Emberek/Interjú

Válság ott van, ahol akarják

1/2

?>
?>
1/2

Válság ott van, ahol akarják
Emberek/Interjú

Válság ott van, ahol akarják

2009.03.02. 12:26

Cikkinfó

Szerzők:
Biczó Gabriella

Építészek, alkotók:
Kováts András

Vélemények:
5

Dosszié:

A munka-jaj fókusztémában Kováts András építészt, a Keletterv Kelet-magyarországi Tervező Kft. ügyvezetőjét, vezető tervezőjét kérdeztük, hogyan érinti a vidék építészetét a gazdasági válság, és milyen megoldásokkal készül a 2009-es évre. 

Építészfórum: Hogyan érinti Önöket a gazdasági válság? Visszamondtak-e az építtetők megbízásokat, számítanak erre?

1/2

Kováts András: Mielőtt válaszolnék a kérdésére, úgy gondolom nem ártana tisztázni, hogy mit értünk gazdasági világválságon. A kisebb fogyasztást? A kevesebb autót? Legalább a környezetszennyezés is alacsonyabb mértékű lesz. Úgy gondolom, hogy a média nagyban gerjeszti a gazdasági válságot. Válság ott van, ahol nagyon akarják, hogy legyen. Világválságról nem beszélhetünk, Afrika szegény országaiban eddig sem a fogyasztás volt a legfontosabb. Csak a civilizált világot érinti a válság. Úgy gondolom, Magyarországon egyébként is válság lenne, a hozzá nem értő politikai döntések miatt.

ÉF.: Az csak válság, ha nem lehet tudni, két vagy három hét múlva mi történik a gazdaságban...

K.A.: Harminc éve vagyok a pályán, húsz éve, mint cégvezető. Fél évnél előrébb még soha nem láttam. Ennek a gazdasági környezet mellett az az oka, hogy a beruházók mindig a tervezőkön akarják behozni az időhátrányukat. A beruházói elvárás az, hogy néhány hónap alatt készüljenek el a tervek.  

ÉF.: Hogyan lehet túlélni ezt az évet? Milyen megoldásokban gondolkoznak, egyáltalán fel lehet készülni előre?

K.A.: Az előző évünk elég sikeres volt. Véleményem szerint előre kell nézni. Akiknek jó referenciái vannak, azoknak lesz munkájuk.

ÉF: Mire számít, mikor enyhülhet a válság?

K.A.: Először is, itt Debrecenben nem látom a gazdasági válság begyűrűzését. Többek között fürdőfejlesztés van a városban, egyetemi, színházi beruházás, új villamosvonal és szállodaépítés. Még egyszer hangsúlyozom, válság ott van, ahol nagyon akarják. Túl fogjuk élni, és nem fog sokáig tartani ez az időszak. Maximum kevesebb csavart felhőkarcoló fog megépülni Dubaiban. Kevesebbet fogyasztunk majd, és kevesebb pazarló megoldás születik. Nem biztos, hogy Magyarországnak a sztárépítészek irányába kellene mennie. A dán építészet is lehetne példa előttünk. Dániában nem csupán társadalmilag, hanem az építészetükben sincsenek nagy különbségek. Középületek és magánépületek ugyanolyan minőségi munkák, funkcionálisak, gazdaságosak.    

ÉF: A politika, várospolitika szintjén szükség lenne valamilyen beavatkozásra, esetleg a szabályok módosítására?

K.A.:  Debrecenben várospolitikai értelemben elég jól állunk. A debreceni várospolitika arról szól, hogy egyenletesen fejlődjön a város. Pozitívan áll a városvezetés az építészeti kérdésekhez, szeretik figyelembe venni az építészek véleményét várospolitikai kérdésekben.

ÉF: Szükségesnek tartaná a szakmai párbeszéd intenzívebb megindulását? Egy nagyobb összefogás segíthetne a helyzeten?

K.A.: Először is, végeztem egy kis számítást. 2007 óta folyamatosan azt halljuk, hogy 7 ezer milliárd forintos uniós pénz áramlik majd az országba a következő hét év alatt. Ez évi ezermilliárd forint. Ha ennek, csak a húsz százalékát, azaz évi 200 milliárdot fordítanának építészeti beruházásokra, akkor 5 százalékos tervezési díjjal számolva, elég nagy segítség lenne az építész szakmának. Fontos lenne, hogy a kamara foglalkozzon ezzel, nézze meg, hogy hova kerültek ezek az uniós források.

Még a szakmánál maradva, úgy látom, hogy Magyarországon van egy kis kör, amely irányítja az építészetet, a Kamarát, a szövetséget, az oktatást, a zsűrik tagjainak kinevezését, és akik a tervpályázatokról döntenek. A szakmai médiában ők jelennek meg leginkább, ők kapják a szakmai díjakat. Úgy gondolom, hogy ezt a kört ki kéne tágítani.

Vélemények (5)
kissdaniel
2009.03.06.
15:23

látom, emberünk megértette a recesszió lényegét... hátradőlök a fotelben és elégedetten veszem tudomásul, milyen ravasz a magyar. ha nem akarja, nem fog rajta a credit crunch. jól van.

desdicsávo
2009.03.06.
09:55

Tudom igaztalan, amit mondok, mert nem olvastam végig az interjút: de ott ki- és elakadtam, hogy aszongya: ...itt Debrecenben nem látom a gazdasági válság begyűrűzését. Ez még így nagyjából igaz is lehet (ha nem látja, hát mázlija van), de hogy előtte arra utal erőteljesen, hogy 1. csak a gaz (gondolom balliberális, roszabb esetben "kozmopolita") média miatt van válság 2. csak ott van válság ahol elhiszik, hogy van... na ez már nekem sok.

Kedves Kováts András: ha Önnek van józan esze, akkor nekem nem. És akkor még finom voltam...

MZ
2009.03.04.
08:48

Erröl nekem egy pártállami vicc jutott eszembe, amikor a Szovjetúnió volt vezetöi együtt utaznak a transszibériai vasúton, ami egyszer csak megáll a tajga kellös közepén. Lenin javaslatát, hogy a vasutasoknak fizetésemelés kell és hogy a szakszervezeteket emeljék a hatalomra, leszavazzák, éppúgy, mint Sztálinét, aki inkább elküldené a forgalmistát Szibériába munkatáborra, az állomásfönököt pedig kivégeztetné. Végül Brezsnyev leli meg a megoldást: "Elvtársak, húzzuk be a függönyt, mondjuk azt, hogy csihu-hu-hu-csi-hu-hu, és akkor teljesen olyan lesz, mintha menne a vonat..."

Hmmm. Amig nekem nem lett rosszabb, addig nincs is válság. Nekem kissé hihetetlen, hogy valaki ezt 2009-ben komolyan gondolhatja. Egyszer csak bezár majd egy gyár. Egyszer majd visszalép egy befektetö. Egyszer csak észrevesszük, hogy kevesebbet kapunk a pénzünkért. Minden, ami külföldröl jön, drágul. Nem kapunk hitelt, csak teljesíthetetlen feltételek mellett. Elmaradnak kisebb-nagyobb beruházások. Akkor meg majd kapkodjuk a fejünket, hogy hát itt meg mi történt. Hogy lehet az, hogy ha egy amerikai autógyár tönkremegy, akkor attól németek válnak munkanélkülivé? Hogy ha az íreknek kisebb a fizetése attól Bangladesben zárnak be varrodát? Szeretjük vagy sem, ez egy globalizált világ. Jobb lenne ezzel megbarátkozni, söt, élni vele.

epiteszikon
2009.03.04.
11:10

@MZ: Igazigaz.

De létezik a "pánik" fogalma, amikor van, de nem veszek ezt-azt. Mert mi lesz, ha.....

S ha a média az arcunkba tolja a kékfénykategóriás híreit, akkor aztán 100% hogy nem költöm el a meglévő pénzem (sem) , mert mi lesz, ha......

De persze igazad van. Sokrétű a probléma.

Saját példám.

Pl kedvenc hazai fejlesztési szoftverem upgrade-át is felfüggesztettem, mert mi lesz, ha...(olyan rosszak a hírek, pedig a zsebemben van az összeg.)

Ha a köztudatot nem szennyezik/mérgezik a "tönkremész" életérzéssel.

Azonnal befizetek.

Tehát, a válság a konkrét fizikai valóján túl iszonyat pszichikai nyomatékot helyez a " vásárlók" tetteire. Nyomatékot.

Ikon

epiteszikon
2009.03.04.
07:56

Szeretem a pozitív magatartást.

Köszönöm. Sajnos a Média utat készít a hülyeségnek ....

És egyre mélyebbre viszi az embereket.

Miután a Bankok kaszálnak egy jót visszaáll valami más pénzügyi rendszer.....

És máris lehet finanszírozni újra civilizációs / kényelmi dolgaink költségeit.

Ikon

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk