építészet : környezet : innováció

Úton Madrid felé az Odoo

Elindult a Solar Decathlon Europe nemzetközi innovációs verseny 2012-es döntőjének madridi helyszínére a magyar egyetemi csapat szolárháza, az Odoo. Hazánk első alkalommal képviselteti magát a rangos megmérettetésen, amelyen tíz kategóriában, többek között az
energiahatékonyság és a fenntarthatóság szempontjából értékelik majd a pályaműveket. Az Odoo  számos innovatív megoldásnak köszönhetően két-háromszor annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt.

Befejeződött az Odoo építésének magyarországi szakasza. A ház a szétszerelési folyamatokat követően augusztus 22-én megkezdte útját Madridba, a Solar Decathlon Europe nemzetközi innovációs verseny 2012-es döntőjének helyszínére. Hazánk első alkalommal képviselteti magát a rangos megmérettetésen, amelyen tíz kategóriában, többek között az energiahatékonyság és a fenntarthatóság szempontjából értékelik majd a pályaműveket. 60 diák közel két évig dolgozott a házon, amely számos innovatív megoldásnak köszönhetően két-háromszor annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt.

Az Odoo látványterve, készítette: Szőke Márk


Az Odoo házat augusztus 9-én mutatta be a projektcsapat és a fő támogató Siemens Zrt. a sajtó képviselőinek és az együttműködő partnereknek. Az eseményen Prof. Dr. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektor-helyettese és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. vezérigazgatója is reményét fejezte ki, hogy az Odoo nem csak a madridi versenyen szerepel majd jól, hanem hosszabb távon segít az energiahatékonysággal és fenntarthatósággal kapcsolatos társadalmi tudatformálásban.

Az Odoo Project csapata a költségek és a hatékonyság optimalizálásának érdekében az országúton, kamionokkal történő szállítást találta a legideálisabbnak. Az Odoo így négy modulra osztva, két, a Bau Trans Kft. által biztosított speciális kamion segítségével jut ki a Villa Solarba, a verseny helyszínére. A ház és a felszerelések komplett kiszállítása összesen öt különböző nagyságú és funkciójú járművet vesz igénybe.

Az Odoo-modulok szállítása, a rendert készítette: Szőke Márk
Odoo-modulok, a rendert készítette: Szőke Márk


Az Odoo-modulok daruzása, fotó: Danyi Balázs


A kiszállítási útvonal

A kiszállítás 8 napot vesz igénybe, a kamionok öt országot érintenek – Magyarország, Ausztria, Németország, Franciaország és Spanyolország –, összesen 2790 kilométert megtéve a verseny helyszínéig.

A verseny előtti utolsó munkálatok

Az Odoo madridi összeszerelése augusztus 31-én kezdődik. A versenyszabályzat szerint az ODOO Project csapatának 13 nap áll rendelkezésére, hogy végső állapotba hozza a házat. A kinti munkálatok így különösen pontos és logisztikailag komplex előtervezést igényeltek.

Az Odoo szállítási útvonala Budapest és Madrid között


A verseny

A Solar Decathlon Europe verseny hivatalos programja szeptember 13-án, a megnyitóval veszi kezdetét. A szeptember 30-ig tartó programsorozat folyamán az ODOO Projectet tíz szempont alapján értékelik: építészet, épületszerkezet, energiamérleg, épületüzemeltetés, komfort, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, iparosíthatóság, innováció és fenntarthatóság. A különböző versenyszámok eredményei, azok sajátosságaiból eredően eltérő módon születnek meg. A helyszíni mérések, a projekt két éves működése során leadott, jelenleg közel 1500 oldal hosszúságú dokumentációs anyag, a madridi szereplés és az eddigi projektaktivitások alkotják az értékelések alapját. A verseny nemcsak a házak teszteléséből áll, hanem ebben az időszakban nyílik lehetőség a kész épületek, a projektek és az abban dolgozó diákok bemutatkozására a szponzorok, a sajtó és a nagyközönség számára. Így a megmérettetésen induló csapatokat nagyon intenzív és tevékeny két hét várja.

Hazaszállítás és utóhasznosítás

A versenyt követően, október 1-jén megkezdődik a ház szétszerelése, amelyre ezúttal öt nap áll rendelkezésre. A Magyarországra érkezés után az Odoo a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) területén kap helyet. A jövőben a ház oktatási tevékenységek, kiállítások, szponzori rendezvények és egyéb programok helyszíneként szolgál majd. Emellett a projekt során a házba beépített rendszerek és a felhalmozott tudás frissíthetővé,  továbbfejleszthetővé válik, alapot szolgáltatva a későbbiekben megszületendő diplomamunkákhoz és fejlesztésekhez.

"Kiment a ház az ablakon..." - fotók az útrakelésről az Odoo blogján
További információk az Odooproject blogján

vélemény írásához jelentkezzen be »