós nézőtérrel. Térszínpad, divatbemutató egy oldali lejtős, egy vagy 3 oldalas sík nézőtérrel.

Az üzemi és irodai terület hátulról, önálló bejáraton át közelíthető meg. A nagy raktár kamionnal is kiszolgálható. Külön lépcső vezet fel az iroda és üzemi zónába. Ezt használhatják a földszinti nagytermek előadói is. A folyosók felülvilágítottak.

földszinti alaprajz, forrás: Budapesti Műhely

Az élelmiszer áruház elé bővítést javaslunk. Ez lehet az áruház saját területének megnövelése, de lehet passzázs-szerű kisebb boltok sora a nagy ABC bejárata előtt. Lehetne itt egy cukrászda is, hisz lebontásra kerül egy meglévő az építkezés miatt. Az emeletre egy önálló, de jól megközelíthető funkció kerülne, aminek jó rálátása van a Fő térre és az átjáró, illetve az áruház tetejére javasolt sportpálya miatt garantált a forgalma is. A terven egy kávézó-bárt ábrázolunk.

Az épület homlokzatai rendkívül egyszerűek. Nem hisszük azt, hogy drága anyagokra, vagy bonyolult műszaki megoldásokra lenne szükség e helyt. A ház szintmagas lábazata acéllemez, fényes fehérre porszórva. Kiemelt helyeken óriásplakát forgó prizma táblákat sorolunk (erről volt már szó a fő téri üveghomlokzat kapcsán is). Az áttört felületek fehérre porszórt expandált acéllemezből készülnek. A lábazat fölötti felületek „drywit” rendszerű simított vékonyvakolatos homlokzatképzést kapnak, selyemfényű fehér színben. A tető passzív zöldtető, fekvő fotovoltaikus napelemekkel osztva (a rajzolat a Fő tér geometriáját folytatja – ne feledjük a Google Earth új világbemutató képességét). A járófelületek szálcement lapokból ill. expandált lemezből készülnek, a sportpálya kültéri sportpadlót kap.

forrás: Budapesti Műhely

Környezettudatos építészet

Olyan építészeti megoldásokat terveztünk, amelyek kielégítik a 2020-as „közel 0” energiafogyasztási szintet. Arra törekedtünk, hogy a lehetőségekhez mérten minimálisra csökkentsük az aktív (folyamatos költségeket jelentő) rendszereket és minél több helyen passzív magoldásokat alkalmazzunk.

Természetes szellőzés: Fontos szempont volt, hogy minél keskenyebb és zárt kontúrú tömeget hozzunk létre, így alapot teremtve a nyári, hajnali természetes átszellőztetésnek. Ahol erre nem volt mód, ott többszörös átszellőztetést terveztünk, amit ábrázoltunk a metszeteken.

Gépi szellőztetés: A szükséges frisslevegő utánpótlást a fákkal körülvett fő téri parkban elhelyezett légbeszívó biztosítja. A fák által megtisztított levegőt csatornarendszeren vezetjük az épületbe. A gépi szellőzést hővisszanyerő rendszerrel párosítjuk. A parkolókat szabadon helyeztük el, így légtechnikai megoldásra nincs szükség.

Természetes hűtés: Az átszellőztetést a nyári hónapokban az éjszakai (hűvösebb) időszakra téve komoly hőfokcsökkenés érhető el a jelentős saját tömegnek köszönhetően. Mód nyílik levegő-talajkollektorok telepítésére, amelyek révén akár a fűtési frisslevegő 8°C előfűtésre lenne mód.

Fényfelhasználás: A világítási célú fényfelhasználás optimalizálása a cél: méretezett, innovatív üvegfelületeket és a szükséges helyeken, pl. a foglalkoztatók üvegfalai elé túlmelegedést kiküszöbölő árnyékolást terveztünk.

Gépészeti megoldások: A fűtött/hűtött épület hőszivattyús ellátást kap. A víztakarékos megoldások (esővízgyűjtés ciszternákban ill. szürke vizek felhasználása, vízmentes vizeldék stb.) jelentős üzemeltetési költségmegtakarítást eredményeznek.

Az egész területen szelektív hulladékgyűjtést kell alkalmazni.

Akadálymentesítés

Az egész épület akadálymentesített.

Információs rendszerek

Az összetett funkciójú épület építészeti egyértelműségét ki kell egészíteni akadálymentes információs rendszerrel is. Az előcsarnokban infó-centert helyezünk el. A közösségi ház vizuális tájékoztató rendszerrel lesz ellátva.

Belsőépítészeti megoldások tovább segítik majd a tájékozódást. Az előcsarnok látszóbeton szerkezetei. a nagyterem faburkolata, a kis terem kék és az étterem narancs színe megkönnyíti az eligazodást. A padlóburkolati rendszerek a vak és gyengénlátók számára is megfelelő eligazítást nyújtanak majd.

Ütemezés

Az épülethossz (90m) miatt egy dilatációra mindenképpen szükség van, Ezt a közösségi ház és a CBA bővítés határára helyeztük el, egyben ütemezési lehetőséget is teremtve. Ennél egy fokkal jobb megoldás az, ha egy ütemben készül el a közösségi ház és a CBA előtti bővítés, és magának az áruháznak az átalakítása maradna a második ütemre. Mindazonáltal az egy ütemben való megvalósítás lenne az ideális megoldás.

A buszmegállók menti épületek

A kis, zöldtetős látszóbeton házak, egyszerű, a környezet geometriája által alakított kontúrral, fedett buszvárót képező konzollal készülnek. Az elhelyezett funkciók: biciklitároló, WC csoport, takszer kamra, kereskedelmi egységek. A kerékpártároló kerti építmény lesz, nem épület.

 

Dévényi Tamás, Valkai Csaba


 

A pályamű bírálata

Az építési helyet betartja a KSZT szerint. A parkolást az épület hátso részén oldja meg fásítás nélkül. Az épületet a tér felől összeépíti a CBA áruházzal, de rossz helyen adja meg a helyiségcsatlakozás vonalát, az nem követi a telekhatárt. Emiatt építési jogi szempontból kifogásolt a megoldás.

A parkból felfutó rámpa rendkívül erőltetett és ráadásul a szomszéd telken éri el az épületet. A lakótelep távolabbi részeit is összekötve a térrel – ami nagyvonalúnak szánt gondolat – gyalogossétányt, kerékpáros- és futópályát javasol egymással párhuzamosan kialakítani. Ez a nagyvonalúság azonban inkább csak grafikai elemmé kopik. Ez a fajta erőltetett összeépülése e három funkciónak sem filozófiájában, sem praktikus okokból nemtámogatható gondolat. A lakótelep többi részére is kihatással van, működésésében alapvetően megkérdőjelezhető.

A tágabb környezetből levetített, raszteres térstruktúra nem segíti a közösségi térhasználatot és sok helyen akadálya a buszmegállókhoz és a zebrákhoz való eljutásnak. A zöldtető és a téri struktúra egységes felülnézeti látványként jelenik meg. A telken belül telepített parkolók fásítás nélküli összefüggő burkolt felületet alkotnak.

A terv alapvető koncepciója, hogy a lakótelepi „tértelenségben” a környék meghatározó középületei és a feladatot képező új közösségi ház között milyen kapcsolat alakítható ki. Ennek érdekében tervezési területen jóval túlnyúló, karakteresnek szánt gyalogos-, futó-, kerékpáros körutat tervez, a fordulókban meglévő (templomtorony), vagy tervezett építészeti látványelemek (tükör) beiktatásával. Ezen erőltetettre sikeredett elem mellett a lakótelepi épületek telepítését követő környezetalakítási megoldásai nem veszik figyelembe a tényleges gyalogos kapcsolati irányokat. A javasolt közösségi házat összeépíti a CBA épületével, egyben jelentősen bővíti azt: földszinti cukrászdával emeleti kávézó bárral, melyet a tér burkolati sávjainak irányát követő lépcsős, a földszinti térközlekedést akadályozó, az emeleti szintre esetlegesen felérkező rámpával össze is köt. Az épület tudatosan egy, a térre néző [sic!] homlokzatra komponált, egyszerű, sematikus anyagok alkalmazásával. Főként a nagy, de unalmas előtetőnek köszönhetően megjelenése egy mai városszéli áruházé, messze nem teljesíti a kiíró által [sic!] elvárt vonzó, fiatalos, dinamikus, kisugárzással rendelkező épület megjelenést.

A Bíráló Bizottság a pályaművet sem díjazásban, sem megvételben nem részesítette.

vélemény írásához jelentkezzen be »