Pályázatok/Magyar

Várépítő pályázat

1/7

Rojtokmuzsaji Akácvirág Óvoda felújítás után
Rojtokmuzsaji Akácvirág Óvoda felújítás előtt
Vadász György és Wittinghoff Tamás
Ráday Mihály, Wittinghoff Tamás és Vadász György
Ráday Mihály, Vadász György és Tóth Balázs
A zsűritagok
Rojtokmuzsaji Akácvirág Óvoda felújítás után
Rojtokmuzsaji Akácvirág Óvoda felújítás előtt
Vadász György és Wittinghoff Tamás
Ráday Mihály, Wittinghoff Tamás és Vadász György
Ráday Mihály, Vadász György és Tóth Balázs
A zsűritagok
1/7

Várépítő pályázat
Pályázatok/Magyar

Várépítő pályázat

2016.04.29. 07:40

Áprilisban megindult a már január óta folyamatosan beharangozott idei Várépítő pályázat pályázati időszaka. Ez a pályázat másfél évtizede segíti építőanyaggal a gyermekintézményeket és műemlékeket. 13 cég és közel 13 millió Ft + Áfaértékű építőanyag vár idén is gazdára. 

Az elmúlt 5 év alatt 33 cég által felajánlott 57 millió Ft + Áfa értékű építőanyag után, idén újabb 13 millió Ft + ÁFA értékű termékre pályázhatnak intézményi körülményeik javítását tervező gyermekintézmények és műemlékek. Az elmúlt évek közel 500 pályázója és közel 100 nyertes intézménye az ország minden tájáról érkezett, az online pályázati rendszerrel pedig talán még egyszerűbbé vált az igénylés benyújtása.

Bővült a tetőfelújításhoz használható és a gépészeti korszerűsítéshez szükséges termékek köre.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2016. május 18.

56,8 millió Ft + Áfa értékű építőanyag, 562 pályázó, 95 nyertes intézmény. Ez az 5 éve újjáélesztett, gyermekintézmények és műemlékek kezelőinek beruházásaihoz építőanyagot biztosító Várépítő pályázat mérlege. Tény azonban, hogy több mint 450 pályázó nem kaphatta meg az igényel támogatás, azaz nyolcszor annyian pályáztak, mint ahányan nyerni tudtak. Mindez azt bizonyítja, hogy az igény még mindig jelentős a kisebb, részben energetikai célú, részben pedig a belső működési feltételeket javító beruházásokhoz igényelhető építőanyagokra.

A zsűritagok
7/7
A zsűritagok

Visszatérő és új felajánlók is akadnak

Vannak olyan építőanyag ipari cégek, akik több mint egy évtizede támogatók és mindig vannak új csatlakozók. A Baumit homlokzati hőszigetelő rendszerei és a Bramac tetőfedő anyagai már a 2000-es évek eleje óta pályázhatóak. És vannak minden évben újak: a Terrán tetőfedő anyagai és a Colt füst- és hőelvezetői, felülvilágítói idén először kerültek a palettára. De minden támogató, a felajánlott összegtől függetlenül fontos: az 5 év alatt a legtöbbet, összesen nettó 14 millió forintnyi kerámia tetőcserepet felajánló Creaton, az elsőként gépészeti berendezéseket kínáló Weishaupt, az olyan gyakran szükséges beltéri felújításokhoz ragasztóit kínáló Murexin, a Ceresit márkájú ragasztóit kínáló Henkel, a jól működő tetőhöz elengedhetetlen alumínium ereszcsatornáival a pályázaton részt vevő Prefa, és az egyedüliként hőszigetelést felajánló Bachl.

Nagy szükség lenne több, a kivitelezéshez szükséges készpénzre, amiben évek óta a ProIdea az E-Build és az Ibuild.info információs csoport a „Jövőkuckó támogatás” biztosításával nélkülözhetetlen partnerük. Örömhír, hogy idén ebben a kategóriában a Magyar Építéstechnika szaklapnak köszönhetően, a Proidea 300 000 Ft-os felajánlása mellé további 200 000 Ft-nyi, nem pályázható, de elnyerhető támogatás érkezett. Az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) pedig idén a negyedik tető társadalmi munkában történő kivitelezésével örvendeztet majd meg egy nyertest.


Rojtokmuzsaji Akácvirág Óvoda felújítás előtt
3/7
Rojtokmuzsaji Akácvirág Óvoda felújítás előtt

Rojtokmuzsaji Akácvirág Óvoda felújítás után
2/7
Rojtokmuzsaji Akácvirág Óvoda felújítás utánÉs vajon miért partnerünk több mint egy évtizede a számos más, hasonló projektben is részt vevő Baumit? "A környezetért és a jövőért felelősséget érző vállalat számára nem lehet kérdés, hogy lehetőségeihez mérten támogassa az Várépítő pályázatot, amely remek példája az építőipari cégek összefogásának. Az Baumit az évek óta felajánlott támogatás mellett mindig igyekszik a gyakran igen nehéz helyzetben lévő pályázóknak segíteni a tervezett beruházásaik megvalósításában kivitelezési szaktanácsadással, vagy kedvezményes árú anyagokkal. Például a Nyíregyházi Down Egyesület esetében az eredetileg a Várépítőknek felajánlott egymilliós keretösszegen felül adtunk építőanyagot, hogy épületeik felújítását be tudják fejezni." – mondata el a Baumit Kft. a pályázaton való hagyományos részvétele kapcsán Nagymányoki Cintia, marketing vezető.

Sokan gondolják úgy, hogy szükség van a Várépítő pályázatra

Wittinghoff Tamás, Budaörs Város Polgármestere idén a budaörsinél jelentősen szerényebb költségvetéssel gazdálkodó önkormányzatoknak szóló pályázat feletti védnökséget is vállalta, így idén ismét vendéglátóként fogadja a díjátadóra érkező Polgármestereket és intézményvezetőket Budaörs Város Önkormányzatának Dísztermében. „Figyelemre méltó, ha egy civil kezdeményezés igyekszik támogatást nyújtani olyan helyzetben, ahol az állami feladat lenne.” – hangzott el tavaly a Polgármesteri köszöntőben.

A szakmai elismerések között természetesen feltétlenül meg kell említeni a 2012-ben elnyert Podmaniczky-díjat, amelyet olyan magánszemélyeknek és szervezeteknek adható, akik beosztásukon, kötelezettségeiken túl tesznek az épített és természeti környezet védelméért.

A Várépítő pályázat védnökei, akik egyben azt vállalták, hogy segítenek a pályázat minél szélesebb körű ismertté tételében: Budaörs Város Önkormányzata, az Épületszigetelők Tetőfedők és Bádogosok Országos Szövetsége (ÉMSZ), a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ, a Magyar Téglás Szövetség (MATÉSZ), a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), a Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra), valamint a kommunikációban segíti a munkát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Emellett természetesen számos médiaorgánum ajánlotta fel felületeit, amelyek segítségével remélhetőleg sokan értesülnek a lehetőségről.

Vadász György és Wittinghoff Tamás
4/7
Vadász György és Wittinghoff Tamás

Mi a Várépítő pályázat?

A több mint 15 éve (korábban más néven) működő Várépítő Pályázaton számos olyan termékre lehet pályázni, amelyekre az önkormányzati kezelésben lévő gyermekintézményeknek és műemlékeknek állagmegóvási vagy felújítási munkájuk során nagy szükségük lehet.

A pályázat integrálja az építőipari cégek felajánlásait, összefogja és szervezi a felajánlott termékek kiosztását, amiről a cégektől független neves közéleti személyiségekből álló zsűri dönt, amelynek tagjai több mint egy évtizede azonos felállásban dolgoznak a pályázat sikeréért, a pályázók céljainak megvalósításáért.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának tagjai több mint egy évtizede

  • Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
  • Nagy-Kálózy Eszter, színművész;
  • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
  • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. Értékesítési csoport vezetője,
  • Dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára;
  • Néhai Winkler Gábor, Pápa város főépítésze, egyetemi tanár, az MTA doktora;

A Várépítő Pályázathoz kapcsolódó legfontosabb dátumok:

Beadási határidő: 2016. május 18. kedd 12:00
Az építőanyag utalványok ünnepélyes átadása: 2016. június 7. kedd, a Budaörs Város Önkormányzatának díszterme

További információ: www.varepitopalyazat.hu

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk