építészet : környezet : innováció

Városra nyitott hely a jövő iskolája

"Valljuk, hogy a jövő iskolájának egyik fő tulajdonsága, hogy a városra nyitott hely legyen. A projekt lényege egy olyan köztér tervezése volt, amely nemcsak a szükséges felújítást oldja meg, hanem erősen és harmonikusan fűzi össze az épületet a környezetével." - írja Riccardo Onnis, Paolo Russo és Fabiana Ledda a Giovanni Pascoli Középiskola tervpályázatára beadott munkájukban. 

A Giovanni Pascoli Középiskola Torino városának egyik történelmi épületében
helyezkedik el. Az épület funkcionálisan két részre oszlik. Míg ez egyik része a
Bernini tér felé nyílik és egy bank kap benne helyet, addig a Duchessa Jolanda utcára eső része a középiskolához tartozik. A pályázati felhívás az épület belső felújítására és a főátjáró újratervezésére irányult. A projekt célja az volt, hogy az iskola erős ismertetőjelet és karaktert kapjon. A cél megvalósítása érdekében az összes szinten új funkcionális és belsőépítészeti rendszert alakítottunk ki, hogy a fiatal hallgatók könnyebben és szabadabban találkozhassanak. A tervjavaslat két térbeli koncepcióból áll: az egyik egység a tartósságról, a másik az ideiglenességről szól.


belső látványterv - építész: Riccardo Onnis, Paolo Russo, Fabiana Ledda - látványterv: Francesco Bonanomi


Ugyanez határozta meg az anyagválasztást is: széles, hosszú és színes "szekrényfalak" határolják a folyosó egyik oldalát, viszont az épület belső tereit nagy hajlékonyság jellemzi. Valljuk, hogy a jövő iskolájának egyik fő tulajdonsága az, hogy a városra nyitott hely legyen. Ezért a projekt lényege az volt, hogy egy olyan közteret tervezzünk, amely nemcsak a szükséges felújítást oldja meg, hanem erősen és harmonikusan összefűzi a környezetével.

Riccardo Onnis, Paolo Russo, Fabiana Ledda

 

vélemény írásához jelentkezzen be »