építészet : környezet : innováció

Vallások háza

A helyszín rendkívüli történelmi és kulturális kontextusa, a különböző vallású és kultúrájú emberek közötti párbeszéd hiánya és a saját tapasztalatok ihlették Breuer Anna diplomamunkáját.

Regionális és kulturális kontextus

A témafelvetés alapját a helyszínt meghatározó rendkívüli kulturális és vallási kontextus képzi. A Hohenemsben megfigyelhető vallási rétegződés gyökerei a múltban vannak, amikor a kisváros egyedülálló példát jelentett a zsidóság és kereszténység együttélésében. A múlt rétegeire napjainkban az iszlám új rétegei kerülnek - ezek együttesen teszik Hohenemset a vallások érintkezésének kiemelt helyszínévé.

A választott helyszín az egykori zsidó negyed peremén, a település központjában helyezkedik el, ezáltal kapcsolatot teremt a különböző vallások múlt- és jelenbeli megnyilvánulásai között. A vallásokat átfogó „emberségesség útja” nevű zarándokútvonalba bekapcsolódva, az épület a különböző vallásokat összehozó létező kezdeményezéseket (előadássorozatok, tematikus kirándulások és közös ünnepek) szolgálja ki. A Vallások háza egy olyan fórumot szeretne létrehozni, mely lehetővé teszi a találkozást, egymás megismerését és az eszmecserét különböző vallású és világszemléletű emberek között.


helyszín, 100 - építész: Breuer Anna


Koncepció

Az épület alapeleme egy homogén hőszigetelő betonból készülő fal, ez vezeti végig a látogatót azon az útvonalon, ami a közösségi terek által képviselt teljes nyitottságtól az elcsendesedés, elmélyülés felé vezet. Az útvonal három szinten vezet át, melyek a megtapasztalás különböző lehetőségeit absztrahálják. A közösségi térből és a védett kertből álló földszint a vallás fizikai átélésére ad lehetőséget. Az első emelet könyvtára a szellemi hátteret szimbolizálja, míg a második emelet imaterében a spirituális megtapasztalás kerül előtérbe.

A kemény és puha felületek kontrasztja azáltal jön létre, hogy a kemény betonfelületet ott váltja fel a puha, ahol az ember hozzáér az épülethez. A betonfal nehézségével kontrasztban, az épületet egy könnyű fa szerkezű búra fedi, mely kihagsúlyozza a tömör fal központi szerepét és monolitikus tömeggé egészíti ki azt.

Központi kérdés volt, hogy lehet-e olyan épületet tervezni, mely különböző vallású és világnézetű emberek számára egyaránt nyitott és képes az embereket a saját nyelvükön megszólítani. Erre választ a tekeredő betonfal keres, mely különböző absztrakt elemek integrációja által képes ugyanazon térnek megadni a különböző vallások által megkövetelt minőségeket és sajátosságokat.


Vallások háza - építész: Breuer Anna


Földszint

Transzparenciájával a földszinti tér nyitottságot sugall. Egy kávézót magába foglaló közösségi- és rendezvénytérből, és egy védett kertből áll. A kert olyan szimbólumokkal segít a vallás fizikai megtapasztalásában, mint a víz vagy a különböző hitrendszerekben központi szerepet játszó növények. A tér flexibilis volta miatt az igényeknek megfelelően alakítható és különbözőképpen használható. Ezt az első emelettel, a védett kerttel és a külső környezettel létrejövő térbeli és vizuális kapcsolatok teszik lehetővé.


Első emelet

Az első emelet elszakad a külvilágtól, befelé fordul. A környezettel való egyetlen kapcsolatát a kis ablaknyílások jelentik, melyek közül mindegyik valamelyik vallás helyi megnyilvánulása felé irányul. Ilyen módon eszközt jelentenek egy közös identitás megteremtésére az épületben jelenlévő különböző emberek között és megalapozzák a közösség fogalmát. Az első emelet könyvtára a vallások mögött álló szellemi hátteret képviseli. A fény a könyvespolcok feletti ablaknyílásokon keresztül esik be, a homlokzati fa lécezés által megszűrve. Az emelet és a földszint térbeli kapcsolata a rendezvényteret egy galériával bővíti.


Vallások háza - építész: Breuer Anna


Második emelet

A tekeredő fal által létrehozott mélyülő útvonalat követve a látogató eléri a második emeletet, a spirituális megtapasztalás helyszínét. Ez, az épület tetejében elhelyezkedő tér teljesen elszakad a környezettől és befelé fordul. A külvilághoz csak egy felülvilágítón keresztül kapcsolódik, amelyen keresztül beeső fény bejárja a teret. A falba integrált elemek lehetővé teszik a tér többféle használatát különböző vallású és világszemléletű emberek igényei szerint.

A kiszolgáló terek mint a mosdók, a ruhatár, a raktárak és a gépészeti helyiségek a pincében helyezkednek el. Ilyen módon tud létrejönni a földfelszín felett egy átlátható, áramló és összefüggő terekből álló struktúra.

Breuer Anna


A diplomamunka számos szakmai elismerésben részesült: Hauszmann-díj, MÉK-MÉSZ Diplomadíj, Piranesi Award Shortlist, Faith&Form Awards. Továbbá elnyerte az osztrák szövetségi kancellári hivatal művészet és kultúra szekciója által kiírt ösztöndíjat is.

szerk.: fzs.

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »